De grija pe care o arăţi faţă de maşina ta depinde nu doar aspectul estetic, ci şi modul cum va funcţiona. Întreţinerea automobilului este o responsabilitate ce îţi revine pentru a te bucura cât mai mult timp de deplasarea în condiţii de confort şi de siguranţă. Când vine vorba despre grija pentru maşina ta, trebuie să te preocupe două aspecte fundamentale: tehnic şi estetic. Iată ce ar trebui să faci dacă vrei ca totul să meargă ca uns:
Revizii la timp
Atunci când cumperi o maşină nouă, producătorul sau dealerul te va informa cu privire la intervalul de timp şi de kilometri la care trebuie să te întorci pentru revizii uzuale. Spre deosebire de inspecţia tehnică periodică, efectuată o dată la 1, 2 sau 3 ani, care este impusă prin lege pentru a circula pe drumurile publice, reviziile efectuate după parcurgerea unui anumit număr de kilometri sau a unui interval de timp sunt opţionale, dar au o importanţă deosebită pentru buna funcţionare a maşinii. Dacă vorbim despre maşini rulate, este bine să ai un jurnal propriu al reparaţiilor, pornind de la o evaluare din bară în bară a autovehiculului. Odată intrat într-un service autorizat, mecanicii îţi vor spune care este starea tehnică a maşinii, ce trebuie să înlocuieşti pe loc şi de ce să te pregăteşti la următoarea vizită.
Folosește consumabile de calitate
Categoria consumabilelor unei maşini influenţează modul de funcţionare şi durabilitatea acesteia. Elementul de bază este carburantul, care trebuie ales conform indicaţiilor producătorului auto şi achiziţionat de la staţii omologate şi de bună calitate. De asemenea, specialiştii în domeniul întreţinerii auto recomandă în special înlocuirea la timp a uleiurilor şi a filtrelor cu produse adecvate condiţiilor în care circuli. Pentru uleiul de motor este bine să mergi la service cu sute de kilometri înainte de următorul schimb programat. Tot la capitolul consumabile trebuie să acorzi o grijă deosebită anvelopelor. Cauciucurile sunt singura interacţiune a maşinii tale cu suprafaţa pe care rulează şi de eficienţa lor depind toate manevrele pe care le comanzi de la volan. Alege modele adecvate sezonului şi condiţiilor meteo, de la producători consacraţi, şi înlocuieşte-le la timp.
Ia măsuri de întreţinere curentă
Nu orice defecţiune minoră trebuie să te determine să mergi la service sau la atelierul mecanicului. Există o mulţime de operaţiuni simple pe care le poţi face singur doar cu puţină îndemânare. În trusa de scule din portbagaj trebuie să ai în permanenţă un kit complet de becuri de toate tipurile şi benzi izolatoare pentru a-ţi continua deplasarea în cazul în care un far nu funcționează sau un fir este întrerupt. Pentru orice problemă apare la maşină, fă o verificare „how to” sau „cum să” în mediul online; vei putea găsi chiar şi tutoriale video pas cu pas, realizate pe acelaşi model de maşină ca a ta, pe care le poţi urmări pentru a înlocui o piesă. Acolo unde simţi că eşti depăşit, apelează la experiența unui specialist.
Nu uita de importanţa curăţeniei
Curăţenia maşinii are doar aparent un rol estetic. În realitate, însă, este tot o măsură de a proteja caroseria la exterior şi elementele de interior. Când circuli cu maşina, în funcţie de sezon, tabla intra în contact cu apă, nisip, noroi şi o mulţime de substanţe utilizate pentru întreţinerea drumurilor. În sezonul rece, în special, chiar dacă sunt temperaturi negative, trebuie să cureţi frecvent maşina la exterior pentru a îndepărta sarea şi materialul antiderapant acumulat din mers. La interior, acordă o atenţie deosebită protejării mochetei. Dacă apucă să se impregneze în ea lichide sau alte mizerii, rişti ca materialul textil să putrezească sau să capete un miros pe care cu greu îl vei mai scoate.
Măsurile de întreţinere a maşinii tale reprezintă o responsabilitate asumată. Alege produse de calitate în ceea ce priveşte consumabilele şi piesele de schimb şi respectă intervalul reviziilor tehnice. Spălatul exterior, curăţenia interioară şi intervenţiile minore le poţi opera chiar şi în regim Do It Yourself.
Sursa foto: https://unsplash.com