Inca de la inceputuri, omul a avut argumente – e ciudat sau e bine? Bineințeles, argumentele depind de punctul tau de vedere, sau in cazul soților si soțiilor, de ceea ce gandește soția. Unele argumente sunt nesfarșite. De-a lungul secolelor, au existat dezbateri filozofice neobișnuite intre profesori si studenți.Pentru a fi inclus pe lista de argumente care nu pot fi combatute, argumentul trebuie sa nu aiba un raspuns clar, care poate fi combatut cu un alt punct de vedere opus.Atentionare: autorul acestui articol nu incearca sa va impuna un mod sau altul de gandire; incercam doar sa prezentam argumentele intr-un context pe ințeles.
10. Evoluție sau creație?
Teologii si oamenii de știința s-au contrazis asupra acestui lucru de secole. Ne intoarcem in timp asupra acestui argument, atunci cand religia organizata era aproape la fel de puternica ca si monarhiile care conduceau tara. Cand oamenii au inceput sa postuleze ca Pamantul nu era centrul universului, acest lucru a pus sub semnul intrebarii ideea ca Dumnezeu a creat pamantul si lumea in 7 zile, si a introdus teoria lui Darwin a evoluției si dezbaterea inca mai continua. La acest lucru se mai adauga si alte povesti despre creație, ale diferitelor religii, iar creierul nostru parca incepe sa ne doara.
9. Natura vs. hrana
Modul in care ești crescut afecteaza opiniile tale ca adult mai mult decat o dicteaza codul genetic? Daca familia ta a fost una de dulgheri, ești si tu destinat sa fi tamplar din cauza genelor tale sau din cauza educației familiei tale? Atunci cand gemenii sunt separați la naștere si cresc cu gusturi identice, este acesta un argument ce are de-a face mai mult cu natura sau cu gusturile? Totusi, este in natura fiecaruia sa iubeasca mancarea picanta, cand toata familia si prietenii numai asta mananca?
8. Controlul armelor
Nu sunt armele cele care ucid oamenii, ci gloanțele. In America, cetațenii au dreptul sa poarte arme, lucru care s-a dovedit periculos pentru mai mulți cetațeni si pentru politie de-a lungul timpului de la inființarea acestei tari. Pe de alta parte, persoanele care dețin arme sunt cetațeni responsabili care nu au incalcat niciodata legea. De ce drepturile unui grup care poarta arme sa fie incalcat deoarece alt grup simte ca nu e in siguranța? Sau de ce li se permite sa poarte arme letale intr-o tara cu oameni atat de pașnici?
7. Eutanasia
Dr. Kevorkian a ajutat mulți oameni sa se sinucida, fie din cauza condițiilor de sanatate, fie pentru ca așa au vrut ei. Motivele sale au fost puse la indoiala deoarece viața este prețioasa, dar pacienții lui au vrut sa scape de aceasta existenta fragila. Daca acei pacienți nu ar fi avut un cuvant de spus si am fi avut posibilitatea sa ii lasam sa traiasca in agonie sau sa moara in pace, nedandu-le medicamentele sau procedura? Care e opțiunea cea mai buna?
6. Pedeapsa cu moartea
Cu secole in urma, legea predominanta era cea de ochi pentru ochi, iar in unele cazuri, chiar viata pentru viata. Dar intrebarea este, am avansat indeajuns in structurile noastre sociale si politice pentru a interzice pedeapsa cu moartea? Sau cand este pedeapsa cu moartea justificata? Este pedeapsa cu moartea adecvata pentru o crima de omucidere? Dar pentru un criminal in serie?
5. Avort sau pro-viața?
Are femeia dreptul de a-si controla corpul si de a pune capat unei vieți din interiorul ei? Cand este un fat viu cu adevarat? Este viața cu adevarat prețioasa? Ce se intampla cand o femeie este violata si ramane insarcinata – si acea viața este prețioasa? Poate nu exista raspunsuri la aceste intrebari; oricum, guvernul ne-a ajutat de multe ori prin introducerea propriei pareri, chiar daca susținatorii pro-viata sunt sau nu de acord cu ea.
4. Voința proprie sau destin?
Liberul arbitru sau destinul provin din doctrina creștina si susțin ca Dumnezeu este omniscient si vede tot ce se va intampla. Daca Dumnezeu poate vedea tot ceea ce se intampla, este liberul arbitru sau destinul cel care te face sa continui sa citești acest articol? Unii au susținut ca Dumnezeu știe ca o sa citești asta, dar ai totuși o opțiune. Cu toate acestea, daca este deja evidenta calea pentru o ființa, atunci destinul a decis pentru tine. Oricum, acest lucru se contrazice cu acțiunile noastre de zi cu zi cand luam in mod constant decizii – este ceva, un destin prevazut de Dumnezeu, care ne ghideaza sau suntem cu adevarat liberi de stramtorarea destinului?
3. Morala – relativa sau universala?
La fel ca si intrebarea cu arma de foc, indiferent daca etica este relativa din punct de vedere moral sau universal, se pune intrebarea daca binele cuiva depașește binele celor multi. Daca e bine sa te culci cu nevasta altuia intr-o societate, dar nu si in alta, atunci problema e ca morala e relativa la societate sau persoana. Dar de ce nu ar fi universala, ca este greșit sa te culci cu un alt barbat al altei femei sau soții in orice societate? De ce e in regula sa accelerezi, daca incalci legea? Sa nu incalci nici o lege poate fi la fel de gresit? Daca nu ai furat niciodata poșeta unei persoane, de ce ai pirata un DVD?
2. Gaina sau oul?
Poate ca unul dintre cele mai amuzante argumente din lista, dezbaterea despre gaina sau ou, a durat timp de secole, deoarece se pune intrebarea daca animalul evolueaza si apoi se reproduce sau a fost eclozat? Aceasta dezbatere poate fi transferata propriei noastre existente, care duce la argumentul evoluției sau creației.
1. Exista Dumnezeu?
Inca de la inceputuri, au existat oameni care au incercat sa demonstreze ca exista o ființa sau ființe mai mari, care au creat lumea si creațiile acesteia. Religiile organizate au credința ca exista o ființa mai mare ca noi si un loc unde mergi dupa moarte. Mulți oameni, daca nu deja profund religioși, descopera religia si incep sa creada la batranete, ca exista un loc unde pleaca si ca sunt cu cineva. Dar, intrebarea este, cum poți sa dovedești ca exista Dumnezeu, indiferent de religia in care ai crede?