Cele mai bune 8 filme despre epidemii

Se pare ca fiecare generatie are propriile epidemii, ebola, tuberculoza, poliomielita, febra galbena, ciumele biblice, gripa H1-N1, etc… si, desi avem deja experienta in a face fata la asta, de fiecare data cand apare un nou virus ne enervam. Paranoic si chiar putin agorafob, a fi bolnav este groaznic, chiar daca nu este ceva grav sau fatal, iar cinematograful a stiut sa se joace cu acea frica prin filme grozave care ne starnesc anxietatea si  curiozitatea.

Epidemiile, bolile si virusii rari au fost „ticalosul” nenumaratelor filme de groaza care ne arata inainte, in timpul si dupa o contagiune si posibilele situatii care ar putea avea loc daca intr-adevar ar exista o „gasca” mutanta cu potentialul de a sterge jumatate. de umanitate in cateva zile.

Toate acestea sunt deosebit de terifiante pentru ca, desi virusii pe care ii prezinta nu exista, potentialul unei epidemii de a distruge lumea este foarte real si chiar a fost vazut de mai multe ori de-a lungul istoriei (si am supravietuit). Lumea ii este atat de frica de germeni, incat cinematograful a reusit sa faca o afacere grozava cu ei si exista un intreg gen dedicat acestor tipuri de povesti, de la zombi pana la boli misterioase care devasteaza comunitati intregi, si nu ne saturam. le (desi trebuie sa le vedem cu un antibacterian la indemana).

De la Nebunii din anii ’70 la Contagion in zilele noastre, iata cateva dintre cele mai bune filme cu epidemii.

Contagiune

Ce face boala? Provoaca simptome asemanatoare gripei (febra, dureri de cap, tuse), dar apoi incep convulsii si pacientul sfarseste mort.

In acest film, care arata in mod realist cum functioneaza contagiune, Gwyneth Paltrow se intoarce dintr-o calatorie in Asia (China?) racita, o raspandeste fiului ei si el altora, iar amandoi mor. , ceea ce declanseaza alerta in spital. , dar inainte de asta, ea deja l-a transmis mai multor oameni in timpul calatoriei si asta face ca virusul sa scape de sub control si sa inceapa sa se raspandeasca in intreaga lume. CDC lucreaza zi si noapte pentru a gasi un vaccin, dar milioane de oameni isi pierd viata in acest proces. Abia pana la sfarsit descoperim ca totul a inceput cu carne contaminata.

Epidemie

Ce face boala? Virusul Matoba provoaca sangerare, febra si, in cele din urma, moartea.

Virusul din acest film se bazeaza pe virusul Ebola, care in acest caz incepe sa se raspandeasca din cauza unei maimute mici care infecteaza un om care ii infecteaza pe altii. Cel mai infricosator lucru la film este ca, initial, nu a existat nicio modalitate de a-i salva pe cei infectati si chiar si unul dintre medici ajunge sa contracteze boala din nepasare. Virusul Ebola tinde sa infecteze intre 50 si 100 de persoane in prima parte a epidemiei.

28 de zile mai tarziu

Ce face boala? Produce furie si ii face pe oameni sa-si piarda mintile si sa se transforme in zombi.

Aceasta a fost una dintre primele cand zombi au fost prezentati ca fiind infectati cu un virus creat intr-un laborator si nu ca strigoi. Virusul incepe atunci cand un grup de activisti incearca sa elibereze maimutele prinse intr-un laborator, nestiind ca sunt infectate cu un virus periculos, care nu are leac si se raspandeste rapid, provocand distrugere si moarte. Putinii supravietuitori trebuie sa scape si sa gaseasca un loc in care virusul sa nu poata ajunge la ei.

Orbire

Ce face boala? Orbire.

Bazat pe cartea lui Saramago, acest film prezinta o epidemie care ii lasa orbi pe aproape toata lumea, pierzandu-si simtul vazului, cand incepe virusul, guvernul decide sa-i inchida pe cei infectati in centrele de carantina, care incep sa se umple rapid. Acolo ies la iveala cele mai rele instincte ale oamenilor, iar cei responsabili incep sa abuzeze de puterea lor si sa profite de nevoia si frica celorlalti pentru a-i forta sa-si indeplineasca fiecare capriciu.

Razboiul mondial Z

Ce face boala? Transforma oamenii in zombi insetati de sange.

Acest film cu Brad Pitt propune un remediu pentru virusul zombi, filmul incepe ca doar o alta poveste cu zombi, dar lucrurile se schimba atunci cand un grup de experti descopera ca virusul are un instinct de supravietuire care il face sa ignore persoanele cu boli letale, iar acestia profita de aceea pentru a controla contagiunea, problema este ca gasirea bolii perfecte pentru a-i putea vindeca pe cei infectati, fara a-i ucide pe ceilalti, este o misiune dificila care ii determina sa calatoreasca prin lume intr-o cursa contra cronometru.

Douasprezece maimute

Ce face boala? Nu se stie exact.

In acest film al lui Terry Gilliam, Bruce Willis trebuie sa calatoreasca inapoi in timp si sa previna o epidemie devastatoare (provocata de un grup terorist numit Cele Douasprezece Maimute) care obliga ceea ce a mai ramas din umanitate sa traiasca in subteran inainte de a se intampla, evident, nimeni nu crede ca timpul. calatoriile sunt posibile si sunt convinsi ca este un nebun care nu stie ce spune si trebuie vindecat. Oamenii de stiinta nu pot gasi un leac, dar gasesc o modalitate de a trimite un om inapoi in timp pentru a schimba istoria.

Copii Barbatilor

Ce face boala? Face oamenii sterili.

Acest film isi imagineaza un viitor in care o boala ciudata a lasat omenirea fara capacitatea de a se reproduce, asa ca este pe cale de disparitie, dar exista speranta. Clive Owen este chemat sa protejeze singura femeie insarcinata din lume, misiunea lui este sa o impiedice sa cada in maini gresite si copilul ei sa fie folosit pentru a manipula lumea. Oamenii nu sunt bolnavi, morti sau afectati de ceva evident, dar stiind ca omenirea se va sfarsi in curand provoaca multe pagube in societate, mai ales ca toata lumea inceteaza sa-si doreasca sa faca din lume un loc mai bun.

Nebunii

Ce face boala? Produce o nebunie criminala.

Filmul anilor 70 incepe cand un camion guvernamental are un accident care elibereaza o arma biologica in alimentarea cu apa a unui oras mic, guvernul nu a avut sansa sa o studieze bine, asa ca nu stiu cu adevarat ce se va intampla. nici nu sunt pregatiti sa faca fata consecintelor. Ce se intampla? virusul produce, in cei care nu mor, o nebunie criminala care ii transforma in creaturi violente care ucid pe toata lumea, cel mai rau e ca, in loc sa intervina, guvernul pune oamenii in carantina si incearca sa ascunda adevarul.