Cum sa depasesti o infidelitate

Specialistii in terapia cuplurilor stiu ca infidelitatea este una dintre problemele importante in relatiile afective si, fara indoiala, una dintre cele mai delicate. Si se datoreaza faptului ca converg o multitudine de aspecte: sociale, educationale si culturale, probleme de gen, factori de personalitate, comportament, emotional.

Unul dintre cele mai frecvente motive consultate in terapia cuplurilor este acesta: cum sa depasesti infidelitatea. Exista multe intrebari: De ce este infidel? Este inevitabil ?Este o nevoie emotionala, sexuala sau de alta natura? Odata ce ai fost infidel, se intampla din nou? Ar trebui sa marturisesti cuplului? Prea multe intrebari! A fi necredincios a fost intotdeauna si este o problema complexa, cu pozitii si opinii foarte contradictorii, prejudecati, mituri … cum sa depasesti infidelitatea este de asemenea.

De ce suntem infideli?

Principalul motiv pentru a fi necredincios este lipsa de sex in cuplu, deoarece marea majoritate a barbatilor si femeilor inregistrate pe pagina (86% ei si 81% femei) fac sex doar o data pe luna in relatia lor . 56% dintre barbati si 38% dintre femei recunosc ca aceasta este principala cauza de a-si insela partenerul.

Lipsa intimitatii este a doua cauza pentru 22% dintre femei, in timp ce 21% dintre barbati au marturisit ca sunt infideli pentru a incerca noi fantezii sexuale pe care nu le-ar putea indeplini ,,acasa”.

O intalnire unica poate salva o relatie de durata

81% dintre ei considera ca da, la fel ca majoritatea celor chestionati. Vina este impartasita inegal. Ei sunt cei care simt cea mai mare remuscare (78%), comparativ cu 81% dintre cei chestionati care ,,nici nu simt, nici nu sufera”.

Sexul este o parte fundamentala a relatiilor, dar inca 9% dintre barbati si 14% dintre femei marturisesc ca sunt prinsi intr-o casatorie fara placere.

Filmele erotice sunt inca un ,,substitut” excelent pentru sexul cu un partener: majoritatea celor chestionati recunosc ca le urmaresc intre doua si sapte ori pe saptamana. 75% dintre barbati si 64% dintre femei recunosc ca le-au consumat, desi prefera sa o faca impreuna cu iubitii lor.

In cele din urma, jucariile sexuale sunt inca un teritoriu feminin: 88% dintre cei chestionati le folosesc in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, doar 4% dintre barbati indraznesc sa le foloseasca.

Ce este infidelitatea

,,A fi necredincios” poate fi definit ca acel comportament in care valorile, normele si angajamentele pe care cuplul a decis sa le acorde sunt respectate in mod constient, fie in mod explicit, fie implicit, si care poarta respect si loialitate fata de partenerul tau sau partener.

De-a lungul istoriei, sensul termenului de infidelitate s-a schimbat. Modul de interpretare si exersare a infidelitatii variaza in diferite contexte socio-culturale. De exemplu, in Grecia si Roma un barbat era considerat necredincios daca avea relatii sexuale cu o femeie casatorita (alta decat sotia sa), dar nu era considerat necredincios daca facea acest lucru cu sclavi, concubine sau prostituate.

Dar fara a merge atat de departe, de ceva vreme, cuvantul ,,poliamor” a devenit la moda in cazul cuplurilor care decid sa aiba mai multe relatii emotionale simultane bazate pe onestitate cu sine sau cu sine si cu partenerii lor. In acest fel, conceptul de infidelitate variaza in functie de cultura, dar si de ideologia sau evolutia persoanei si, prin urmare, modul de a depasi infidelitatea va fi, de asemenea, diferit.

Important in aceasta subiectivitate clara a termenului de infidelitate este ca nu uitam ca participa doua persoane si ca este convenabil sa coincidem si sa fim de acord cu privire la modul in care este inteles pentru amandoi.

