Desi majoritatea televizoarelor care se vand astazi in lanturile de electrocasnice sunt „inteligente”, este si adevarat ca exista o masa mare de consumatori care si-au achizitionat LCD/LED-urile inainte de sosirea televizoarelor Smart.
Marea diferenta dintre cele doua este ca un televizor inteligent se poate conecta la Internet si deschide usa utilizarii serviciilor online precum Spotify, Netflix si YouTube direct de pe televizor. Pentru cei care au ramas in generatia anterioara, exista mai multe alternative, cu grade diferite de sofisticare, de a adauga aceste functii la televizor (fara a fi nevoie sa conecteze direct un computer conventional). Unele echipe sunt computere multifunctionale; altele, un player multimedia cu acces la servicii de streaming de continut.
Amazon Fire TV Stick se conecteaza direct la televizor si are dimensiunea unei unitati flash Amazon
Chromecastul Google este un dispozitiv mic care va permite sa transmiteti continut de pe o tableta, smartphone sau computer. Se conecteaza direct la portul HDMI si foloseste energia furnizata de un port USB. Nu are propria telecomanda, dar este operat cu o aplicatie pe telefon sau tableta. Pe langa faptul ca puteti partaja videoclipuri si fotografii direct pe televizor, puteti accesa Netflix, YouTube, printre alte servicii online.
Chromecastul de la Google nu este singurul. Dimpotriva, exista mai multe alternative precum Amazon FireTV Stick care permite accesul la Amazon Prime Instant Video, un serviciu de streaming de filme de la companie. Prime Instant Video include si o telecomanda pentru a opera sistemul de la distanta. O alta alternativa care se mandreste cu ce este mai bun din ambele lumi este Roku Streaming Stick care permite accesul la YouTube, Netflix si Amazon Prime Video, precum si includerea propriului ecosistem de aplicatii.
De cativa ani, Apple ofera Apple TV-ul sau, un dispozitiv care are mai multe functii in maneca: permite dispozitivelor precum Mac si iPad sa fie sincronizate prin Wi-Fi pentru a-si duplica ecranele pe televizor. In plus, folosind doar dispozitivul, va fi posibil sa accesati continut achizitionat din magazinul iTunes, orice are utilizatorul pe computer, precum si sa vizionati filme pe Netflix (si alte servicii de streaming), videoclipuri pe YouTube si sa ascultati in curand muzica folosind noul serviciu de streaming Apple. Pret in SUA: 69 USD. In Argentina: intre 2.000 si 3.000 de pesos, in functie de punctul de vanzare.
Pe langa accesarea continutului online, WD TV are doua porturi USB pentru a adauga filme, fotografii sau muzica de pe o unitate flash sau un hard disk.
Este un mic echipament fabricat de Western Digital care se conecteaza la televizor si poate fi controlat prin intermediul telecomenzii care este inclusa in ambalaj. Se conecteaza la televizor printr-un port HDMI si are suport pentru mai multe formate video si audio. Acest dispozitiv nu are dispozitive de stocare interne, asa ca va trebui sa adaugati o unitate externa pentru a stoca continut. In acest scop include doua porturi USB. Are Wi-Fi si Ethernet, si este compatibil cu Miracast, astfel incat puteti oglindi continutul unei tablete sau smartphone compatibile pe ecranul mare: videoclipuri, fotografii, muzica etc. Este succesorul a ceea ce se numea anterior DLNA. Are un pret intre 85 si 100 USD in SUA.
Dispozitivele care folosesc Android ofera acces la tot continutul lor: de la playere media la jocuri, browsere etc.
Sistemul de operare Google nu este doar baza de functionare in majoritatea telefoanelor mobile, dar poate fi folosit si la transformarea unui vechi LCD intr-un Smart TV. Tot ce trebuie sa faceti este sa cumparati un stick sau TV Box care se conecteaza la portul HDMI al televizorului, permitandu-va sa vedeti sistemul de operare pe ecran. Aceste dispozitive mici sunt solutii ieftine si exista diverse marci si modele locale, precum X-View Go Smart (intre 1.600 si 1.700 de pesos) care include o telecomanda cu tastatura completa, Noganet Smart TV Box (aproximativ 2.000 de pesos) si, de asemenea, multe generice. Cand rulati sistemul Android, aplicatiile pot fi instalate din magazinul Google. In tara inca nu exista dispozitive care sa ruleze Android TV, versiunea specifica urmand sa fie folosita pe ecrane mari.
Acest computer minuscul, asemanator ca dimensiune cu o carte, incorporeaza in cea mai recenta versiune un procesor ARM quad-core si 1 GB RAM, precum si 4 porturi USB, conexiune la retea, iesire HDMI, Bluetooth si multe altele. Acest mini PC poate fi conectat la un kit wireless de tastatura si mouse si un monitor sau televizor de inalta definitie, oferind suficienta putere pentru a reda videoclipuri Full HD.
Pentru a transforma Raspberry intr-o statie de lucru completa, tot ce trebuie sa faceti este sa instalati un sistem de operare pe un card MicroSD. Exista mai multe alternative gratuite bazate pe Linux, inclusiv distributii orientate in mod special catre redarea media, cum ar fi OpenELEC, care utilizeaza software-ul multiplatform Kodi (fost XBMC) sau OSMC (bazat pe Kodi). Exista si o versiune de Windows 10 pentru Raspberry Pi.
Daca aveti putin mai mult buget, puteti merge la unul dintre multele minicalculatoare care se vand pe piata. Fiind un PC complet, pe langa faptul ca poti folosi servicii pentru a consuma continut online, vei putea accesa nenumarate instrumente si posibilitati de a accesa continut de tot felul, local sau online, inclusiv Kodi (care ruleaza pe Linux si Windows ).
Exista doua tipuri aici: cele care sunt un mini PC, precum Bangho Cubic, cu 4 GB RAM si un cip Celeron sau Intel Core i3 (intre 5.000 si 8.000 de pesos, in functie de configuratie); sau Exo Bitsy, care are un procesor Intel Core i3, precum si conectori USB, HDMI si Ethernet si care va fi disponibil pe piata locala la sfarsitul lunii cu un pret de baza de 6.000 USD; Gigabyte Brix are un procesor Celeron, 4 GB RAM, 3 porturi USB si iesire HDMI. Alternativa este echipamentul care este putin mai mare decat o unitate flash, cu un cip Atom, 2 GB RAM si iesire HDMI. Toate au Wi-Fi incorporat. La fel ca Chromecastul, designul lor compact le permite sa lucreze conectate la un port HDMI si un incarcator USB conventional. In tara, PC Box vinde un astfel de dispozitiv, Heit, pe care il testam noi (3.000 de pesos).
O alta alternativa este achizitionarea unui player Blu-Ray care are acces la aplicatii, adaugand si posibilitatea redarii discurilor optice fizice. Este posibil ca aceasta optiune sa nu aiba flexibilitatea dispozitivelor enumerate mai sus, dar multe, cum ar fi Sony BDP-S1200 (1.700 USD), Samsung BD F-6500 (2.600 USD), Philips BDP2180 sau LG BP420, au posibilitatea de a afisa continut online, fie ca este cea prevazuta de standardul BD-Live sau alte optiuni incluse de producator.
Aici intervin consolele de jocuri video de la Sony (PlayStation 3 si 4) si Microsoft (Xbox 360 si One), care sunt, de asemenea, capabile sa acceseze continut multimedia online, sa redea filme stocate local si asa mai departe. Pret local: intre 5.000 si 10.000 de pesos, in functie de model si configuratie.