Persoanele cu lupus ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa si sa-si controleze greutatea pentru a preveni bolile cardiovasculare, pentru a reduce factorii inflamatorii si pentru a imbunatati sistemul imunitar.
Nutritia joaca un rol foarte important in prevenirea, tratarea si controlul bolilor. Prin urmare, daca suferi de boala de lupus sau cunosti pe cineva care o are, este foarte important sa cunosti o serie de indrumari care sa iti permita sa ai grija de alimentatia ta.
In orice caz, chiar daca nu ati dezvoltat aceasta boala, nu va neglijati obiceiurile alimentare. In acest fel vei putea reduce incidenta acestei patologii si a multor alte patologii complexe care iti pot conditiona stilul de viata. Cititi mai departe pentru a afla care sunt acestea!
Ce este lupusul?
Lupusul eritematos sistemic este o boala autoimuna de origine necunoscuta in care organismul nu recunoaste agentii infectiosi, prin urmare, se ataca singur. Se prezinta cu focare care pot fi usoare sau severe in functie de persoana. Este o boala sistemica, ceea ce inseamna ca produce simptome in diferite tesuturi ale corpului uman.
In plus, poate fi asociata cu boli precum osteoporoza, afectarea rinichilor, diabetul, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare, de aceea este foarte recomandat ca persoana diagnosticata cu lupus sa-si monitorizeze alimentatia si sa faca schimbari favorabile in obiceiurile care ii permit sa-si imbunatateasca calitatea vietii.viata si evita sa contribuie la dezvoltarea acestor conditii colaterale.
Cum afecteaza dieta lupusul?
Trebuie stiut ca unele medicamente pentru tratarea acestei boli produc o crestere a apetitului care se traduce prin crestere in greutate. Glucocorticoizii interfereaza cu absorbtia calciului, zincului, potasiului, vitaminelor B6, C si D, provocand pierderea musculara si afectand echilibrul normal al zaharului din sange. In consecinta, exista o crestere a depozitelor de grasime in organism.
In schimb, poate exista, de asemenea, pierderea in greutate sau scaderea poftei de mancare si disconfort gastro-intestinal, cum ar fi arsuri la stomac, stomac deranjat, greata, varsaturi sau ulcere bucale dureroase.
Pentru a evita pierderile de proteine, se recomanda monitorizarea aportului de proteine. Asigurarea prezentei acestor nutrienti in dieta in cantitati adecvate reduce riscul de a dezvolta sarcopenie, potrivit cercetarilor publicate in revista Nutrition Research.
Alimentele bogate in calciu si vitamina D sunt cheia unei alimentatii adecvate pentru pacientii cu lupus.
Vitamina D
Vitamina D participa la reglarea calciului din organism, prin urmare este responsabila pentru mentinerea oaselor si a dintilor puternici. Aceasta vitamina este foarte importanta pentru persoanele cu lupus, deoarece trebuie sa evite expunerea la soare, prin urmare, trebuie sa o consume in alimentatia lor.
Dupa cum arata un studiu publicat in Autoimmunity Highlights , deficienta de vitamina D ar putea avea efecte negative asupra raspunsului imunitar al pacientilor.
Este prezent in laptele fortificat, galbenusul de ou, ficat, pestele gras si uleiurile de ficat de peste. Este important sa se limiteze consumul de cofeina la maximum 3 cani de cafea pe zi, sau bauturi racoritoare cu cofeina sau ceai, deoarece scade absorbtia vitaminei D.
Acid folic
Metotrexatul utilizat in tratamentul lupusului poate cauza deficit de acid folic, prin urmare, suplimentarea cu acid folic este recomandata pentru a proteja impotriva tulburarilor gastrointestinale si pentru a mentine productia optima de globule rosii.
In alimente, acidul folic se gaseste in legumele cu frunze verzi, patrunjel, leguminoase si nuci. Nu consumati suplimentul impreuna cu ceai, deoarece impiedica absorbtia vitaminei.
Fotbal
Dupa cum am spus anterior, persoanele cu lupus prezinta un risc crescut de osteoporoza, potrivit unui articol publicat in Current Health Sciences Journal . Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta boala este suferita in cea mai mare parte de femei si, de obicei, fac putina activitate fizica din cauza durerii si oboselii bolii. Poate aparea si din cauza deficitului de vitamina D care, la randul sau, duce la deficit de calciu.
Alimentele cu cea mai mare concentratie de calciu sunt produsele lactate, legumele cu frunze verzi, nautul, migdalele, sardinele si semintele de legume. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca trebuie consumat in afara de cafea, alcool si tutun, deoarece acestea ingreuneaza absorbtia acestora.
Acizi grasi omega-3
Consumul de acizi grasi omega-3 are un efect antiinflamator, pe langa impactul asupra controlului dislipidemiilor; prin urmare, persoanele cu lupus ar trebui sa urmeze o dieta bogata in acest acid gras, care se gaseste in uleiul de in, uleiul de soia, nuci si pestele gras.
Ce ar trebui sa evit?
Alimentele bogate in sodiu nu sunt recomandate pacientilor cu lupus. Pe cat posibil ar trebui evitate, mai ales daca provine din alimente procesate.
Sodiu
Excesul de sare este asociat cu hipertensiunea arteriala si excretia urinara crescuta de calciu, ceea ce creste riscul de osteoporoza. Alimentele de evitat sunt:
- Carne incorporata.
- Branzeturi mature.
- Alimente conservate.
- Creme sau supe.
- Sosuri industriale si de soia.
- Alimente foarte procesate.
Restrictie calorica
Dieta accidentala nu este recomandata persoanelor cu lupus, deoarece restrictia calorica din dieta accelereaza bolile autoimune. Academia Nationala de Stiinte recomanda o dieta de 1.800-2.000 kcal pe zi pentru persoanele sedentare cu lupus.
Persoanele cu lupus ar trebui sa evite lucerna, deoarece eruptiile de lupus au fost asociate cu aceasta. Aceste efecte pot include dureri musculare, oboseala, rezultate anormale ale testelor de sange, modificari ale modului in care functioneaza sistemul imunitar si probleme cu rinichii.
Ai grija de dieta pentru a gestiona lupusul
In sfarsit, este esential sa retineti ca nevoile nutritionale pot varia la fiecare pacient, in functie de varsta si starea acestuia. Prin urmare, desi aceste recomandari pot fi luate in considerare, cel mai bine este sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii.