Idei despre cum sa decorezi o gradina mica

O gradina este o parte foarte importanta a oricarei case care are norocul sa aiba una. Nu conteaza daca este o mica gradina in fata, o gradina uriasa in spate sau chiar casa scarii folosita ca o gradina interioara, toate au capacitatea de a da o nota naturala si foarte placuta oricarui spatiu.

Cu toate acestea, nu toata lumea are rabdarea sau timpul sa aiba grija de aceste spatii in mod corespunzator si nu este neobisnuit sa gasesti gradini care au cunoscut vremuri mai bune. Fie pentru ca tocmai te-ai mutat in casa noua si ai multa treaba in fata, fie pentru ca te-ai hotarat sa dai o a doua sansa acelei zone pe care ai abandonat-o, daca vrei sa stii cum sa repari o gradina abandonata, aici vei gasi diverse idei si sfaturi.

Cum sa amenajezi o gradina mica

Daca te gandesti la modul de a decora o gradina mica, posibilitatile sunt si ele foarte diverse, chiar daca spatiul este limitat. In afara de a urmari cateva dintre sfaturile pe care le-am oferit pentru gradinile mari sau medii in sectiunile anterioare, vom comenta si unele mai concentrate pe spatii mici.

Un truc foarte util este folosirea colturilor. Daca le umpli cu pamant, formand un mic deal sau panta, iti vor oferi o denivelare in care poti planta diferite plante, oferind viata si vizibilitate plantelor care altfel ar fi „ascunse” in colt.

Daca doresti sa decorezi o gradina cu pietre, poti folosi atat pietre de dimensiuni medii pentru a le aseza formand separatii intre spatii, cat si pentru a forma o mica gradina Zen care acopera o suprafata a terenului. Acestea din urma, de fapt, au mare succes in spatii mici si sunt deosebit de usor de intretinut.

Fii original si amesteca plante cu fructe sau legume, exista unele care au flori frumoase si arata grozav ca parte a ornamentului gradinii. Nu uita ca exista pomi fructiferi pitici care, pe langa faptul ca sunt foarte spectaculosi, vor oferi si recolte bogate.

Cultivati plante cu frunze colorate

Sunt mai multe plante cu culori foarte frumoase care contribuie ca estetica gradinii sa fie mai colorata si accentuata de zone, de exemplu, cele cu frunzis gri argintiu, galben verzui, albastru verzui, mov… Joaca-te cu combinatiile!

Utilizati podele din piatra sau ceramica

Cand vine vorba de a da viata solului, daca nu vrei sa-ti concentrezi fortele pe gazon, poti crea un amestec frumos intre plante si piatra. Piatra, ca si lemnul, este un material foarte confortabil pentru a amenaja spatiile casei, iar in gradini este unul dintre materialele permise pentru realizarea proiectelor. Il poti aplica pe podea pentru a da o varietate de texturi mediului cu mobilier ad-hoc din lemn si ghivece frumoase.

Creeaza un spatiu care genereaza calm

Stresul constant experimentat in orasele mari dauneaza semnificativ sanatatii noastre. Din acest motiv, iubim acele locuri secrete care te invita la odihna si relaxare. Poti include un fel de altar personal in care ai elemente care te inspira sa meditezi: precum pietre, cristale, figuri sau cascade. Ce parere aveti de acest spatiu frumos? Fara indoiala, va fi spatiul tau ideal din casa!