Pictarea unei picturi murale necesita multa pregatire, echipament si efort. O pictura murala este practic o mare opera de arta plasata direct pe un perete. Necesita o multime de aceleasi tehnici de baza ca picturile mai mici, dar la o scara mai mare. Cu o pictura murala, trebuie adesea sa va conturati designul cu o grila si apoi sa asezati vopseaua in mod strategic, astfel incat culorile sa se usuce cand ati terminat cu ele. Picturile murale sunt adesea vopsite in straturi, apoi finisate cu un lac pentru a fi pastrate pentru a se bucura pe termen lung.
Alegeti o locatie potrivita pentru pictura murala
Artistii picteaza picturi murale pe suprafete mari, vizibile. Cea mai usoara suprafata cu care se poate lucra este un perete plat fara multe obstacole. Cantitatea de spatiu de perete de care aveti nevoie depinde de dimensiunea picturii murale pe care intentionati sa o creati. Factor in capacitatea ta de a accesa parti superioare ale suprafetei pe care vrei sa o pictezi.
Pictorii dedicati fac aproape orice lucru la suprafata. Unii pictori prefera metalul ondulat, caramida sau chiar tavanele. O suprafata accidentata poate conferi picturii murale o textura unica.
Nu uitati sa obtineti permisiunea daca nu detineti spatiul de perete. Aveti domnie libera in interiorul casei dvs. daca o detineti, dar intrebati inainte de a picta pe proprietatea altcuiva sau intr-un spatiu public.
Montati schele sau o scara daca nu puteti ajunge la intregul perete
Pentru majoritatea proiectelor murale, veti avea nevoie de un fel de impuls pentru a ajunge la zone inalte. Folositi o scara mica pentru a accesa zone in care altfel nu puteti ajunge. Daca trebuie sa urcati sus, montati schele sau inchiriati un lift aerian.
Verificati la magazinele locale de imbunatatire a locuintelor si la companiile de furnizare a constructiilor. Multi inchiriaza schele care va vor permite sa pictati zone inalte in siguranta.
Daca suprafata dvs. de pictura este suficient de mica, nu aveti nevoie de schele. Vopsea in picioare.
Curatati peretele cu apa si sapun pentru a indeparta impuritatile
Verificati peretele peste semne de deteriorare, pete dificile si alte probleme pe care trebuie sa le tratati inainte de a incepe. Orice resturi de pe perete vor aparea in lucrarea ta. Amestecati aproximativ 3 linguri americane (44 ml) de detergent lichid de baza pentru rufe sau sapun de vase intr-o galeata de apa, apoi frecati peretele cu o carpa. Lasa peretele sa se usuce inainte de a incepe sa pictezi.
Pentru mucegai, grasime si alte pete incapatanate, obtineti fosfat trisodic dintr-un magazin de imbunatatiri pentru locuinte. Se amesteca in apa pentru a crea o solutie eficienta de curatare.
Reparati zonele deteriorate dupa cum este necesar. De exemplu, umpleti fisurile cu spackle. Vopsiti peste zonele deteriorate pe care nu le puteti repara sau incorporati-le in design.
Protejati suprafetele adiacente cu banda de pictor si o carpa picatura, daca este necesar
Folositi banda de pictor albastru pentru a forma o margine in jurul suprafetei murale. Asezati o carpa sub perete pentru a prinde vopseaua care picura.
Benzile si carpele pentru pictori sunt disponibile la majoritatea magazinelor de imbunatatiri pentru locuinte.
Pre-vopsiti peretele de o culoare solida daca trebuie sa il uniformizati
Acest strat de baza de vopsea creeaza un fundal pentru pictura dvs. murala. Poate avea mai multe culori daca aveti in minte un design pentru pictura murala. Daca nu, incercati o culoare deschisa ca albul care este usor de vopsit mai tarziu.
De exemplu, daca intentionati sa pictati un peisaj, s-ar putea sa pictati cerul cu un albastru pal, apoi sa vopsiti prim-planul verde. In acest moment, creati doar un fundal, asa ca uitati sa adaugati mici detalii.
Pentru a acoperi rapid mult spatiu, folositi instrumente precum o rola de vopsit, un pulverizator sau chiar un burete.
Desenati designul mural pe o bucata de hartie inainte de a-l picta
Planificati-va designul mural realizand o macheta de baza. Folositi un creion, stilou si orice alte instrumente cu care va simtiti confortabil sa desenati. Unele teme comune ale picturilor murale includ peisaje, personaje fictive, sporturi si orase. Nu trebuie inca sa colorati imaginea sau sa luati in considerare dimensiunea picturii murale.
Acesta este un sablon pentru pictura murala terminata. Veti avea nevoie de el daca intentionati sa transferati designul catre pictura murala utilizand o grila.
Pentru a veni cu o tema murala, intrebati pe oricine lucrati, inclusiv pe proprietarul cladirii. Daca lucrezi in propria casa, gandeste-te la ceea ce te inspira sau te motiveaza, la ceea ce iti place sa desenezi si la ceea ce vrei sa privesti in fiecare zi.
