De-a lungul timpului, beanbag-urile, numite şi fotolii lazy boy sau fotolii puf, au devenit din ce în ce mai populare, datorită nivelului ridicat de confort oferit şi versatilităţii. Acestea pot fi integrate în orice încăpere din casa ori de la birou sau pot fi folosire chiar în exterior, pentru relaxare în aer liber. Cititul, privitul la TV, jocurile video, folosirea laptopului – toate acestea şi multe altele pot fi făcute din confortul unui fotoliu beanbag, fără riscul ca cei care îl folosesc să sufere de dureri de spate sau de gât.
În termeni cât mai simpli, un fotoliu beanbag poate fi descris ca un sac realizat din diverse materiale, umplut cu biluţe din polistiren expandat. Datorită umpluturii sale, beanbag-ul ia forma persoanei care îl foloseşte. În cei peste 50 de ani de când este folosit în toate colţurile lumii, produsul a fost reinventat, ajungând să fie disponibile astăzi mai multe tipuri de fotolii. Este preferatul multora, datorită faptului că este uşor de curăţat, are un preţ accesibil, este confortabil, uşor de mutat, compact şi cu design care poate fi integrat în orice decor.
Tipuri de fotolii beanbag
În anul 1968, trei tineri italieni au introdus un concept revoluţionar pe piaţa: un fotoliu care se poate adapta în diverse situaţii şi care poate lua diferite forme. Pentru a crea acest produs ergonomic, cei trei au avut mai multe încercări, iar când au ajuns la varianta cu husa din vinil umplută cu bile de polistiren, numită Sacco, succesul a fost răsunător. Conceptul a fost preluat şi îmbunătăţit, iar astăzi există chiar şi fotolii BeanBag produse în România, de o calitate excepţională.
Principalele tipuri de fotolii beanbag sunt:
- cloud;
- elastic;
- lacrimă sau pară;
- lounger;
- pillow;
- scoica.
Beanbag cloud
Beanbag-ul tip cloud îşi merită pe deplin numele, fiind atât de confortabil încât oferă utilizatorului senzaţia că se afla pe un norişor pufos. Are forma unei sfere turtite şi este destul de mare încât să poată acomoda o persoană cu greutate ridicată.
Beanbag elastic
Fotoliile beanbag elastice au o formă atipică, de capsula sau minge, fiind un concept nou, ce permite folosirea în nu mai puţin de 5 feluri diferite: fotoliu, şezlong, canapea, pat sau taburet. Acest fotoliu beanbag este caracterizat prin elasticitatea sa şi prin faptul că are zero puncte de presiune, ceea ce îl face perfect pentru a fi utlizat de către cei cu probleme de spate, de femeile însărcinate, dar şi pe post de mobilier terapeutic, pentru copiii diagnosticaţi cu autism.
Beanbag lacrimă sau pară
Un fotoliu beanbag în formă de lacrimă sau pară vine cu avantajul suportului de cap integrat, care permite o poziţie uşor înclinată, perfectă pentru a citi o carte. Marginile sale sunt rotunjite, iar trunchiul este uşor ridicat, oferind spatelui suport maxim. Dintre cele şase tipuri de fotolii beanbag menţionate, acesta este perfect pentru cei care doresc să îşi amenajeze un colţ de relaxare pentru citit, în casă sau în grădină.
Beanbag lounger
Beanbag-ul lounger are forma similară cu un şezlong, fiind perfect după o zi lungă la serviciu, când toată lumea are nevoie de un mediu confortabil, în care să îşi poată detensiona toţi muşchii. Un astfel de fotoliu beanbag are o lungime mai mare, de aproximativ 130 de cm, fiind prevăzut şi cu spătar.
Beanbag pillow
Fotoliile beanbag pillow arata precum nişte perne imense, iar unele dintre ele pot fi aplatizate pentru a fi utilizate pe post de saltea. În general, un fotoliu beanbag pillow este suficient de mare pentru două persoane, fiind ideal pentru confort maxim în timpul vizionării serialului preferat.
Beanbag scoica sau shell
Într-un fotoliu beanbag tip scoica sau shell, utilizatorul are o poziţie mai înaltă, similară cu cea oferită de un scaun normal. Bineînţeles, un fotoliu puf scoică este mult mai comod decât un scaun, iar această formă este ideală pentru împătimiţii de boardgame-uri sau pentru cei care îşi doresc să lucreze la laptop aşezaţi într-o poziţie confortabilă.