Amenajarea unei bucatarii open space: 5 trucuri practice

Bucataria a fost multi ani un spatiu conventional, inchis, separat de restul casei. Amenajarea unei bucatarii open space poate fi o adevarata aventura pentru cine nu are nicio idee despre ceea ce inseamna designul interior. 

Lipsa peretelui dintre sufragerie si bucatarie era un concept de neimaginat in urma cu 20 de ani. Astazi, tot mai multe persoane prefera sa aiba un spatiu contopit, care sa cuprinda bucataria si sufrageria. Daca nu ati optat pentru aceasta varianta va oferim cateva sfaturi practice pentru amenajarea unei bucatarii open space. 

1. Utilitate si modernitate indiferent de spatiu

Un open space la bucatarie poate fi de ajutor prin marirea spatiului si imbunatatirea accesului la lumina naturala. Amenajarea unei bucatarii open space va schimba cu siguranta infatisarea casei.

Open space in apartament

In acest caz, zona de gatit va putea fi delimitata de sufragerie printr-un spatiu special pentru dining, fie un blat central cu scaune in jur, fie o masa cu scaune. Insula sau peninsula aparuta in bucatarie astfel, va fi zona centrala. 

Exista o gama variata de scaune pentru bucatarie din care puteti alege pentru completarea decorului incaperii. Puteti opta pentru modele traditionale de scaune din lemn sau variante tapitate unice, inedite, prin design si concept. 

Pentru cei care practica telemunca si vor ca open space-ul de la bucatarie sa le deserveasca activitatii exista solutii. Zona de lucru din bucatarie sau cea pe care serviti mancarea alaturi de familie sau prieteni, va permite sa lucrati. Important este sa achizitionati scaune de birou sau scaune gaming, pentru un confort sporit in timpul orelor petrecute in fata calculatorului. Pentru ca bucataria este de regula acoperita cu gresie, ar fi bine sa optati pentru scaune cu roti de silicon, evitand astfel zgomotul si posibilele accidente. 

Open space la casa

O bucatarie open space la casa va duce la aparitia unui spatiu generos. Aveti posibilitatea de a avea masa si scaune, iar blatul de lucru pentru gatit sa fie diferentiat. 

Atentie la accesoriile, culorile si materialele folosite pentru ca zona dintre bucatarie si sufragerie sa fie armonizata, in concordanta cu stilul livingului si al restului casei.

2. Marirea si fluidizarea spatiului

Amenajarea unui bucatarii open space intr-un apartament sau intr-o casa va crea senzatia de spatiu si va duce si la acces rapid din si inspre toate colturile casei. 

Deschiderea poate duce si la interactiune sociala sporita, mai ales atunci cand aveti oaspeti. Discutiile au loc usor, iar barierele dispar odata cu peretii. 

3. Supraveghere si control

Pentru familiile cu copii mici amenajarea unei bucatarii open space inseamna control si o buna gestionare a copiilor din orice parte a casei. Supravegherea micutilor se poate face facil, zona creata prin open space, intre bucatarie si sufragerie, oferind posibilitatea adultilor sa observe usor orice miscare in zone diferite ale casei. 

4. Spatii de depozitare

Contrar ideilor potrivit carora disparitia peretilor de la bucatarie inseamna lipsa spatiilor de depozitare, va putem asigura ca aveti la indemana solutii ingenioase. Rafturile si dulapurile suspendate va pot oferi spatiul necesar pentru depozitarea lucrurilor. 

Atunci cand alegeti amenajarea unei bucatarii open space ar trebui sa optati si pentru recompartimentarea spatiilor existente sau adaugarea unor elemente noi, astfel incat obiectele pe care le aveti la interior si pe care nu le doriti expuse, sa ramana la indemana, dar nu vizibile. 

5. Accesorii si decoratiuni

O bucatarie open space va presupune si existenta unor accesorii si decoratiuni pentru ca spatiul sa fie primitor, util și sa va reprezinte. Puteti combina scaune din lemn de bucatarie cu unele cu cadru metalic cromat, tip bar, avand grija sa alegeti unele proportii similare sau cu tapiterie in nuante de aceeasi culoare. 

Amenajarea de tip open space poate reprezenta sansa de a avea in bucatarie un mic bar pentru momente de neuitat cu prietenii. 

Minusuri

Dezavantajele amenajarii unei bucatarii open space sunt cele legate de mirosuri si aburi, care vor ajunge cu usurinta in orice parte a casei. Un alt aspect ar fi cel legat de curatenie. O bucatarie inchisa va permite sa lasati vasele in asteptare, pe cand un open space va obliga sa puneti totul in ordine, pentru ca prima imagine cand intra cineva in casa sa nu fie a unui dezastru pe blatul de la bucatarie. 

Amenajarea unei bucatarii open space este un proces complex. Imbinarea dintre bucatarie si sufragerie, doua dintre spatiile in care se petrece cea mai mare parte a timpului, realizata cu putina atentie, inseamna coerenta si design armonios. Totul pentru a crea atmosfera placuta si relaxanta de acasa.