Masurati spatiul de perete pe care il aveti la dispozitie pentru pictura murala
Urcati pe scara sau schela pentru a ajunge in partea de sus a picturii murale. Folosind o masuratoare cu banda, masurati de la tavan pana la marginea inferioara a peretelui. De asemenea, masurati peste perete pentru a afla cu cat spatiu de perete trebuie sa lucrati.
Daca nu puteti masura un perete mare, solicitati proprietarului proprietatii un plan sau alte documente care contin masuratorile. Poate fi necesar sa estimati dimensiunile peretelui.
Creati o grila peste designul pe care l-ati desenat pe hartie
Folosind un creion si o rigla, faceti o serie de linii orizontale si verticale intersectate. Masurati-va hartia sablonului, dupa cum este necesar, pentru a afla dimensiunea si spatiul liniilor grilei in mod uniform.[7]Ca regula generala, distantati liniile de grila de 2,5 cm, deoarece grilele de aceasta dimensiune functioneaza pentru aproape orice pictura murala.
Factor in dimensiunea peretelui la realizarea grilei. Pentru picturi murale mai mari si mai complexe, impartiti schita cu linii de grila mai frecvente.
Fiecare caseta de grila contine o mica parte a imaginii pe care o veti transfera mai tarziu in pictura murala finalizata.
Desenati o grila pe peretele mural cu creta
Faceti putina matematica pentru a transfera corect grila de pe hartie pe perete. Inmultiti dimensiunile desenului de referinta pentru a le arunca la dimensiunea peretelui.[9]Grila sablon si grila de perete trebuie sa aiba un raport 1 la 1, avand un numar egal de linii distantate la o distanta proportionala.
De exemplu, daca peretele are 3,0 m x 3,0 m (10 ft x 10 ft), rupeti hartia intr-un patrat de 2,5 cm x 2,5 cm. Fiecare 1 cm (2,5 cm) pe hartie este egal cu 1 ft (30 cm) de spatiu pe perete.
De exemplu, imaginea dvs. de referinta este de 13 cm x 18 cm (5 in x 7 in). Peretele dvs. are 25 cm x 36 cm (10 in x 14 in). Daca inmultiti dimensiunile cu 2, facand fiecare grila de pe perete 2 in x 2 in (5,1 cm x 5,1 cm), puteti transfera cu usurinta designul.
Descrieti principalele caracteristici ale picturii dvs. in creion pe perete
Alegeti un creion de calitate pentru prelucrarea lemnului, apoi asezati pe perete detalii precum copaci, nori si personaje. Urmati sistemul de retea pentru a va transfera designul pe perete. Uita-te la desenul tau pentru a afla in ce celula se afla detaliul, apoi transfera-l in celula corespunzatoare de pe perete.
De exemplu, este posibil sa aveti un nor in coltul din stanga sus al schitei. Desenati-l din nou in coltul din stanga sus al grilei de pe perete.
O alta modalitate de a face acest lucru este prin proiectarea unei imagini pe perete. Utilizati un proiector digital pentru a transfera imagini de pe computer sau de pe alt dispozitiv. Apoi, schitati conturul peste imaginea proiectata.
Daca lucrati la un perete colorat, utilizati un marker permanent sau creta in loc de creion.
Desenati detalii fine pe schita cu un creion de arta
Cumparati un creion relativ intunecat, astfel incat contururile dvs. sa apara pe perete. Alegeti un creion pe baza ratingului sau potential. Un creion 2B este adesea o alegere excelenta pentru a crea linii intunecate care nu se murdaresc usor. Continuati sa completati grila murala conform sablonului pe care l-ati desenat. Utilizati creionul artistic pentru trasaturi faciale, ramuri individuale ale copacilor si alte mici detalii care subliniaza designul general al picturii murale.
Complexitatea designului dvs. influenteaza cat timp petreceti schitarea. Daca faceti personaje, probabil ca este mai bine sa schitati toate detaliile fine.
Daca aveti incredere in abilitatile dvs., puteti incerca chiar sa schitati sau sa pictati detalii cu mana libera. Puteti adauga noi componente la munca dvs. pe care nu le-ati inclus in designul initial.
Alegeti o vopsea acrilica pentru a rezista vremii dificile in aer liber
Incercati un produs 100% acrilic cu un grad ridicat de rezistenta la lumina. In acest fel, pictura murala nu se va estompa sau va schimba culorile in timp. Vopseaua de perete de baza pentru exterior, cu finisaj de coaja de ou, este o alegere excelenta pentru majoritatea proiectelor.
Optiunile sunt si vopselurile cu smalt alchidic pe baza de ulei sau smalt poliuretanic. Vopselele pe baza de ulei produc culori mai bogate, mai intunecate, dar tind sa devina galbene pe masura ce imbatranesc.
Alegeti vopsele de latex pentru un mod ieftin de a acoperi spatiul interior al peretilor
Vopselele latex ofera o curatare mai usoara, costuri mai mici si mai putin miros. Majoritatea vopselelor de perete din latex de uz casnic rezista apei si nu se crapa usor in timp. De asemenea, tind sa se amestece bine cu vopselele acrilice pentru a va oferi nuante unice pentru peretele dvs. Alegeti vopseaua cu finisaj de coaja de ou pentru a evita orbirea.
