Sursa foto: Shutterstock.com
Smartwatch-ul este un ceas de mână inteligent care oferă o varietate de funcții. Fiind în permanență conectat la smartphone, acesta îi suplinește unele atribuții. Pe de altă parte, acest accesoriu modern se găsește în modele extrem de variate, având design-uri potrivite pentru orice stil vestimentar.
Un avantaj important al acestui gadget este că încurajează stilul de viață sănătos și îl monitorizează. Cele mai noi modele de smartwatch oferă informații foarte complexe despre starea de sănătate. Află care sunt informațiile legate de sănătate pe care le poți obține cu ajutorul unui smartwatch.
Progresul activității fizice
Un smartwatch îți poate monitoriza activitatea fizică, evoluția zilnică și pe termen lung. Funcțiile de bază urmăresc în permanență numărul de pași efectuați, numărul de kilometri parcurși, viteza (km/h) în timpul joggingului, durata antrenamentului, ritmul cardiac. Astfel, te încurajează să îți atingi obiectivele zilnice. În plus, poți instala o serie de aplicații fitness, care pun la dispoziție tutoriale sau planuri de antrenament zilnic și care îți țin sub observație evoluția.
Aportul și consumul caloric
Un alt lucru interesant legat de smartwatch este faptul că acesta calculează numărul de calorii consumate zilnic, pe baza activității fizice efectuate. Dacă optezi și pentru o aplicație fitness sau de nutriție, îți poți calcula și aportul caloric din dietă. O aplicație mai complexă te ajută să ai un aport caloric echilibrat, deoarece îți propune o serie de obiective nutriționale bazate pe particularitățile tale (înălțime, greutate actuală, greutate ideală, vârstă).
Ritmul cardiac
Majoritatea smartwatch-urilor monitorizează ritmul cardiac (pulsul). Însă cele mai noi modele de la Apple (începând cu Seria 4) vin la pachet cu o tehnologie nouă cu electrozi. Acestea sunt dotate cu așa numita funcție ECG, care simulează o electrocardiogramă. Funcția poate ajuta la depistarea și monitorizarea aritmiilor cardiace, chiar și a fibrilației atriale (o tulburare severă de ritm cardiac). În cazul unui ritm cardiac anormal, smartwatch-ul îți va trimite o notificare. Pe lângă acest intrument extrem de util, eleganța unui smartwatch Apple este neegalată.
Totuși, este important de reținut că smartwatch-ul nu este un dispozitiv medical și nu înlocuiește consultația medicală de rutină. Ritmul cardiac modificat trebuie să te trimită la medic pentru investigații complexe.
Calitatea somnului
Smartwatch-urile de ultimă generație îți țin chiar și somnul sub supraveghere. Acestea pot monitoriza calitatea somnului în diferite stadii ale acestuia. De asemenea, pot urmări de câte ori te trezești în timpul nopții și durata somnului.
Nivelul de stres
Datorită senzorilor unui smartwatch de calitate, acesta îți poate măsura nivelul de stres. Dispozitivul detectează modificările de la nivelul pielii (electricitate, transpirație, temperatura corpului). De asemenea, folosește și date cu privire la calitatea somnului, ritmul cardiac și nivelul de activitate fizică. În cazul în care măsoară un nivel ridicat de stres, îți poate propune strategii de management al stresului, cum ar fi tehnici de respirație.
Nivelul de oxigen din sânge
Cele mai performante smartwatch-uri, cum ar fi Apple Seria 6, măsoară inclusiv nivelul de oxigen din sânge în timpul zilei și nopții. Un nivel prea scăzut al oxigenului poate indica o problemă de sănătate și necesită îngrijire medicală de urgență.
Așadar, tehnologia smartwatch-urilor a atins deja standarde înalte, însă experții sugerează că trebuie să ne așteptăm la funcții chiar mai complexe în viitor.