Mai puțin cunoscute publicului decât lentilele de contact cu rol estetic sau decât cele care corectează viciile de refracție, variantele protetice sunt prescrise în cazul unei leziuni permanente a ochiului. În acest articol poți afla care sunt indicațiile lentilelor de contact protetice.
Ce sunt lentilele de contact protetice?
Lentilele de contact protetice acoperă corneea, atunci când aceasta a suferit un proces de opacifiere. Datorită lentilelor de contact protetice, ambii ochi dobândesc același aspect, natural, ceea ce îmbunătățește look-ul general al pacientului.
În plus, în cazul în care anumite structuri ale globului ocular au fost lezate, lentilele protetice pot fi fabricate astfel încât să blocheze excesul de lumină care ajunge până la retină, reducând disconfortul asociat luminii puternice, strălucitoare și nefiltrate.
Există posibilitatea ca lentila de contact protetică să fie confecționată să aibă aspect identic cu ochiul sănătos.
Materialele folosite pentru confecționarea lentilelor de contact protetice sunt aceleași ca în cazul celorlalte tipuri de lentile de contact. Pentru întreținerea lor se folosesc aceleași soluții dezinfectante.
Uneori, lentilele protetice sunt fabricate astfel încât să corecteze și unele vicii de refracție. Alteori, ele nu au nici o putere de corecție, singurul lor scop fiind cel estetic. Întotdeauna, acest dispozitiv medical trebuie inițial personalizat conform recomandărilor medicului, după care poți comanda o pereche de lentile de contact protetice inclusiv online.
În ce afecțiuni e recomandată purtarea lentilelor de contact protetice?
Există o gamă variată de probleme oftalmologice care determină modificarea aspectului globului ocular, făcând pacientul să fie exagerat de conștient de propriul aspect. Lentilele de contact protetice pot fi recomandate în următoarele situații:
-
Aniridie: reprezintă formarea incompletă a pupilei;
-
Albinism: în această situație, irisul este depigmentat;
-
Traumatisme corneene: traumatismele pot determina opacifierea corneei;
-
Diplopia: o afecțiune manifestată prin vedere dublă;
-
Ambliopia: lentila se poartă pe ochiul sănătos, pentru a obliga la folosirea intensă a celuilalt ochi;
-
Fotofobia: sensibilitatea exagerată la lumină, întâlnită în unele afecțiuni oftalmologice, poate fi diminuată prin purtarea lentilelor protetice;
-
Problemele de percepere a culorilor: așa cum unii ochelari de soare cu lentile colorate pot îmbunătăți contrastul, și lentilele protetice au același efect.
Cui îi sunt recomandate lentilele de contact protetice?
Lentilele de contact protetice sunt recomandate în urma unui consult efectuat de medicul oftalomolog sau de specialistul optometrist. Persoanele care apelează la această soluție sunt cele care fie au incapacitate totală sau parțială de a vedea, fie au suferit diverse răni, afecțiuni sau infecții la nivel ocular.
Care sunt beneficiile lentilelor protetice, pentru utilizator?
Evident, lentilele protetice au scopuri și efecte bine definite: să reducă sensibilitatea la lumină, să acopere o leziune, să confere un aspect mai natural ochiului, să corecteze vederea dublă și să îmbunătățească acuitatea vizuală.
Dincolo de toate astea, lentilele de contact protetice au beneficii directe pentru persoana care le poartă:
-
Favorizează un aspect natural, care contribuie la protejarea intimității individuale și la integrarea socială;
-
Îmbunătățesc încrederea în propria persoană: în condițiile unui look normal, pacientul are mai multă încredere în sine, este mai dezinvolt, lucru care se observă și în interacțiunile cu alții. Unele leziuni sau afecțiuni oculare sunt extrem de vizibile, astfel că aceste persoane au fost marcate în trecut de un stigmat pe care se bucură să îl poată depăși;
-
Cresc calitatea vieții: lentilele protetice sunt foarte bine personalizate și rezolvă o serie de probleme ale persoanei care le poartă, ceea ce duce la creșterea acuității vizuale și, în general, la o mai bună calitate a vieții, la diminuarea anxietății și, în general, la o stare de mulțumire și împlinire.
Lentilele de contact protetice reprezintă o investiție importantă pentru persoanele care își doresc să își protejeze intimitatea și să mascheze orice deficit ocular, estetic sau funcțional, ar avea. Dar ele pot constitui și o variantă de tratament în unele cazuri, inclusiv pentru copii, înlocuind ocluzoarele, cu efecte benefice mai pronunțate decât acestea.