Cum să-ți îngrijești încălțămintea: 6 sfaturi utile

Sursă foto: freepik.com

Încălțămintea pe care o porți spune multe despre tine nu doar la nivel de fashion, ci și din punct de vedere al gradului de îngrijire. Dacă nu te-ai vedea ieșind din casă cu unghiile sau hainele neîngrijite, la fel ar trebui să fie și în cazul încălțărilor.  

Purtarea unor pantofi curați arată că o persoană are grijă de aspectul său și de sine. De aceea, pe vremuri, exista la fiecare colț de stradă un lustruitor de pantofi, dar acest lucru nu se mai aplică astăzi. Chiar și așa, există câteva metode simple să-ți îngrijești încălțămintea ca un profesionist chiar acasă la tine. Iată cum.  

  1. Depozitează cu grijă ce nu folosești

  Atunci când nu porți o pereche de pantofi pentru mai mult timp (de regulă când se alternează sezoanele), depozitează-i într-un loc unde nu se poate depune praful, dar separat încălțămintea purtată regulat. Vei găsi pe piață tot felul de pantofare moderne care te vor ajuta să economisești foarte mult pe viitor, salvând perechile tale preferate de încălțăminte. 

  Atenție, însă, evită să folosești cutii din plastic întrucât împiedică o circulație adecvată a aerului. Există tot felul de sisteme fabricate din materiale poroase sau țesături respirabile.  

   2. Ține umezeala departe 

   Umiditatea și apa infiltrată în pantofi poate duce la dezvoltarea de bacterii. Asta face ca materialul să deterioreze mai ușor, adică să se rupă sau erodeze mai repede. 

   Cum poți să previi asta? Folosește punguțe sau geluri de siliciu care absorb umiditatea și previn apariția bacteriilor. În cazul în care nu dispui de astfel de produse, poți folosi și ziare vechi pe care le introduci în încălțări. Asta ajută și la o mai bună menținere a formei. Important este să schimbi hârtia regulat. 

   Pentru a proteja încălțările de umiditate în timp ce le porți, este suficient să pulverizezi pe suprafața lor o substanță protectoare impermeabilă ce se găsește în comerț sub formă de spray. Aceasta va împiedica infiltrarea apei în cazul în care pantofii (ce nu sunt deja din material impermeabil) se udă în ploaie sau zăpadă.

    3. Protejează încălțările de praf și murdărie

    Praful în exces poate duce la pierderea culorii naturale a pantofilor și îi face să pară vechi. Pentru a-ți păstra încălțămintea mereu ca nouă, curăță suprafața ei mai întâi cu o cârpă, apoi lustruiește în mod regulat. 

    Încearcă să introduci în această rutină două produse care pot salva viața pantofilor: un polish și un shiner. Acestea vor întineri aspectul oricărei perechi de încălțări așa cum un strat nou de vopsea revigorează o încăpere. 

     4. Ferește încălțămintea din material dur de rezele directe ale soarelui 

     Căldura extremă sau lumina directă a soarelui poate face materialul să devină mult mai rigid și apoi să se exfolieze. Acest lucru este valabil mai ales pentru încălțămintea din piele naturală și piele sintetică. 

     Dacă totuși nu ai de ales, este necesar să rehidratezi materialul cu o cremă de pantofi cât de des posibil. Aceasta se absoarbe ușor și schimbă complet aspectul încălțărilor uscate de vânt și soare.

     5. Încălțările albe au nevoie de o îngrijire specială

     Încălțările albe (în special adidașii în cazul bărbaților și sneakerșii/tenișii în cazul femeilor), sunt adevărate embleme ale stilului personal. Din nefericire, se pot murdări și păta foarte ușor. Prin urmare, au nevoie de o îngrijire suplimentară. 

     Folosește o cârpă curată moale, înmuiată în detergent de vase pentru a șterge petele grosiere. Apoi, cu o periuță de dinți înmuiată într-o pastă de peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu poți să freci pe suprafața lor pentru a curăța în profunzime. La final, aceștia vor arăta ca noi. 

     6. Ai grijă și de tălpi și de calapod

     Tălpile sunt puncte cheie ale unei perechi bune de încălțăminte și cu cât le îngrijești mai bine, cu atât vor rezista pe o perioadă mai îndelungată. 

     Dacă pantofii își sunt puțin mai mari, folosește pernuțe din silicon sau din spumă în interior care vor amortiza mersul și vor crea un efect de umplere, astfel încât să previi apariția cutelor inestetice. 

     Așadar, trebuie să reții cu unele materiale sunt incredibil de delicate, se pot usca foarte ușor sau deteriora din cauza umezelii. Investește într-un spațiu de depozitare adecvat și în câteva produse-minune și creează-ți o rutină de îngrijire pentru încălțăminte ta pentru a prelungi viața pantofilor în care ai investit.