4 tipuri de afectiuni dermatologice si ce trebuie sa stii despre ele

Sursa foto: pexels.com

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si principala bariera de protectie impotriva microbilor [1]. Prin urmare, afectiunile dermatologice care o pot afecta variaza destul de mult ca simptome si severitate, de la conditii minore, care provoaca doar un usor disconfort, la situatii in care viata este pusa in pericol [2].  De aceea este important sa apelezi la un medic specialist ori de cate ori te confrunti cu simptome.

In acest articol vom explora cele mai comune 4 tipuri de afectiuni dermatologice si impactul lor asupra sanatatii. Afla mai multe despre manifestari si posibile tratamente in cele ce urmeaza. 

    1. Acneea

    Acneea este una dintre cele mai raspandite afectiuni dermatologice si, desi este de obicei asociata cu anii adolescentei, afecteaza si adultii, in special femeile [3]. De regula este cauzata de schimbari hormonale sau pori blocati si poate aparea pe fata, gat, umeri, piept sau spate. In variantele ei inflamatorii si non-inflamatorii poate conduce la aparitia de:

    • Pustule – cosuri caracterizate prin puroi in varf;

    • Papule – mici denivelari sau umflaturi cauzate, de obicei, de o infectie la nivelul foliculilor de par;

    • Noduli – umflaturi bine definite localizate sub piele si dureroase;

    • Chisturi – umflaturi mai mari, pline de puroi, dureroase, si localizate sub piele. [4]

    De obicei, acneea se trateaza medicamentos, sub supravegherea unui medic dermatolog. In cazul femeilor, pot fi necesare, in anumite situatii, terapii hormonale. Totodata, pentru acneea usoara pana la moderata sunt recomandate si formele de terapie cu lumina [5]. 

      2. Psoriazisul

      Daca te intrebi ce este psoriazisul, afla ca este o boala de piele considerata cronica, inflamatorie, sistemica (afecteaza si alte organe) si conditionata genetic. Aceasta afectiune face ca celulele pielii sa se multiplice de pana la 10 ori mai repede decat in mod normal. Prin urmare, conduce la aparitia de pete rosii acoperite cu scuame de culoare alba, dispuse in mai multe straturi (asemanatoare unor solzi). Sunt localizate, de regula, la nivelul coatelor, genunchilor si partii inferioare a spatelui. 

      Psoriazisul nu este contagios si nu poate fi vindecat. Cu toate acestea, tratamentele disponibile amelioreaza considerabil simptomele, chiar si atunci cand severitatea bolii este peste medie. [7]

        3. Herpesul oral

        Herpesul oral este cauzat de un virus comun cunoscut ca Herpes Simplex. Se manifesta de obicei sub forma unor vezicule rosii si pline de lichid care apar in regiunea gurii sau alte zone ale fetei. Aceste simptome pot persista pentru doua saptamani sau mai mult. Este o afectiune contagioasa care se poate transmite prin contacte apropiate, precum sarutul. Nu se poate vindeca. Exista doar medicamente capabile sa trateze simptomele si sa asigure preventie. [6]

          4. Eczema

          Sub termenul de eczema sunt grupate diverse afectiuni care cauzeaza inflamatii sau iritatii la nivelul pielii. Cei mai afectati sunt sugarii. Copiii tind sa scape de aceasta problema de piele pana la varsta de 10 ani, dar exista si adulti care se pot confrunta cu simptome toata viata. 

          Aceasta afectiune a pielii se manifesta diferit de la pacient la pacient, dar in majoritatea cazurilor cauzeaza mancarimi care apar inaintea iritatiei propriu-zise. Eczemele nu sunt contagioase, iar tratamentele disponibile pot doar tine mancarimile sub control. Altfel, scarpinatul intens poate conduce la infectie. [8]

          Desi unele afectiuni dermatologice sunt inofensive, toate cauzeaza un anumit nivel de disconfort. De aceea este important sa apelezi la sfatul unui specialist de fiecare data cand apar schimbari majore la nivelul pielii. Cu tratamentul corect, iti vei maximiza sansele de a reveni la o piele sanatoasa si radianta.    

          Bibliografie: 

          1. Hoffman, Matthew. “Picture of the Skin.” WebMD, WebMD, 16 July 2009, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-skin. Accesat la data de 11 oct. 2022.

          2. Brind’Amour, Katherine. “All about Common Skin Disorders.” Healthline, Healthline Media, 16 Apr. 2016, www.healthline.com/health/skin-disorders. Accesat la data de 11 oct. 2022.

          3. ‌Rocha, Marco A, and Ediléia Bagatin. “Adult-Onset Acne: Prevalence, Impact, and Management Challenges.” Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, vol. Volume 11, Feb. 2018, pp. 59–69, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5798558/, 10.2147/ccid.s137794. Accesat la data de 11 oct. 2022.

          4. ‌Johnson, Jon. “Common Skin Diseases and Conditions.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 July 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/316622#lasting-conditions. Accesat la data de 11 oct. 2022.

          5. ‌Watson, Kathryn. “Is Light Therapy for Acne the Treatment You’ve Been Looking For?” Healthline, Healthline Media, 26 June 2019, www.healthline.com/health/skin/light-therapy-for-acne#Fast-facts. Accesat la data de 11 oct. 2022.

          6. ‌Selner, Marissa. “Cold Sores.” Healthline, Healthline Media, 18 July 2012, www.healthline.com/health/herpes-labialis. Accessed 11 Oct. 2022.

          7. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “Psoriasis.” WebMD, WebMD, 3 Dec. 2001, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics. Accesat la data de 11 oct. 2022.

          8. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “Eczema.” WebMD, WebMD, 19 Jan. 2006, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/atopic-dermatitis-eczema. Accesat la data de 11 oct. 2022.