Ce trebuie să știe orice șofer începător înainte de a ieși prima oară cu mașina

Tocmai ai obținut permisul de conducere și pentru că deții deja o mașină pe care abia aștepți să o conduci ai vrea să te aventurezi în prima ta experiență la volan fără a avea instructorul auto alături?

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont înainte de a face această primă ieșire, iar acestea se referă atât la verificările pe care trebuie să le faci mașinii, cât și la comportamentul pe care trebuie să îl ai tu în trafic. Iată câteva dintre informațiile care ți-ar putea fi de folos pentru ca prima ieșire cu mașina să fie de un real succes. 

Asigură-te că mașina pe care o conduci este în stare perfectă de funcționare 

Bineînțeles, pentru a nu avea neplăceri majore în trafic și pentru a nu te afla în imposibilitatea de a porni sau utiliza mașina din cauza unor probleme tehnice, asigură-te că aceasta funcționează corespunzător. Mai ales dacă este vorba despre o mașină deja utilizată, achiziționată de pe piața de mașini second hand sau dacă este mașina primită moștenire de la părinți, este important să verifici dacă aceasta nu are nevoie de o baterie nouă, de schimbarea pieselor de la sistemul de frânare, de clapeta acceleratie sau alte consumabile. 

Fă ajustările necesare pentru a te simți confortabil 

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont înainte de a pleca la prima plimbare cu mașina ca nou posesor de permis și autovehicul se referă la ajustările necesare pentru a te simți confortabil, dar și pentru a avea o bună vizibilitate atunci când conduci. Ajustarea scaunului în poziția perfect adaptată înălțimii tale, reglarea oglinzilor și a centurii, reglarea volanului pe poziția adaptată dimensiunilor tale, toate acestea îți vor oferi o poziție de condus confortabilă și în același timp sigură. Este important să vezi totul foarte bine pentru a putea avea un comportament adecvat în trafic, altfel există în orice moment riscul producerii unui accident nedorit. 

Nu alege drumuri aglomerate sau necunoscute 

Pentru că deja ai parte de o noutate, mașina pe care o conduci, nu mai ai nevoie de încă una, deoarece este posibil să le faci față cu o greutate mai mare. Încearcă, pe cât posibil, ca drumurile pe care alegi să mergi prima dată să fie unele cunoscute și nu prea aglomerate – este indicat să eviți și orele de vârf, deoarece este momentul blocajelor în trafic pe care ai mai putea avea puțină răbdare să le cunoști. 

Nu te lăsa distras de nimeni și de nimic 

Deși mulți spun că este bine să ai pe cineva lângă tine atunci când conduci pentru prima dată, ar fi bine să fii atent pe cine alegi și să încerci să nu te lași distras de persoana respectivă. Chiar dacă este cineva care te însoțește, încearcă să nu te implici în discuții care ți-ar putea distrage atenția de la condus și lasă deoparte orice altă preocupare, astfel încât atenția ta să fie dedicată în totalitate condusului. 

Stai calm și nu te stresa prea mult 

Este prima dată când conduci, iar la fel ca orice primă dată este posibil să fii cuprins de emoții. Pentru a depăși cu succes această primă încercare, este indicat să fii cât de calm poți și să nu te stresezi prea mult, mai ales dacă ai făcut deja vreo greșeală. Nu te pierde cu firea, deoarece este important să îți continui drumul în siguranță pentru a ajunge la destinație. Stai relaxat la volan, nu sta prea lipit de scaun sau prea aproape de parbriz și concentrează-te asupra a ceea ce ai de făcut.