Criterii pentru alegerea bijuteriilor cu diamant. Cum recunoști calitatea?

Bijuteriile cu diamant sunt exclusiviste, denotă rafinament și eleganță și pot face ca o ținută banală să strălucească. Femeile visează să primească un diamant. Bărbații vor să cucerească femeile oferindu-le o bijuterie de acest tip. Totuși, achiziția unei podoabe cu diamant poate fi dificilă, iar pentru aceasta sunt necesare câteva măsuri de precauție.  

Bijuteriile sunt accesorii prețioase, apreciate deopotrivă de femei și bărbați. Bijuteriile cu diamant sunt adorate și considerate magnifice. Și cum “diamantele sunt pentru totdeauna”, achiziția bijuteriilor cu diamante este o investiție de viitor, pentru care trebuie avute în vedere câteva criterii. 

Fiecare diamant este unic, iar caracteristicile sale sunt date de cei “4C”, termen provenit din engleză și care vizează: tăietura, culoarea, claritatea, greutatea. Nu doar aceste elemente sunt importante pentru ca o bijuterie cu diamant să fie de calitate. 

Tăietura

Un criteriu important pentru evaluarea diamantelor este dat de tăietură. Dacă diamantul brut este tăiat perfect, piatra va străluci cu adevărat. Depinde foarte mult de măiestria bijutierului cum anume șlefuiește unghiurile și decide să pună în valoare diamantul. 

Dacă te uiți cu atenție la mai multe inele cu diamante vei vedea că unele pietre strălucesc intens și sunt evidențiate de montura și metalul prețios în care sunt prinse. 

Claritate

Cu cât o bijuterie cu diamant are piatra mai clară, cu atât aceasta este mai prețioasă și mai valoroasă. Diamantele care nu prezintă claritate au mici incluziuni care duc la scăderea valorii pietrei. 

Culoare

Culorile pot fi criterii importante în alegerea bijuteriilor cu diamant. Însă, diamantele clare, incolore sunt cele mai scumpe, în timp ce pietrele care reflectă un spectru de culori variate, de la galben slab până la fantezie, sunt mai slab cotate. 

Greutate

Diamantele se măsoară în carate, iar măsura este pentru greutate, nu pentru dimensiunea diamantului. Un carat este împărțit în 100 de puncte pentru o măsură precisă, până la nivelul sutimilor. 

Forma 

Forma pe care o are diamantul într-o bijuterie atrage atenția și poate fi un criteriu demn de luat în seamă în momentul achiziției. Forma rotundă este frecvent întâlnită și demnă de apreciat, mai ales că majoritatea diamantelor clare sunt tăiate astfel. 

Sunt 8 forme mari sub care se regăsesc diamantele în bijuterii: smarald, pară, inimă, pătrat, dreptunghi, oval, marchiză, prințesă. 

Certificare

La alegerea bijuteriilor cu diamante, un criteriu esențial este cel al certificării pietrei. Fiecare diamant este înregistrat, iar certificatul demonstrează calitatea și caracteristicile speciale ale acestuia. Certificarea GIA pentru diamante este realizată de Institutul American de Gemologie. 

Extra sfat: achiziționați întotdeauna bijuterii cu diamante de la comercianți care pot oferi certificatul pentru diamante, garanție a calității și protecție pentru investiția făcută. 

Stilul bijuteriei

O bijuterie cu diamant este o piesă centrală a colecției de bijuterii. Dacă este vorba despre inelul de logodnă cu diamant nu uita că atunci când îl alegi trebuie să ai în vedere personalitatea și stilul de viață al viitoarei posesoare. 

Extra sfat: poți alege o bijuterie cu un diamant central, mare, înconjurat de unele mai mici. Certificatul va conține date despre fiecare piatră în parte. 

Metalul prețios al bijuteriei

Nu doar piatra de la o bijuterie este importantă, ci și metalul în care aceasta este prinsă. Și aici alegerile sunt multiple, iar metalul nobil va dicta prețul per total al bijuteriei. 

Asigurarea bijuteriei cu diamant

Pare ciudat să asiguri o bijuterie, dar dacă valoare acesteia este mare, fiind o investiție pentru viitor, a cărei valoare crește anual cu 10 – 15%, este bine să o incluzi în asigurarea pe care o ai sau să cauți o altă variantă de protecție. 

O bijuterie cu diamant este o piesă extraordinară, dar și o investiție de viitor. Alegerea unei bijuterii cu diamant perfecte înseamnă o selecție riguroasă, ținând cont de caracteristicile diamantelor, dar și existența unui certificat care să ateste calitatea pietrei.

Sursa foto Pexels: https://www.pexels.com/photo/diamonds-on-dark-surface-5442447/