Deosebit de nutritiv si cu numeroase beneficii pentru sanatate, avand utilizari atat interne, cat si externe, uleiul de cocos se bucura de prestigioasa denumire de „superaliment”. Proprietatile sale extraordinare il transforma intr-un produs ideal pentru accelerarea metabolismului, protejarea inimii, reducerea colesterolului sau ingrijirea parului si a tenului. Uleiul extras din nuca de cocos ofera o multime de avantaje, pe care le vei afla mai departe, alaturi de modurile in care il poti intrebuinta in activitatile zilnice.
1. Regleaza metabolismul si ofera protectie cardiovasculara
Datorita nivelului ridicat de acid lauric din compozitia sa, uleiul de cocos stimuleaza productia de colesterol HDL si diminueaza riscul de aparitie a afectiunilor cardiace. De asemenea, acest superaliment contine si trigliceride cu lant mediu, care se descompun usor si cresc arderile depozitelor de grasime. Insa, ca sa te bucuri de aceste avantaje, este indicat sa folosesti un produs virgin sau extravirgin, precum uleiul de cocos de la Obio, presat ori extras la rece si cu o compozitie uniforma.
2. Hraneste si hidrateaza pielea
Acest ulei miraculos are proprietati antioxidante care il fac perfect pentru combaterea diferitelor micoze ale pielii, tratarea ridurilor sau iritatiilor. In plus, datorita acidului lauric, care are rol antimicrobian, uleiul de cocos se poate utiliza si pentru distrugerea microbilor. Pe durata verii, uleiul de cocos se aplica pe piele, dupa expunerea la soare, pentru calmarea iritatiilor si reducerea arsurilor.
3. Are proprietati antifungice, antivirale si antibacteriene
Uleiul de cocos sustine sistemul imunitar deoarece contine lipide antimicrobiene, precum si acid lauric, caprilic si capric, care au proprietati antivirale, antifungice si antibacteriene. Organismul uman are capacitatea de a transforma acidul lauric in monolaurina, o substanta care ajuta la detoxifierea corpului si face fata intr-un mod eficient bacteriilor si virusilor.
4. Contribuie la mentinerea densitatii osoase
Este bine cunoscut faptul ca un important mineral, calciul, reprezinta componenta cheie a oaselor si dintilor. Ei bine, uleiul de cocos faciliteaza absorbtia calciului in organism, mentine rezistenta osoasa, intareste dantura, previne formarea tartrului, stopeaza aparitia cariilor si tine la distanta osteoporoza.
5. Reduce efectele nocive ale radicalilor liberi
Unul dintre beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos este ca are proprietati anti-imbatranire. Bogat in antioxidanti, vitamina A si vitamina E, acesta ofera luminozitate si prospetime tenului, reduce efectele radicalilor liberi care imbatranesc pielea si este extrem de bun pentru ingrijirea parului.
6. Sustine buna functionare a glandei tiroide
Afectiunile glandei tiroide pot provoca stari de oboseala, caderea parului, deshidratarea pielii, cresterea in greutate sau chiar depresie. Uleiul de cocos, datorita acizilor grasi din compozitia sa, ajuta la buna functionare a glandei tiroide si sustine functia tiroidiana pentru procesarea optima a vitaminelor si mineralelor.
7. Se foloseste intens in cosmetica
Un ulei de cocos organic, hranitor si usor face minuni pentru frumusete. Acesta poate fi aplicat pe piele, ca lotiune de baza, combinat cu alte uleiuri, folosit ca deodorant de casa, demachiant de ochi, balsam de buze ori crema de protectie solara. Amestecat cu zahar, uleiul de cocos se transforma intr-un exfoliant deosebit, iar in combinatie cu sarea de mare poate indeparta pielea uscata de pe picioare. Mai mult, are un puternic efect anticelulitic, curata tenul, albeste dintii, catifeleaza pielea, se poate utiliza pentru barbierit, pentru varfurile despicate ori ca ulei de masaj.
8. Poate fi utilizat pentru gatit
Intrucat este rezistent la temperaturi inalte, nu-si schimba compozitia, nu oxideaza usor si nici nu are efecte nocive precum alte uleiuri de gatit, acest superaliment se poate utiliza in bucatarie. Inlocuieste cu ulei de cocos untul sau uleiul pe care le folosesti in mod normal cand gatesti, adauga-l in salate, lapte, ceai, smoothie-uri sau shake-uri proteice, pentru o aroma deosebita ori consuma-l simplu, intins pe o felie de paine. Doua lingurite pe zi sunt de ajuns ca sa beneficiezi de toti nutrientii necesari.
9. Are aplicatii in gospodarie
Pe langa beneficiile sale pentru frumusete, sanatate sau prepararea mancarurilor, uleiul de cocos este de ajutor si in gospodarie. Elimina rugina, curata si intretine foarte bine obiectele din piele, intretine electrocasnicele din otel inoxidabil sau alte metale. Poti folosi ulei de cocs in locul cremei de pantofi, ca sa dezlipesti reziduuri de pe diferite materiale, dar si ca sa cureti mobila, dusul ori cada.
Uleiul de cocos nu trebuie sa-ti lipseasca din casa. Indiferent cum alegi sa-l folosesti, vei observa ca acesta se dovedeste util in aproape orice situatie si, in plus, isi pastreaza proprietatile sale naturale extrem de benefice.
Sursa foto: https://images.pexels.com