Fără accesarea unui credit, mulți dintre noi nu ne-am permite o locuință, o mașină sau continuarea studiilor. Creditele ipotecare, cele auto și împrumuturile de nevoi personale ne pot ajuta să avansăm și să atingem obiective importante în viață.
Costul unui împrumut depinde în principal de tipul de credit, de instituția financiară la care apelezi, de mediul de piață, istoricul tău de credit și de veniturile lunare.
Pentru o alegere informată în materie de împrumuturi, iată cum se calculează ratele în cazul creditelor și ce factori influențează valoarea acestora.
Cum sunt calculate ratele în cazul creditelor
Ratele unui credit se calculează împărțind suma totală împrumutată la perioada de rambursare exprimată în luni la care se adaugă rata procentuală anuală. Poți vedea cum sunt împărțite ratele unui credit în planul scadențar – acest lucru te ajută în special dacă ai un credit cu rată variabilă.
În timp ce cauți împrumutul potrivit pentru nevoile tale, este o idee bună să utilizezi un calculator de credite. Un calculator te poate ajuta să restrângi căutările de locuințe sau de mașini, exemplificându-ți cât de mult îți poți permite să plătești în fiecare lună.
Te poate ajuta să compari costurile creditelor și să vezi cum diferențele dintre ratele dobânzilor îți pot afecta plățile lunare, în special în cazul creditelor ipotecare. Calculatorul de credit potrivit îți va arăta costul total al împrumutului la care se adaugă rata procentuală anuală sau DAE calculată în timp real conform indicelui de referință din trimestrul respectiv.
Calculează-ți acum ratele creditului tău imobiliar!
Factori care afectează valoarea ratelor unui credit
1. Cererea și oferta
Ratele dobânzilor sunt influențate de cererea și oferta de credite într-o economie. Astfel, o creștere a cererii de credite duce în cele din urmă la o creștere a ratelor dobânzilor, adică a prețului serviciului de împrumut.
În schimb, o creștere a ofertei de credite duce la scăderea ratelor dobânzilor. Oferta de credite crește atunci când suma totală de bani împrumutată crește.
2. Inflația
Cu cât rata inflației este mai mare, cu atât dobânzile au suficient spațiu să crească în voie. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că dobânda câștigată la banii împrumutați trebuie să compenseze inflația.
Ca o compensație pentru scăderea puterii de cumpărare a banilor pe care îi vor rambursa în viitor, creditorii percep rate ale dobânzii mai mari.
3. Politica guvernamentală
În unele cazuri, politica monetară a guvernului influențează valoarea ratelor dobânzilor.
De asemenea, atunci când guvernul achiziționează mai multe titluri de valoare, băncile primesc mai mulți bani pentru a oferi credite și, astfel, ratele dobânzilor scad. De cealaltă parte, când guvernul vinde aceste titluri, banii băncilor sunt drenați, oferindu-le mai puține fonduri în scopuri de creditare și ducând la o creștere a ratelor în final.
4. Scorul tău de credit
Cele mai mici rate în cazul oricărui tip de credit merg la debitorii cu scoruri de credit de 740 sau mai mari. Acești debitori beneficiază de cea mai largă gamă de produse de împrumut.
Ratele dobânzilor tind să fie un pic mai mari pentru debitorii cu scoruri de credit cuprinse între 620 și 739. Celor cu scoruri sub 620 le-ar putea fi dificil sau chiar imposibil să obțină împrumuturi substanțiale, cum ar fi un credit ipotecar sau auto.
5. Alți factori
Unele instituții financiare pot percepe mai mult pentru refinanțări, credite ipotecare cu rată variabilă, împrumuturi pentru a doua casă sau pentru investiții în proprietăți deoarece acestea sunt considerate mai riscante.
Ratele creditelor variază de la creditor la creditor deoarece aceștia au predispoziții diferite la risc și costuri generale diferite. Prin urmare, este important să soliciți un credit de la o instituție bancară de încredere, cum este Credit Europe Bank.