Ce trebuie să știi despre alimentația pisicilor?

Sursa foto: https://unsplash.com

Alimentația are un rol extrem de important pentru dezvoltarea și menținerea sănătății unei feline. Așa că trebuie să acorzi o atenție deosebită în ceea ce privește alegerea produselor pentru pisica ta și să discuți întotdeauna cu medicul veterinar despre dieta animalului tău de companie. Însă, pentru început, iată câteva lucruri de bază pe care ar trebui să le cunoști despre alimentația pisicilor! 

O hrană bogată în nutrienți

Pentru ca o pisică să se poată dezvolta corect, aceasta are nevoie de o hrană bogată în nutrienți și de un nivel mai mare de proteine, în comparație cu alimentația unui câine. Tocmai de aceea, toate sortimentele de hrană pentru pisici sunt bazate pe carne, care este o sursă bogată de proteine, dar în același timp aceasta conține și trei nutrienți esențiali pentru feline: taurina – care ajută la funcționarea inimii, vitamina A – pentru blană și vedere și acidul arahidonic – care ajută la menținerea sănătății pielii și a blănii. 

Conform studiilor, pisicile au nevoie în fiecare zi de 20 de tipuri de aminoacizi, iar o parte dintre aceștia sunt preluați din alimentație. Tocmai de aceea, este necesar ca hrana pe care o alegi pentru felina ta să fie bogată în arginină. 

Pe lângă proteine, hrana pisicilor trebuie să conțină și grăsimi, care le ajută pe feline să facă o absorbție corectă a vitaminelor necesare. Spre exemplu, acizii grași, precum Omega-3 sau Omega-6, au un rol vital în menținerea sănătății pielii și a blănii. Însă, și grăsimile trebuie consumate cu moderație, deoarece un exces ar contribui la creșterea în greutate și ar putea provoca obezitatea.

Pentru ca pisica ta să fie în formă, aceasta ar trebui să aibă o dietă cât mai echilibrată, care să conțină toți nutrienții necesari. Iar acum există pe piață o gamă variată de hrană pentru pisici, bazată pe formule atent gândite, care să le asigure felinelor tot necesarul de nutrienți.

Două mese pe zi 

Pisicile sunt destul de pofticioase, însă, este important să raționalizezi mâncarea animalului tău de companie, ținând cont de vârsta sa, de rasă și nivelul său de activitate. Odată cu înaintarea în vârstă, dar și după sterilizare, pisicile sunt predispuse la creșterea în greutate, tocmai de aceea este recomandat ca acestea să aibă doar două mese pe zi. Iar în cazul pisicilor care au deja o greutate mult prea mare nu ar fi indicat ca acestea să aibă acces la mâncare pe întreaga durată a zilei. Dimpotrivă, în astfel de situații este necesar să cântărești porțiile de mâncare, astfel încât felina ta să aibă o porții fixe dimineața și seara.

Iar dacă vrei să introduci un nou aliment în dieta pisicii tale ar fi ideal să faci acest lucru treptat, pentru a vedea cum reacționează organismul său la noile ingrediente. Poți încerca să amesteci noul sortiment de hrană cu cel pe care îl consumă deja, iar în câteva zile, pisica ta se va obișnui cu acesta. 

Acces la apă

Spre deosebire de câini, pisicile consumă destul de puțină apă, tocmai de aceea este important să îți încurajezi felina să se hidrateze mai des. Apa este unul dintre nutrienții esențiali din alimentația unei pisici, tocmai de aceea este recomandat să lași prin casă mai multe recipiente cu apă, astfel încât animalul tău de companie să fie încurajat să bea mai des. De asemenea, o sursă consistentă de apă poate fi și hrana umedă, pe care pisicile o consumă întotdeauna cu mare drag.

Ingrediente de evitat

Atunci când îi stabilești o dietă pisicii tale trebuie să iei în calcul și faptul că există ingrediente care nu sunt potrivite pentru alimentația zilnică a felinelor. Spre exemplu, laptele nu este o alegere potrivită și nu ar trebui să înlocuiască niciodată apa. Studiile au demonstrat că laptele le poate provoca pisicilor probleme gastro-intestinale, cum ar fi dureri de stomac, stări de vomă sau diaree. 

Nu îi oferi niciodată pisicii tale hrană pentru câini, pentru că aceasta nu conține proteinele necesare pentru o dezvoltare corectă. În plus, organismul pisicilor este foarte diferit de cel al câinilor, așa că fiecare specie are nevoie de anumite ingrediente în dietă, pentru a putea duce o viață sănătoasă.

Sperăm că sfaturile de mai sus te vor ajuta să alegi hrana potrivită pentru animalul tău de companie. Este important ca pisica ta să aibă parte de o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, proteine și aminoacizi, necesari pentru o dezvoltare sănătoasă.