Cresterea tensiunii arteriale, numita si „hipertensiune” in termeni medicali, este unul dintre inamicii numarul unu ai sanatatii cardiovasculare. Cauti remedii naturiste pentru combaterea hipertensiunii arteriale? Cititi mai departe si descoperiti unele dintre cele mai eficiente!
Aceasta patologie este cauzata de ingrosarea sau obstructia arterelor, care forteaza inima sa lucreze mai mult pentru a putea pompa si transporta sangele in alte parti ale corpului. Poate fi cauzata si de o crestere a cantitatii de sange, desi in majoritatea cazurilor sunt implicati factori multipli in aparitia acestuia.
Muschiul inimii slabeste si, uneori, functia rinichilor, a creierului si a pancreasului este compromisa. Cu toate acestea, aceste complicatii pot fi prevenite cu cateva sfaturi. Si este ca unele remedii reduc presiunea si ajuta la mentinerea ei la niveluri stabile.
Remedii naturiste pentru combaterea hipertensiunii arteriale
Desi este necesar sa se acorde atentie sugestiilor medicale, o cercetare efectuata de specialisti de la Universitatea din Qatar a aratat ca unele solutii naturale pot fi folosite si pentru a sprijini controlul acesteia. Cu toate acestea, este necesar sa ne amintim ca acestea nu inlocuiesc tratamentul farmacologic sub nicio forma.
In continuare, va impartasim 8 alternative interesante pentru a completa tratamentul medical. Desigur, incercati sa anuntati medicul pentru ca aceste sfaturi sa nu interfereze cu aceasta. Ia-ti notite!
1. Busuiocul, unul dintre remediile naturale pentru hipertensiune arteriala
Potrivit unui articol publicat in 2017 de Health Sciences Journal, ceaiul de busuioc are proprietati diuretice si antiinflamatorii care sprijina controlul hipertensiunii arteriale.
Prin urmare, aportul sau scade retentia de lichide si excesul de sodiu; doua cauze care cresc riscul de hipertensiune arteriala.
Ingrediente
- 1 cucharadita de albahaca fresca (5 g).
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- Mai intai se incalzeste o cana de apa si, cand da in clocot, se adauga busuioc proaspat.
- La sfarsit, acoperim infuzia si lasam sa se odihneasca 10 minute.
Modul de consum
- Beti 2 sau 3 cani de ceai de busuioc pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana.
2. Scortisoara
Scortisoara este un condiment cu uleiuri esentiale, antioxidanti si compusi antiinflamatori care ajuta la imbunatatirea circulatiei si a sanatatii arteriale. Din acest motiv, este recomandat pentru controlul tensiunii arteriale la pacientii cu diabet; deoarece, printre altele, ajuta la reglarea nivelului de glucoza.
La randul sau, un studiu din Avicenna Journal of Phytomedicine a aratat ca scortisoara poate fi un tratament complementar pentru hipertensiunea de tip I. Acest lucru se datoreaza faptului ca consumul acestei plante scade tensiunea arteriala sistolica medie la oameni si imbunatateste profilul lipidic.
Ingrediente
- 1 lingurita de scortisoara pudra (5 g).
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- Adaugati pudra de scortisoara intr-o cana de apa clocotita, acoperiti si lasati sa stea 10 minute.
Modul de consum
- Bea o cana de infuzie de scortisoara pe stomacul gol si, daca vrei, repeta consumul ei la mijlocul dupa-amiezii.
3. Cardamom
Proprietatile cardamomului sunt, de asemenea, utile in relaxarea sistemului nervos si scaderea tensiunii arteriale. De fapt, un studiu din Jurnalul Indian de Biochimie si Biofizica a aratat ca cardamomul este capabil sa scada tensiunea arteriala diastolica, sistolica si medie. Planta are, de asemenea, capacitatea de a imbunatati profilul lipidic si de a reduce stresul oxidativ.
Mineralele sale esentiale ajuta la reglarea nivelului ridicat de sodiu si, de parca nu ar fi suficient, ajuta si la imbunatatirea circulatiei.
Ingrediente
- 1 cucharadita de cardamomo (5 g).
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- Mai intai, adaugati o lingurita de cardamom intr-o cana de apa si aduceti-o la fiert.
- Cand ajunge la fierbere, se ia bautura de pe foc si se lasa sa se odihneasca 5 sau 10 minute, la temperatura camerei.
- La final, treceti bautura printr-o strecuratoare si consumati-o.
Modul de consum
- Luati 2 sau 3 cani de infuzie de cardamom pe zi, dupa fiecare masa.
4. Seminte de in
Datorita continutului sau de omega-3, aminoacizi si fibre alimentare; semintele de in ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare cronice. Si este ca, in aceasta linie, unii oameni cred ca ar preveni atacurile de cord, arterioscleroza si alte tulburari grave.
Pe de alta parte, o investigatie efectuata de specialistii de la Universitatea din Kansas Medical Center a stabilit ca consumul acestuia timp de 12 saptamani este capabil si sa scada tensiunea arteriala.
Ingrediente
- 1 lingura de seminte de in (10 g).
- ½ cana de apa (125 ml).
Pregatirea
- Mai intai, adaugati o lingura de seminte de in macinate la o jumatate de cana de apa fierbinte si lasati-le sa stea peste noapte.
