LGBT in Romania: ce drepturi au cuplurile care apartin acestei comunitati?

La momentul actual, foarte multe persoane din comunitatea LGBT aleg sa-si recunoasca public orientarea sexuala, chiar daca in foarte multe tari drepturile pentru aceasta comunitate sunt limitate. In Europa, situatia este variabila in ceea ce priveste drepturile pentru comunitatea LGBT. Tarile vestice aproba prin lege casatoria intre persoanele de acelasi sex, pe cand in partea de Est casatoria se limiteaza doar la persoane de sex opus.

Drepturile cuplurilor LGBT in Romania

Potrivit legilor in vigoare din Romania, actul de casatorie poate fi realizat exclusiv intre persoane de sex opus. Cu toate acestea, se recunosc anumite drepturi pentru cetatenii Romaniei care fac parte din minoritatea LGBT. Intre anii 2000-2002 a fost modificata legislatia cu privire la aceasta comunitate si au fost implementate legi prin care se inlatura ingradirea drepturilor cu privire la cuplurile de acelasi sex. Aceste legi anti-discriminare vizau egalarea varstei pentru consimtamantul cu privire la relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex. La fel ca si in cazul cuplurilor heterosexuale, se recunoaste varsta de 15 ani pentru consimtamantul in ceea ce priveste actul sexual intre persoane de acelasi sex. Totodata, au fost implementate legi prin care este sanctionata orice tip de infractiune motivata prin homofobie. La momentul actual, Constitutia Romaniei nu include legi impotriva persoanelor care fac parte din comunitatea LGBT.

Casatoria intre persoane din comunitatea LGBT

In prezent, in Romania nu a fost implementata o lege prin care se aproba casatoria intre persoane de acelasi sex. Cuplurile gay nu se pot casatori pe teritoriul Romaniei, nefiind recunoscuti in mod legal ca si familie. Pe de alta parte, pe teritoriul tarii noastre este respins orice tip de uniune civila intre persoanele de acelasi sex.

Cu toate acestea, in 5 iunie 2018 a fost adoptata o decizie conform careia se ofera libertatea de sedere pe teritoriul Romaniei a sotilor de acelasi sex. Curtea Constitutionala a Romaniei aproba sederea unui cuplu gay casatorit doar daca unul din membrii acestui cuplu este cetatean al Uniunii Europene. In mod legal, un cuplu de acelasi sex nu este recunoscut ca familie si nu poate adopta copii. Totodata, cuplurile intre persoane de acelasi sex nu pot beneficia de protectie din partea statului pe teritoriul Romaniei.

Organizatii si evenimente care ofera suport pentru comunitatea LGBT in Romania

In ciuda tuturor legilor impuse cu privire la protejarea comunitatii LGBT si oferirea de libertate pe cat posibil pentru persoanele membre ale comunitatii, atitudinea societatii cu privire la aceasta minoritate este discriminatoare. Foarte multe persoane ale societatii, in special persoane din mediul rural, mentin o atitudine de respingere si folosesc deseori agresiunea verbala asupra persoanelor si cuplurilor din comunitatea LGBT.

In parlamentul Romaniei, partidul Uniunea Salvati Romania sustine aceasta comunitate si pastreaza o viziune care este pro acestei minoritati. De asemenea, anual au loc la nivel national o serie de festivaluri care sustin si promoveaza drepturile comunitatii LGBT. Bucharest Pride, cunoscut si ca GayFest, este un festival care se desfasoara anual in Bucuresti si care are scopul de a elimina orice tip de discriminare adusa cuplurilor si persoanelor membre ale acestei comunitati. Acest festival se desfasoara pe o perioada de o saptamana, in lunile mai sau iunie, iar prima editie a avut loc in anul 2004. In cursul acestui festival sunt puse la dispozitie o serie de activitati si evenimente, precum proiectie de film, teatru, expozitie de arta si petreceri in aer liber. Scopul major al acestor activitati este acela de a aduce comunitatea LGBT cat mai aproape si de a promova drepturile persoanelor membre.

In orasul Cluj-Napoca are loc anual festivalul Cluj Pride, care este de asemenea dedicat promovarii drepturilor LGBTQ+. Totodata, prin acest festival se doreste sporirea vizibilitatii persoanelor acestei comunitati.

Organizatia ACCEPT din Romania incurajeaza actiunile anti-discriminare fata de comunitatea LGBT si promoveaza drepturile acesteia la nivel national.