Cu siguranta ai observat si tu formarea micilor grupuri la locul de munca, asa cum se intampla inca din timpul liceului. Bineinteles ca nu ne putem intelege de minune chiar cu toti colegii, insa putem sa incercam. Insa barfele din timpul scurtelor pauze sunt de-a dreptul indispensabile. Mereu vrem sa stim ce a mai facut colega de la celalalt departament, cine cu cine se iubeste si cine pleaca din firma.
Asa cum bine stii, exista doua forme de barfa: cea negativa si cea pozitiva. Cea pozitiva este de preferat, deoarece nu denigreaza pe nimeni, nu jigneste si in pus este foarte comica. Insa ce ne facem cand avem de-a face cu oameni care ne barfesc de rau pe la spate? Iata cateva avantaje si dezavantaje ale barfelor de la birou.
Daca iti barfesti seful e de rau. Nu incepe niciodata sa iti barfesti seful de fata cu colegii de serviciu, chiar daca stii ca lucrurile pe care le vei spune sunt total adevarate. Aceste barfe pot ajunge foarte repede la urechile sefului, prin intermediul unui coleg care vrea sa se razbune pe tine pentru ca i-ai “furat” ultimul proiect, de exemplu. Mai bine pastreaza-ti parerile pentru tine sau povesteste-i doar partenerului de viata, in care poti avea incredere deplina.
Te poti pune intr-o pozitie favorabila daca barfesti de rau pe altcineva. Este complet adevarat ca daca barfesti de rau un coleg te poti pune intr-o lumina favorabila in ochii sefului. De exemplu ii poti spune sefului tau ca (colegul tau) nu isi ia job-ul in serios, ca data trecuta a avut nevoie de ajutor pentru a termina proiectul si ca tot nu s-a incadrat in termenul limita. In acest fel ii vei scoate in evidenta defectele colegului de birou si vei deveni prima optiune a sefului, atunci cand are nevoie de ceva. Nu este bine sa profiti de aceste lucruri, deoarece cu siguranta ti se va intoarce roata la un moment dat.
Iti poti face aliati sau dusmani. Barfa face parte din orice companie, fie ca ne place, fie ca nu. Insa, asa cum am spus si mai devreme, nu putem fi prieteni cu totii. Tocmai de aceea iti vei face atat aliati pe care sa te poti baza si care pot fi considerati prieteni, cat si dusmani, care te vor invidia sau care te vor barfi in detrimentul tau. Asa ca ai foarte mare grija cat de bine te porti cu ceilalti colegi si care sunt implicatiile barfelor.
Lumea isi poate pierde increderea in tine. Tuturor ne place barfa, fie ca recunoastem, fie ca nu. Insa depinde foarte mult despre ce lucruri barfesti. Daca de exemplu, vei incepe sa-ti barfesti imediat colegul care a plecat in concediu (care pana acum cateva zile era cel mai bun prieten), acest lucru ar putea spune multe despre tine in fata celorlalti. Ca nu esti de incredere, ca asa procedezi cu toata lumea, ca nu esti loial sau ca esti duplicitar.
Cu ajutorul barfelor iti poti cunoaste mai bine colegii. Este perfect adevarat ca cu cat barfesti mai mult cu atat il cunosti pe cel cu care barfesti mai bine. Ii cunosti pozitia referitoare la problema respectiva, stii ce gandeste despre X sau Y, si astfel ajungi sa il cunosti destul de bine. Alege-ti insa partenerii de barfa cat mai bine, pentru a nu fi judecat si tu dupa comportamentul lor!