- La final, cand lichidul este putin gros, strecoara-l.
Modul de consum
- Bea bautura pe stomacul gol in fiecare zi.
- Daca doriti, adaugati putin suc de lamaie.
5. Ghimbir
Ghimbirul este unul dintre remediile traditionale pentru controlul hipertensiunii arteriale. Beneficiile sale sunt atribuite compusilor sai anticoagulanti si vasodilatatori; care ajuta la imbunatatirea trecerii fluxului sanguin prin artere.
Contine antioxidanti, fibre, vitamine si minerale care, impreuna, ajuta la eliminarea toxinelor si fluidelor care influenteaza cresterea presiunii. De fapt, o analiza a literaturii de specialitate efectuata de Phytotherapy Research a aratat ca ghimbirul scade tensiunea arteriala sistolica si diastolica atunci cand se consuma mai mult de 3 grame zilnic, desi sunt necesare mai multe studii.
Ingrediente
- 1 lingurita de ghimbir ras (5 g).
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- Mai intai, turnati o cana de apa intr-o oala si aduceti-o la fiert.
- Cand da in clocot adaugam ghimbirul ras si reducem focul. Tineti asa timp de 2 minute.
- Dupa acest timp, lasati bautura sa stea la temperatura camerei pana cand se calduseste.
Modul de consum
- Strecoara infuzia si consuma-o pe stomacul gol.
- Repetati aportul de 2 sau 3 ori pe zi, dupa ce ati mancat.
6. Usturoi
Usturoiul este un ingredient folosit in mai multe retete din intreaga lume. Aceasta planta contine multiple proprietati benefice pentru organism, motiv pentru care este folosita in medicina traditionala pentru tratarea diferitelor afectiuni, in special infectii microbiene.
La randul sau, usturoiul are mai multe proprietati cardioprotectoare, inclusiv capacitatea de a scadea nivelul tensiunii arteriale. Desi concluziile pot fi contradictorii, un studiu din revista Experimental and Therapeutic Medicine stabileste ca usturoiul este util la persoanele cu hipertensiune arteriala si niveluri ridicate de colesterol.
Modul de a profita de proprietatile acestei plante este prin cresterea aportului acesteia. Exista multe moduri de a include usturoiul in dieta, una dintre cele mai simple este sa-l folosesti pentru a aroma alimentele. La randul sau, este disponibil si sub forma de tablete, tablete si pulberi pentru administrare rapida.
7. Ceai de flori de hibiscus
Este o bautura delicioasa care are multiple proprietati benefice pentru organism. Un studiu recent a stabilit ca ceaiul sau infuzia jamaicana este capabila sa genereze niveluri de tensiune arteriala sub 140/110 mmHg la 49% dintre oameni dupa 6 luni . In acest sens, se dovedeste a fi unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru hipertensiune arteriala.
Ingrediente
- 1 o 2 gramos de flor de Jamaica seca.
- 1 cana de apa.
Pregatirea
- Aduceti apa la fiert.
- Dupa ce fierbe, adaugati florile de Jamaica si fierbeti timp de 1 minut .
- Luati ceaiul de pe foc, lasati-l la infuzat timp de 10 minute si strecurati-l.
- Serviti-l la temperatura dorita si indulciti cu o lingurita de miere.
Modul de consum
- Se consuma de 1 sau 2 ori pe zi, pastrand un interval de minim 8 ore intre injectii.
8. Ceai din frunze de maslin
Frunzele de maslin reusesc sa reduca hipertensiunea arteriala prin polifenolii lor, facandu-le unul dintre cele mai eficiente remedii naturale. Efectul sau antihipertensiv a fost demonstrat intr-un studiu recent, in care a fost capabil sa scada tensiunea arteriala sistolica, lipoproteinele cu densitate scazuta sau LDL si markerii inflamatori.
Ingrediente
- 2 sau 3 linguri de frunze de maslin uscate.
- 1/2 cana de apa.
Pregatirea
- Aduceti apa la fiert si, odata ce da in clocot, adaugati frunzele de maslin.
- Se ia de pe foc si se lasa sa stea aproximativ 10 minute.
- Strecurati amestecul, serviti-l intr-o cana si indulciti cu o lingurita de miere daca doriti.
Modul de consum
- Puteti bea 3 sau 4 cani din acest ceai pe parcursul zilei pentru a controla tensiunea arteriala.
Sunt remediile naturale utile pentru combaterea hipertensiunii arteriale?
In ciuda utilitatii dovedite a remediilor de mai sus, anumite modificari ale stilului de viata sunt necesare pentru a vedea beneficii. In acest sens, o dieta echilibrata, saraca in sare, exercitiile zilnice, controlul stresului si renuntarea la fumat pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Suferiti de hipertensiune arteriala? Aveti antecedente familiale de hipertensiune arteriala? Daca aveti motive sa va temeti de aceasta afectiune, mergeti mai departe si pregatiti remediile mentionate mai sus si profitati de proprietatile lor.
Desigur, daca luati medicamente, consultati-va medicul pentru a afla daca aceste remedii va pot interfera cu asimilarea. Si, mai presus de toate, retineti ca aceste perfuzii sunt complementare tratamentului.