Latexul este o optiune ieftina pentru acoperirea fundalurilor mari. Daca va place vopseaua acrilica, luati in considerare trecerea la acrilice pentru lucrari detaliate.
Fiti constienti de ventilatia din casa dvs. Deschideti ferestrele din apropiere si porniti ventilatoarele pentru a arunca aburi de vopsea. Purtati o masca de praf in timp ce lucrati.
Amestecati culorile vopselei dupa cum este necesar in timp ce vopsiti
Desi aveti nevoie de multa vopsea pentru o pictura murala, nu treceti peste bord in timp ce amestecati. Pentru a evita vopseaua irosita, concentrati-va pe o singura culoare la un moment dat. Se amesteca suficienta vopsea pentru zona pe care trebuie sa o acoperiti. In acest fel, creati o culoare consistenta care nu se va usca inainte de a reusi sa o terminati pe pictura murala.
Incepeti cu culorile pentru fundal, apoi treceti la forme si detalii mari in design.
Daca utilizati o rola de vopsea, amestecati vopseaua intr-o tava cu role de vopsea. Bolurile si chiar tavile de copt sunt excelente pentru amestecarea vopselei pentru vopsirea cu pensule. Utilizati palete, tavi sau placi de hartie pentru a amesteca mai multe culori pe o singura suprafata.
Vopsiti cele mai mari zone din designul dvs. cu o rola sau un pulverizator
Lucrati din partea din spate a imaginii in fata. Asezati mai intai culorile de baza in design, avand grija sa pastrati marginile de tranzitie curate de la o culoare la alta. Incercati sa amestecati cat de multa culoare aveti nevoie si aplicati-o dintr-o singura miscare pentru a preveni vopseaua sa se usuce inainte de a termina.
Rolele si pulverizatoarele sunt cele mai bune pentru acoperirea suprafetelor mari si largi. Folositi o pensula pentru a colora zone mici si dificile, cum ar fi chipul sau imbracamintea unui personaj.
Lasati intotdeauna fiecare culoare sa se usuce inainte de a trece la culoarea adiacenta, cu exceptia cazului in care trebuie sa le amestecati. Amestecul creeaza nuante si culori intermediare pentru design.
Asteptati cel putin 30 de minute inainte de a adauga un strat proaspat de vopsea
Probabil ca va trebui sa treceti peste fiecare strat de vopsea de inca 2 pana la 3 ori pentru a face sa arate perfect. Vopselele de acril si latex de calitate se usuca in aproximativ o ora. Timpul de uscare variaza in functie de vopseaua pe care o aveti, asa ca consultati recomandarile producatorului, daca este posibil.
Vremea afecteaza timpul necesar uscarii vopselei. Alocati timp suplimentar pentru ca vopseaua sa se usuce in medii reci sau umede.
Unele vopsele cu ulei necesita pana la 24 de ore pentru a se vindeca inainte de a le putea retoca.
Vopsiti detaliile ramase cu diferite dimensiuni de pensule
Obtineti cateva pensule diferite pentru a aborda toate detaliile necesare pentru design. Orice perie pe care o folositi pentru a picta pe hartie sau panza va functiona. Pensulele sintetice sunt de obicei o alegere buna daca aveti nevoie de ceva care sa dureze ceva timp. Salvati cea mai mare pensula pentru colorarea spatiilor deschise si cea mai mica pensula pentru cele mai complicate detalii.
De exemplu, daca pictati un copac, utilizati o perie mare, o rola sau un pulverizator pentru trunchi si membre. Treceti la o perie mai mica pentru ramuri si crengute mici.
Nu uitati sa asteptati cel putin 30 de minute pentru ca stratul de vopsea anterior sa se usuce, altfel culorile se vor amesteca.
Adaugati contururi, umbre si alte detalii cu vopsea neagra
Alegeti o pensula adecvata, de obicei cea mai mica. Aceste detalii sunt de obicei fine, deci sunt greu de adaugat pe scara larga, fara greseli. Daca faceti o greseala, stergeti cu atentie vopseaua cu apa si sapun sau vopsiti-o din nou cand se usuca.
De exemplu, daca ati desenat personaje in pictura murala, adaugarea de contururi le distinge de culorile de fundal.
Curatati-va munca pictand peste greseli
Faceti un pas inapoi si aruncati o privire la munca dvs. Probabil ca veti observa cateva pete in care culorile nu s-au amestecat bine, vopseaua a functionat sau o alta problema. Majoritatea greselilor sunt destul de simple de remediat. Lasati muralul sa se usuce, apoi treceti peste petele deteriorate cu un alt strat de vopsea.
Amestecati vopsea noua, dupa cum este necesar, pentru a se potrivi culorii pe care trebuie sa o reparati. Amestecarea unei potriviri exacte este foarte dificila. Amestecati noua vopsea cu cea veche cat mai mult posibil.