Deoarece nu contine lapte, acest desert poate fi mancat de toti cei care au intoleranta la lactoza sau au vreun fel de problema la digerarea acesteia. La fel, putem inlocui zaharul cu un alt indulcitor.
Sunt putine deserturi la fel de delicioase, cremoase si sanatoase ca aceasta mousse de ciocolata fara crema, facuta fara derivate din lactate pentru ca toate acele persoane care au intoleranta la lactoza sa se bucure de el fara nicio problema.
Principalele ingrediente ale acestui desert sunt ouale si cacao, doua alimente care ne ofera multe beneficii pentru sanatate.
Astazi vei descoperi cum sa faci acest desert simplu pas cu pas, precum si proprietatile sale medicinale, astfel incat sa te poti bucura de el fara remuscari.
Majoritatea retetelor de mousse se bazeaza pe un ingredient principal: smantana. Insa smantana nu este un aliment foarte sanatos, deoarece este foarte bogata in grasimi greu de digerat, care ne cresc, de asemenea, nivelul colesterolului si al trigliceridelor.
In aceasta reteta va propunem un ingredient de baza mult mai sanatos: albusul de ou. Este adevarat ca reteta cu albusuri va dura putin mai mult, pentru ca trebuie sa le bati pana se intaresc.
In cazul in care nu aveti albusuri pentru a face aceasta reteta de mousse de ciocolata si credem ca trebuie sa folosim smantana, o putem inlocui cu lapte vegetal.
Laptele de orez pe baza de plante sau laptele de ovaz au o textura si un gust similare, dar nu la fel. Cu toate acestea, ele sunt mai sanatoase si o alternativa buna.
Ingrediente
Aceasta mousse are cateva ingrediente, asa ca este important sa-i numim beneficiile. Sa vedem ce ne ofera oul, ciocolata si cum putem face aceasta reteta de mousse de ciocolata fara crema.
Oua
Oul este un aliment care are o mare valoare nutritiva:
- Este foarte bogat in proteine biologice de inalta calitate, ceea ce inseamna ca contine toti aminoacizii esentiali in cantitatile potrivite pentru corpul nostru.
- Contine vitamine din grupa B (B1, B3, B12, acid folic si biotina), A, E si D.
- Contine minerale precum seleniu, zinc, fosfor sau fier.
Majoritatea componentelor se gasesc in galbenus, dar albul este cel care contine proteina. Pentru aceasta reteta, vom folosi oua intregi, asa ca vom beneficia de toti acesti nutrienti.
Va recomandam sa alegeti oua bio sau oua de la pui crescuti cat mai natural.
Ciocolata
Celalalt ingredient esential din aceasta reteta este ciocolata. Cand ciocolata este bogata in cacao, calitatile ei o fac un aliment medicinal cu proprietati antioxidante care intarzie imbatranirea.
- Cacaoa este bogata in magneziu, calciu, vitamina C si in principal fibre.
- Contine si triptofan, un aminoacid care favorizeaza productia de serotonina, un neurotransmitator care duce la un semnal nervos care produce fericire. Prin urmare, amelioreaza starile de anxietate, iritabilitate, depresie etc.
Alege o ciocolata cu un procent mare de cacao si un continut scazut de zahar.
Zahar
Aceasta mousse de ciocolata fara crema contine zahar si, dupa cum bine stim, zaharul alb este daunator sanatatii. Desi consumat cu moderatie, asa cum arata acest studiu, nu are atat de multe efecte nocive.
Cu toate acestea, este intotdeauna mai bine sa cautati alternative mai sanatoase.
- Prima optiune este zaharul din trestie de zahar integral, dar trebuie sa ne asiguram ca este un zahar integral din trestie de zahar de buna calitate, deoarece multe marci comercializeaza un zahar alb colorat care este inca daunator.
- De asemenea, putem indrazni si cu alti indulcitori precum mierea, siropul de agave, melasa de cereale sau stevia, dar atunci trebuie sa incercam texturile, aromele si cantitatile pentru a gasi punctul exact in retetele noastre.
Reteta
Ingrediente
- 150 gr de chocolate para fundir o para postres.
- 3 oua bio.
- 3 linguri (90 gr) de zahar brun sau integral din trestie.
Elaborare
- Topim ciocolata la bain-marie si cand este gata adaugam cele trei galbenusuri si zaharul. Se amesteca bine pentru a amesteca totul si se lasa sa se raceasca.
- In acelasi timp, putem separa cele trei albusuri si le putem asambla pana la zapada.
- Amestecam cele doua preparate foarte atent pentru ca albusurile batute spuma sa nu-si piarda din volum. O putem face cu ajutorul unei spatule de silicon.
- Distribuim mousse-ul in recipiente, pahar mai bun, si le lasam sa se raceasca la frigider pentru minim 4 ore. Cel mai bine este sa-l pregatiti cu o zi inainte.