Cuplu: expertii dezvaluie motivatiile unei persoane infidele

Casatoria moderna este o tinta in miscare, deoarece cultura evolueaza mai repede decat ne putem adapta, deoarece tehnologia ne conecteaza si ne distanteaza unul de celalalt.

Casatoria moderna este o tinta in schimbare, deoarece cultura evolueaza mai repede decat ne putem adapta, deoarece tehnologia ne conecteaza si ne indeparteaza unul de celalalt, dar infidelitatea a existat intotdeauna si este unul dintre motivele pentru care cuplurile se despart.

Potrivit unui studiu din 2009 din Statele Unite, cele mai raportate cauze ale divortului includ lipsa angajamentului si infidelitatea, urmate de conflicte si certuri excesive, casatoria prea tanara, stresul financiar, problemele legate de violenta domestica.

Partenerul care este infidel il raneste pe celalalt

Potrivit psihologilor, ratele aventurilor extraconjugale variaza de la 30 la 60% pentru barbatii casatoriti si 20 pana la 50% pentru femeile casatorite, provocand durere si suferinta, neincredere si incertitudine care precipita adesea despartirea.

Expertii au prezentat factorii de risc pentru infidelitate in munca lor de dezvoltare si validare a Scalei de inclinatie la infidelitate (PTIS), menita sa estimeze predispozitia unui individ la un comportament infidel in randul persoanelor casatorite pe o perioada semnificativa de timp.

Un model pe care l-au gasit a fost infidelitatea care postuleaza cinci domenii motivationale care conduc relatiile extraconjugale si au descoperit ca este experienta unor noi emotii; lipsa de satisfactie emotionala; a fi nefericit sau poate au fost circumstantele care fac infidelitatea mai probabila, cum ar fi o separare prelungita.

Sau niste standarde de atitudine, daca se stie ca alte cupluri au relatii extraconjugale; si razbunare dupa ce un partener triseaza.

Pentru persoana care insala, infidelitatea poate fi incitanta si seducatoare, conferind sentimente de reinnoire, intinerire si bucurie. Infidelitatea este o tradare, dar nu este neaparat sfarsitul iubirii; infidelitatea apare chiar si in relatiile fericite. Partenerul tradat, totusi, poate simti confuzie, furie, indoiala, durere si angoasa.

Majoritatea oamenilor sunt constienti de efectele infidelitatii intr-o relatie, in special a unei casatorii. Tradarea poate duce la divort si despartirea parintilor, iar infidelitatea este un predictor al depresiei, anxietatii si violentei domestice.

Barbatii au fost intotdeauna mai predispusi decat femeile sa insele sau cel putin sa raporteze ca insala, dar cercetatorii au observat o schimbare in ultimii ani: 16% dintre adulti, aproximativ 20% dintre barbati si 13% dintre femei declara ca sunt intimidati de altcineva decat partenerul lor cand erau intr-o relatie.

Dar printre adultii sub 30 de ani care au fost casatoriti, 11% dintre femei declara ca au inselat, comparativ cu 10% dintre barbati.

Ce este infidelitatea

Limita dintre flirtul inocent si tradarea romantica este adesea una extensibila si multe cupluri se confrunta cu conflicte, deoarece nu impartasesc aceeasi definitie a inselaciunii. Pentru unii, orice lucru in afara contactului intim cu o alta persoana este acceptabil; pentru altii, orice atentie acordata unui potential rival este de neiertat.

Poti fi sigur dupa infidelitate

Cand un partener este prins inseland sau marturiseste, nu este neaparat sfarsitul relatiei. Un factor cheie care determina daca o relatie poate supravietui sau nu, este daca aventura include sau nu atasament emotional pe langa intimitate. Intr-un sondaj, 44% dintre barbatii care au avut aventuri au spus ca este vorba doar despre intimitate, dar doar 11% dintre femei au raportat acelasi lucru.

Decizia de a ramane intr-o relatie dupa infidelitate se bazeaza pe criterii care includ finante, legaturi de familie si parinti cu copii mici.

Oamenii care au inselat un partener intr-o relatie anterioara au sanse de trei ori mai mari sa se rataceasca intr-o relatie viitoare, comparativ cu cei care nu au fost infidel inainte. De asemenea, s-a constatat ca oamenii care au inselat tind sa-si exprime ipocrizia cu privire la infidelitate: ei invinuiesc actiunile partenerului pentru propria lor infidelitate, dar nu isi asuma responsabilitatea pentru actele lor.