Dupa cum orice roman va explica cu nerabdare, exista multe mai multe de stiut despre Romania decat legenda Dracula si a lui Ceausescu mostenirii lui . Prezentata in mod constant printre cele mai bune destinatii de calatorie din Europa, Romania are multe de a-i surprinde pe cei care cauta o destinatie incitanta, nebatuta. De la minuni naturale pana la realizarile unor oameni celebri ai ei, am adunat 12 fapte surprinzatoare pe care nu le stiati despre Romania.
Cea mai bine conservata delta a Europei se gaseste in Romania
Situata in estul Romaniei, la patru ore de mers cu masina de capitala Bucuresti, Delta Dunarii este a doua cea mai mare delta din Europa si cea mai bine conservata de pe continent. Cu 300 de specii de pasari si 160 de specii de pesti, este un adevarat paradis al observatorului de pasari si o destinatie de vis pentru iubitorii de animale salbatice. In mod remarcabil, acesta este, de asemenea, cel mai bun loc pentru a descoperi unii dintre ultimii cai salbatici din Europa. De asemenea, preparatele din fructe de mare si peste servite aici sunt cele mai bune din tara.
Romania gazduieste al doilea cel mai mare ghetar subteran din Europa
Pestera Scarisoara, situata la o altitudine de 1.165 metri (picioarele 3,820) in pitorescul Munti Apuseni, adaposteste Ghetarul Scarisoara. Cu un volum de 75.000 de metri cubi (2.650.000 de metri cubi), aceasta minune naturala veche de 3.000 de ani este al doilea ghetar subteran din Europa si unul dintre principalele situri speologice din tara. Pentru un efect maxim, vizitati pestera vara pentru a experimenta scaderea brusca a temperaturii, fie ca unic obiectiv, calatorind la 125 de kilometri de Oradea, vestul Romaniei, sau ca parte a unei drumetii , in orice anotimp.
Romania are o multime de vulcani activi
In regula, pot avea o inaltime de doar sase metri si pot sa nu scuipe foc, dar din ai Romaniei vulcanii noroi sunt totusi foarte fotogeni. Vizitati la apus, cand suprafetele umede create de amestecul proaspat de noroi, apa si gaze reflecta soarele apus.
Rezervatia botanica si geologica de 60 de hectare (150 de acri) in care se afla este unica in Europa si este impartita in doua sectiuni, Paclele Mari si Paclele Mici. Pentru a vedea spectaculosii vulcani de noroi trebuie sa calatoriti la Berca, judetul Buzau, la 22 km de orasul Buzau si la 122 km de capitala Romaniei, Bucuresti .
Salina Turda gazduieste un parc de distractii subteran
Fosta mina de sare Salina Turda , care dateaza din secolul al XVII-lea, gazduieste un parc de distractii subteran amplasat la 120 de metri (400 de picioare) in pantece. Atractiile includ o pista de bowling, un amfiteatru care gazduieste in mod regulat concerte live si o roata. Mai mult, mina de sare gazduieste si un lac sarat subteran pe care il puteti explora folosind barci cu vasle si cu vasle.
Cel mai bun lucru despre vizitarea acestui parc de distractii? Petrecerea timpului intr-o mina de sare va va oferi un impuls plamanilor, va va atenua orice alergie si va va oferi alte beneficii uimitoare pentru sanatate.
In Romania exista un cimitir care face lumina mortii
Cimitirul Merry , situat in Sapanta, judetul Maramures, este cel mai colorat cimitir din lume. A inceput intr-o zi cand un mester local foarte talentat, Stan Ioan Patras, a inceput sa-si foloseasca creativitatea pentru a realiza cruci colorate din lemn pe care le-a pictat cu poezii despre viata clientilor sai.
O plimbare in Cimitirul Vesel Sapanta va va incanta vizual, precum si va va provoca sa meditati asupra naturii trecatoare a vietii. In special, acordati atentie simbolurilor ascunse in paleta colorata. Verde este folosit pentru a insemna viata, galbenul reprezinta fertilitatea, rosu inseamna pasiune si negru reprezinta moartea.
Romanii vorbesc o limba romanica
In timp ce multi se asteapta probabil ca romanii – datorita amplasarii tarii in Europa de Est – sa vorbeasca o limba slava, spre deosebire de vecinii lor, ei vorbesc de fapt o limba romanica.
Romana este similara cu franceza, italiana, spaniola si portugheza, desi in ceea ce priveste vocabularul, include o multime de cuvinte slave. De exemplu, romanii spun da pentru „da”. Cu toate acestea, in ceea ce priveste gramatica, limba romana este de fapt cea mai apropiata limba de latina.
Exista sapte situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO in Romania
Romania gazduieste nu mai putin de sapte situri ale Patrimoniului Mondial. Satele cu biserici fortificate din Transilvania , centrul vechi al orasului Sighisoara, ruinele Sarmizegetusa Regia, fosta capitala dacica din Muntii Orastie, Manastirea Horezu, bisericile de lemn din Maramures, bisericile pictate ale Moldovei, inclusiv Voronet, si , pentru diversitatea sa imensa, Delta Dunarii.
Romania se mandreste cu cea mai grea cladire din lume
Dominand orizontul capitalei Romaniei, Bucuresti, Palatul Parliamen este cea mai grea si mai scumpa cladire administrativa din lume. Este, de asemenea, al doilea ca marime din lume, dupa Pentagon. Proiectata de Anca Petrescu, in varsta de 28 de ani, Casa Poporului, asa cum se numea in timpul guvernarii comuniste a Romaniei, a fost comandata de fostul dictator al tarii, Nicolae Ceausescu. Din cele 1.100 de camere, multe dispuse pe cele opt niveluri subterane, doar 400 sunt finisate si utilizate.
Timisoara a fost primul oras din Europa care a adoptat iluminatul electric electric
In 1884, Timisoara a devenit primul oras din Europa care a introdus un sistem de iluminat pentru intregul oras cu ajutorul lampilor de strada electrice. Cu doi ani mai devreme, contractul orasului cu compania vieneza care furniza gazul utilizat pentru iluminatul stradal s-a incheiat, iar costurile au crescut. Confruntat cu posibilitatea de a fi lasat in intuneric, orasul a decis sa puna in aplicare un sistem revolutionar de iluminat public si, astfel, s-a facut istorie.
Romania a avut odata cel mai lung pod din Europa
La 4.087,95 m (13.411,9 ft), cand a fost finalizat in 1895, podul Anghel Saligny a devenit cel mai lung din Europa si al doilea ca lungime din lume. Intinzandu-se peste Dunare, podul feroviar, monument national, este impodobit de doua statui de soldati care au fost turnate in bronz la Lyon. Pentru a-si demonstra increderea in podul nou construit, in ziua inaugurarii, arhitectul roman Anghel Saligny statea sub pod intr-o barca, impreuna cu inginerii sai, in timp ce 15 locomotive alergau fluierand la 80 de kilometri pe ora (50 de mile pe ora).
Romanul Petrache Poenaru a inventat stiloul
Petrache Poenaru, matematician, inginer si inventator care a studiat la Viena si Paris, a brevetat stiloul. Avand sediul in Franta la acea vreme, brevetul a fost emis de guvernul francez la 25 mai 1827. Ca recunoastere a inventiei sale, Poenaru a fost onorat cu o statie pe linia de metrou galbena (M1) a Bucurestiului.
Bucurestiul are o replica a Arcului de Triumf din Paris
Unul dintre simbolurile Bucurestiului este Arcul de Triumf , care a fost construit in 1936 pentru a celebra participarea tarii la primul razboi mondial. Stand la 27m (88ft), arcul a fost modelat pe Arcul de Triumf al Etoile de pe Champs-Elysees din Paris. Acoperit in marmura de Ruschita, cea mai buna din Romania, are sculpturi ale celor mai buni artisti din perioada interbelica.