Ce este foliculita? De ce apare si cum este tratata?

Foliculita este o infectie in care foliculii de par, sacii in care creste parul, se inflameaza. Daca infectia nu este tratata, se poate raspandi pentru a deveni ulcere solzoase care nu pot fi vindecate.

Acneea, sau cosurile, este doar un mod in care foliculita este cunoscuta in mod obisnuit . Aceasta este o problema care afecteaza tinerii si adultii, in toate partile corpului unde exista foliculi de par.

Foliculita este o infectie in care foliculii de par, sacii in care creste parul, se inflameaza. Apare frecvent, cauzat de infectii bacteriene sau fungice. De obicei afecteaza scalpul, extremitatile, regiunile paranazale si periorale, axilele si zona inghinala.

Initial, foliculita apare ca mici umflaturi rosii sau cosuri cu cap alb in jurul foliculilor de par. Daca infectia nu este tratata, se poate raspandi la ulcere solzoase care nu se vindeca.

Persoanele care sufera de diabet, leucemie cronica si HIV sunt in mod deosebit susceptibile la aceasta patologie. De asemenea, este frecventa la pacientii cu acnee si dermatita.

Din fericire,  este o boala care nu pune viata in pericol, desi poate provoca dureri severe si mancarimi. In cele mai grave cazuri, o infectie avansata poate duce la caderea permanenta a parului si cicatrici. Simptomele asociate cu foliculita sunt urmatoarele:

  • Mancarime puternica sau arsura a pielii.
  • Sensibilitate sau durere a pielii.
  • Cresterea unui nodul umflat pe piele.
  • vezicule pline de puroi. Acestea, mai tarziu, se pot deschide si forma cruste.
  • In jurul foliculilor de par s-au format grupuri de cosuri cu cap alb sau mici umflaturi rosii.

De ce se formeaza foliculita?

In cea mai mare parte,  apare din cauza bacteriei Staphylococcus aureus, care provoaca o infectie a foliculilor de par. Desi poate aparea si din cauza ciupercilor, inflamatii din cauza firelor de par incarnate sau virusi.

In cazul ciupercilor, infectia se numeste foliculita fungica si este contagioasa. Alte cauze includ ranirea sau deteriorarea foliculului de par din cauza frecarii cu imbracamintea stramta, infundarea foliculului de par sau barbierit.

Este important sa se faca diferenta intre foliculita si pseudofoliculita. Acesta din urma consta intr-o inflamatie perifoliculara cauzata de un fir de par incorporat in piele, unde organismul reactioneaza la par. Acest lucru provoaca inflamatii si cicatrici.

Prevenirea foliculitei

In primul rand, pentru a evita aparitia foliculitei, pot fi urmate urmatoarele sfaturi preventive:

  • Evitati imbracamintea stramta, pentru a reduce frecarea dintre piele si imbracaminte.
  • Daca folositi in mod regulat manusi de cauciuc, uscati-le bine dupa fiecare utilizare.
  • Evitati pe cat posibil sa va barbieriti. Mai ales in cazul barbatilor care au pseudofoliculita.
  • Trateaza pseudofoliculita prin epilare cu laser, astfel incat parul sa fie indepartat complet, eliminand astfel problema.
  • Acordati o atentie deosebita utilizarii cazilor cu hidromasaj si piscinelor incalzite. De asemenea, este important sa va pastrati propriul curat si conditionat.
  • Daca foliculita se agraveaza, consultati un profesionist.

Tratamentul foliculitei

In continuare, va explicam ce tratament ar fi aplicat daca ar fi necesar. In primul rand, in cazurile in care foliculita:

  • A avut loc intr-o anumita zona a corpului.
  • Pacientul nu a mai avut foliculita inainte.
  • A aparut din cauze precum frecarea imbracamintei sau transpiratia excesiva.

Ar fi aplicat un antibiotic antiseptic sau topic, care ar fi un tratament suficient. Cu toate acestea, este necesar sa mergeti la un dermatolog in cazul in care foliculita a aparut in zone mari sau recurente ale corpului.

Tratamentul mentionat mai sus necesita, de obicei, utilizarea de sapunuri antiseptice, cum ar fi povidona-ioda. De asemenea, ar trebui aplicate antiseptice topice, cum ar fi clorhexidina. In plus, sunt foarte utile cremele cu antibiotice, care trebuie raspandite pe zona afectata de foliculita.

Antibioticele orale se aplica in cazul in care foliculita este extinsa si infectia a capatat o anumita severitate. Daca foliculita nu este tratata corespunzator, boala se poate agrava si poate duce la furuncule. In cel mai rau caz, necesita un dren pentru a elimina puroiul acumulat.

De mentionat ca in cazul in care exista deja o predispozitie la aparitia foliculilor, prevenirea prin utilizarea sapunurilor iodate este foarte recomandata. In mod similar, se recomanda aplicarea dupa depilare a lotiunilor cu clorhexidina.