Riscurile de sanatate ale unui stil de viata sedentar

De ce suntem acum mai sedentari decat acum 50 de ani? Gandeste-te la asta … tehnologie! Tehnologia a provocat o crestere a locurilor de munca de birou. In plus, mai mult divertisment in aceste zile se poate face in timp ce stai (de exemplu, mergand la un film, navigand pe web si jucand jocuri video.)

Ce este un stil de viata sedentar?

Cu totii avem zile lenese, dar care este definitia actuala a sedentarismului? Un stil de viata sedentar este definit ca un tip de stil de viata in care o persoana nu indeplineste recomandarile Centrului pentru Controlul Bolilor. CDC spune ca o persoana ar trebui sa participe la minimum 150 de minute de exercitii moderate sau 75 de minute de la un exercitiu mai puternic pe saptamana.

Majoritatea profesionistilor din domeniul sanatatii sunt de acord ca mersul 10.000 de pasi pe zi este obiectivul ideal pentru activitatea zilnica. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 60-85% din populatia din intreaga lume nu desfasoara suficiente activitati. Acest lucru face din inactivitatea fizica al patrulea factor de risc pentru mortalitatea globala.

Este posibil sa fi fost invatat ca o dieta sanatoasa si exercitii aerobice vor compensa efectele timpului petrecut in sedentarism. Chiar daca faceti miscare timp de 30 de minute pe zi, este posibil sa nu puteti contracara efectele sederii pe tot restul zilei. Solutia pare sa fie o mai mare miscare raspandita pe parcursul zilei.

Efectele stilului de viata sedentar asupra sanatatii

Probabil nu este o surpriza pentru tine ca asezarea in spatele unui birou, la fel ca relaxarea pe canapea, timp de prea multe ore pe zi poate fi daunatoare pentru sanatatea ta. Dar ceea ce s-ar putea sa vi se para surprinzator este gradul de ravagii pe care il provoaca asupra corpului dumneavoastra . Clinica Mayo a descoperit in ,,13 studii privind timpul de sedere si nivelul de activitate a constatat ca cei care au stat mai mult de opt ore pe zi, fara activitate fizica, aveau un risc de a muri similar cu riscurile de a muri prezentate de obezitate si fumat”.

In plus, un articol postat de John Hopkins Medicine, s-a dovedit ca inactivitatea fizica contribuie la urmatoarele:

Cresteti riscurile anumitor tipuri de cancer

Contribuie la anxietate si depresie

Factorul de risc pentru anumite boli cardiovasculare

Este mai probabil sa dezvolte boli coronariene

Este mai probabil sa fie supraponderal sau obez

Poate provoca o scadere a masei musculare scheletice

Poate provoca tensiune arteriala crescuta

Poate creste nivelul colesterolului

Sedentar la locul de munca

In ansamblu, locurile de munca sedentare au crescut cu 83% din 1950, iar locurile de munca active fizic reprezinta acum aproximativ 25% din forta de munca – cu 50% mai putin decat in   1950. In plus, saptamana noastra medie de munca este mai lunga. Americanii lucreaza acum cu 47 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna cu 164 de ore mai mult pe an decat acum 20 de ani.

Vestea buna este ca boala asezata nu trebuie sa fie moartea ta. Doar pentru ca locul de munca tipic este in mare parte sedentar, nu inseamna ca trebuie sa fii. Cel mai simplu mod de a creste nivelul de activitate este sa faci acest lucru in timpul zilei de lucru.

Pur si simplu schimband scaunul cu un birou cu banda de alergat sau cu bicicleta pentru doar cateva ore pe zi, puteti reduce semnificativ efectele cauzate de inactivitate. In cateva saptamani, picioarele tale vor fi intarite si rezistenta va creste. Destul de curand s-ar putea sa va simtiti mai confortabil in picioare decat sa stati!