Credeai ca micul tau prieten nu are nevoie de o igiena orala buna? Nimic mai gresit, deoarece dentistii spun ca cea mai comuna boala tratata la cainii de peste 3 ani este legata de igiena dentara. Reginele.ro te ajuta si iti da cateva sfaturi despre ce ar trebui sa faci astfel incat micutul patruped sa aiba dintii si gingiile sanatoase.
Stiai ca bacteriile din gura cainelui pot fi raspunzatoare si de anumite boli de ficat, rinichi sau inima? Iata un motiv in plus sa te ocupi de igiena lui orala. Aparitia tartrului este o problema foarte des intalnita la caini, iar daca tartrul nu este indepartat de catre medicul veterinar periodic, poate duce la aparitia periodontitei.
Iata care sunt cele mai comune probleme orale ale cainilor:
– Gingivita care presupune inflamarea gingiilor din cauza resturilor de mancare ramase printre dinti. Vei putea observa sangerarea gingiilor cainelui sau dificultate (durere) in masticatie;
– Dinti sparti. Si dintii patrupedului se pot sparge in urma masticarii unui obiect foarte dur sau in urma unei lovituri. In functie de gravitatea problemei, medicul veterinar poate recomanda scoaterea dintelui pentru a impiedica declansarea unei infectii;
– Periodontita este cea mai grava afectiune orala care afecteaza atat tesuturile, cat si oasele, iar in urma acestei boli cainele isi poate pierde dintii.
Poate inca nu stiai acest lucru, insa medicina dentara dedicata patrupedelor este in plina dezvoltare si se pot realiza implanturi, proteze, detartraje sau chiar albiri dentare. Pentru a tine cainele departe de aceste interventii trebuie sa il obisnuim sa il spalam zilnic pe dinti.
In magazinele de specialitate exista diferite periute si paste de dinti special concepute pentru patrupedul nostru. Nu il spala niciodata cu pasta ta de dinti deoarece contine anumite ingrediente care ii pot dauna cainelui. Orice caine trebuie invatat de mic sa stea un minut la igiena orala zilnica (nu trebuie sa il perii foarte mult, ci doar timp de 30-40 de secunde, insa ai grija sa te ocupi de toti dintii).
Exista si spray-uri dentare sau jucarii special create pentru a preveni depunerea tartrului pe dintii patrupedului. De asemenea, iti poti hrani cainele cu mancare destinata igienei orale, pe care o poti gasi in orice pet-shop.
Pentru a fi sigur ca faci alegerile corecte, cel mai bine este sa intrebi medicul veterinar, care iti va recomanda produsele cele mai bune pentru fiecare rasa. In plus, nu uita nici de vizitele periodice la veterinar (o data la 6 luni sau maxim la 1 an).