Alege dispozitivele ajutătoare pentru mers potrivite nevoilor tale

Paraplegie, hemiplegie sau tetraplegie, orice fel de afecțiune medicală care duce la imposibilitatea de a-ți folosi membrele inferioare va duce la nevoia de utilizare a unui scaun cu rotile sau a unor dispozitive ajutatoare pentru mers.

Afecțiunea care te conduce spre o astfel de alegere, precum și nevoile pe care le ai sunt cele care îți vor indica ce alegere trebuie să faci atunci când vine vorba de dispozitivul care te va ajuta să mergi. Iată mai jos câteva dintre informațiile care îți vor fi utile în acest sens. 

Fotoliu rulant manual, electric sau pliabil?

Atunci când vrei să alegi între fotoliile rulante manuale, electrice sau pliabile, dat fiind că există numeroase modele de astfel de dispozitive pe piața dedicată, este nevoie să ții cont de anumite criterii. În primul rând, trebuie să ții cont de nevoile pe care le ai, dar și de vârstă, de greutatea utilizatorului sau a scaunului, de mediul în care îl vei utiliza sau de alte criterii specifice. 

Pentru ca scaunul pe care îl alegi să fie ceea ce trebuie, este nevoie ca acesta să poată fi manevrat cu ușurință de utilizator, să fie suficient de confortabil pentru a fi utilizat fără probleme și să fie de calitate, astfel încât utilizarea sa să fie una cât mai îndelungată. De exemplu, în cazul în care este vorba despre o persoană care se deplasează cu greu, dar nu deține nici suficientă forță pentru a manevra scaunul, atunci varianta de fotoliu electric este potrivită, în timp ce pentru un copil, aflat în permanentă creștere și dezvoltare, un fotoliu rulant adaptabil, care se poate modifica odată cu creșterea utilizatorului, este ceea ce este nevoie. În cazul în care ai nevoie de un fotoliu care să ocupe puțin spațiu atunci când este depozitat, poți alege un scaun cu rotile de la E-motion pliant, pe care să îl folosești atunci când este nevoie, fără a ocupa mult spațiu. 

Cum să alegi modelul de fotoliu rulant potrivit?

Poți alege modelul de  scaun cu rotile de la E-motion care ți se potrivește în funcție de preferințe și nevoie. Astfel, poți alege din gama de dispozitive ajutatoare pentru mers un fotoliu rulant electric, unul cu wc încorporat, unul cu roți pliabile sau unul cu roțile care au structura din aluminiu. 

Pentru a alege fotoliul potrivit, trebuie să ții cont de aspecte precum vârsta utilizatorului, dimensiunea corpului, distribuția greutății, greutatea scaunului sau mediul în care este utilizat acesta. În cazul în care este vorba despre un copil care folosește dispozitive ajutatoare pentru mers, acestea trebuie să fie evolutive, respectiv să se adapteze pe măsura ce copilul va crește, astfel încât să nu fie nevoie de schimbarea dispozitivului la perioade scurte de timp. Fotoliul trebuie să se adapteze morfologiei utilizatorului, respectiv să fie ținut cont de dimensiunea tibiei, de lungimea și lățimea scaunului, dar și de înălțimea spătarului. În cazul în care greutatea este mai mare pe roțile din față, este necesar ca utilizatorul să depună mai mult efort, însă stabilitatea este mai mare. Cu cât modelul de fotoliu este mai ușor, cu atât utilizatorul sau persoana care îl asistă îl va putea manevra mai ușor.