Simti ca smartphone-ul tau nu functioneaza asa cum ar trebui si nu stii cu adevarat de ce. Una dintre posibilitati este ca ai terminalul plin de gunoaie si ca nu il ai bine optimizat. Invechirea planificata este ceva care ingrijoreaza multi utilizatori.
De ce o sa cheltuiesc multi bani pe un telefon bun sau un dispozitiv electronic bun daca imi va dura doua zile? Este adevarat ca, pe masura ce trece timpul, orice dispozitiv dureaza mai putin, dar este foarte important sa ai grija de ele cat mai mult, cu atat mai mult daca este un mobil care se foloseste la orice ora, 365 de zile pe an pt. un lucru sau altul.
Pentru toti acei utilizatori de Android care nu sunt siguri cum sa-si curete sau sa-si optimizeze terminalul intr-un mod simplu, iata cinci sfaturi rapide pentru ca gunoiul pe care il aveti, pe care nu il folositi si sa nu stiti unde este, dispare din domeniile tale si ai smartphone-ul optimizat si ingrijit.
Instalati un antivirus
Da, oricat de evident ar suna pentru unii, este foarte important sa instalati un antivirus pe terminalele dvs., indiferent de companie.
Internetul este plin de programe malware sau virusi despre care nu stii cand pot intra in dispozitivul tau sau cum – au existat chiar cazuri de aplicatii descarcate din magazinele de sisteme de operare mobile care contineau un fel de infectie – asa ca este vital sa ai un fel de bariera care sa-i tina departe. Multe dintre aceste programe sau fisiere daunatoare au ca scop furtul de date, daca nu toate, dar exista si cele care sunt responsabile pentru infectarea telefonului cu fisiere nedorite care dauneaza performantei telefonului mobil. Asigurati-va ca antivirusul este intotdeauna activ si isi face treaba, pe langa scanarea periodica a dispozitivului pentru a preveni aparitia malware-ului.
Goliti memoria cache
Cache-ul este o memorie auxiliara pe care terminalele o folosesc pentru a stoca fisiere sau cai pe care trebuie sa le acceseze rapid. Problema vine atunci cand, atunci cand aveti un numar semnificativ de aplicatii sau cand folositi smartphone-ul in mod continuu, acest cache incepe sa ocupe mult spatiu si sa consume multe dintre resursele disponibile.
Stergerea memoriei cache pe Android este foarte usoara. Va trebui sa accesati Setari> Aplicatii. Odata ce ai in fata lista cu tot ce ai instalat pe mobil, daca dai clic pe oricare dintre aplicatii, vei primi o serie de optiuni sub butoanele „dezinstalare” (daca este o aplicatie din fabrica, aceasta va nu apare) si „detentie fortata” Va trebui sa alegeti optiunea „Stocare”, sa faceti clic pe ea si sa faceti clic pe stergeti cache-ul aplicatiei. Deoarece sunteti aici, apropo puteti profita de ocazie pentru a sterge datele aplicatiei mentionate – daca este o aplicatie cu acces la fisiere, asigurati-va ca le-ati transferat pe un computer inainte, altfel le veti pierde -.
Instalati un optimizator
Exista multe programe care curata si optimizeaza telefonul, mai ales in cazul Android. Indiferent ce alegeti, va va ajuta sa stergeti fisierele nedorite mai mult sau mai putin automat (in functie de programul respectiv), sa optimizati performanta memoriei RAM sau sa eliminati aplicatiile care ruleaza in fundal si care consuma resurse in ciuda faptului ca nu sunteti folosindu-le.
Aceste aplicatii, in general, te anunta si cu o notificare atunci cand telefonul tau are o problema sau atinge limita de performanta, astfel incat vei avea intotdeauna controlul ca totul functioneaza corect si ca terminalul nu te supraincarca, ceea ce poate provoca si o crestere a utilizarea bateriei si ca se opreste in cele mai proaste momente.
Lucruri pe care nu le folosesti
De cate ori le-am auzit pe mamele noastre spunand: „Fiule, trebuie sa faci curat in camera, ai totul in maneca”? Ei bine, cu telefonul la fel.
Stergeti din memorie tot ceea ce nu utilizati. Fie ca este vorba de aplicatii, fotografii, videoclipuri sau muzica, tot ceea ce este stocat ocupa spatiu si un spatiu umplut la maximul capacitatii sale, singurul lucru care face este ca telefonul mobil provoaca mai multe probleme – ca nu se poate descarca aplicatii pe care le folosesti cu adevarat, nu poti salva un fisier de lucru important, nu poti rula anumite functii etc. – si ca performanta sa scade considerabil.
Daca aveti deja instalat un dispozitiv de curatare sau un optimizator, o buna parte din aceasta curatare se va face de la sine, dar este intotdeauna o idee buna sa aruncati o privire la fisierele dvs. din cand in cand si sa stergeti singur lucrurile inutile sau uitate.
Cand porniti telefonul mobil, dureaza mai mult in functie de ecranele de pornire si de widget-urile pe care le contine. In Android, este foarte obisnuit sa vezi cum sosesc terminalele companiilor (Samsung, Sony, LG) cu o multime de ecrane de start printre care sunt distribuite diferite aplicatii si widget-uri.
Incercati sa rearanjati tot ceea ce utilizati pe un singur ecran (directoarele ajuta foarte mult aici) si pentru a accesa restul lucrurilor pe care le utilizati doar o data la o mie, accesati meniul pentru toate aplicatiile. Astfel, vei reduce resursele folosite de terminal, mai ales in ceea ce priveste RAM (mai multe ecrane de start, consum mai mare de RAM), dar ii vei creste si eficienta avand totul la indemana.
Cat despre widget-uri, acestea consuma si resurse: a avea un widget activ si deschis inseamna ca este deschisa si aplicatia corespunzatoare. Cu cat ai mai putine widget-uri, cu atat dispozitivul tau Android va fi mai bine optimizat si, sa recunoastem, rar le vei folosi pe toate cele care vin din fabrica sau in optiunile de personalizare, asa ca este mai bine sa le inchizi cand ai timp decat sa fii suparat mai tarziu cand te stresezi pentru ca telefonul nu deschide lucrurile suficient de repede.