Cum sa depasim infidelitatea: sa stim de ce suntem infideli

Insist ca infidelitatea este un comportament care depinde de numerosi factori, toti sunt decisivi in modul de depasire a infidelitatii. Pe de o parte, modul de a fi al fiecarei persoane, capacitatea de a-si controla propriile dorinte si impulsuri, stima de sine, asteptarile, gradul de satisfactie, experientele traite de-a lungul vietii, invataturile … Pe de alta parte, depinde de oportunitatile de a cunoaste oameni noi pentru a fi atrasi sau atrasi de, mediul social, stilul de angajament al cuplului, satisfactia in relatie, nevoile nesatisfacute (sexuale sau emotionale) etc.

Comportamentul infidel poate avea origini diferite si, in functie de ele, modul de a depasi infidelitatea va fi diferit. Unele dintre cele mai frecvente motive din spatele infidelitatii sunt:

Relatia se deterioreaza . De cate ori am auzit ,,cuplul era deja rupt”. Cand dorintele si asteptarile pe care le are cineva de la partenerul sau nu sunt satisfacute, este mai probabil ca acele dorinte sa apara fata de o alta persoana. Sa spunem ca predispozitia de a intalni pe cineva este favorizata.

Dorul de pasiune si dragoste romantica . In timp, pasiunea cuplului pentru legatura sau atasament poate fi detasata si, desi dragostea continua, pot aparea sentimente de pasiune, dorinta sau alte emotii care genereaza confuzie fata de alte persoane.

Cautati experiente sau ceva ce nu aveti in cuplu . Afectiune, atentie sau sex care nu se afla in relatie.

Lipsa de stimulare sau plictiseala . Indiferent daca relatia este satisfacatoare sau nu, la un moment dat una dintre parti pur si simplu se plictiseste si cauta alte senzatii. Romanul se reactiveaza si satisface.

Unele credinte (eronate sau nu) pe care le au unii oameni, cum ar fi aceea de a salva o relatie durabila, o intalnire specifica este benefica, deoarece da viata ,,unui cuplu fara stimulente”

Povestea de dragoste . O alunecare pentru a recupera vechile emotii care sunt prezente in faza de pasiune si care ne face sa ne simtim tineri din nou si mai presus de orice dorit sau dorit.

,,Ochii care nu vad, inima care nu simte ” . Pentru multi oameni, ceea ce este interzis le provoaca morbiditate si tentatie, adrenalina de a trece dincolo de reguli. Este, de asemenea, o sursa de atractie pentru cei care se bucura de riscuri si cred ca daca nu ,,descopera” nu vor face rau nimanui.

Dependenta sexuala . O persoana cu aceste caracteristici este infidela prin tendinta. Aceasta este o problema reala care ar trebui tratata atunci cand suferiti.

Jocul seductiei . Cei care simt aceasta tendinta le place sa ,,pacaleasca” pentru a-si intari conceptul de sine, iar in acest ,,teritoriu” este usor sa treci la infidelitate.

Insecuritate sau stima de sine scazuta . Persoana infidela se simte inferioara in ceea ce priveste partenerul sau: mai putin atractiva sau atractiva. Infidelitatea serveste pentru a va reafirma valoarea, a creste stima de sine considerandu-va de dorit.

Represalii . Unii oameni triseaza doar ca razbunare pentru comportamentul partenerului lor pe care il considera nedrept, in fata suspiciunilor sau a infidelitatii descoperite.

A avea pe cineva in ,,dormitor” . Oamenii cu un model dependent , cand incep sa perceapa ca lucrurile nu merg bine in relatia lor, cauta o alta persoana, pentru a-si putea inlocui actualul partener. Si acest lucru poate duce la infidelitati repetate prin faptul ca nu gasesti inlocuitorul potrivit.

Dorinta de a avea un partener , atunci cand a ta nu mai exista si din cauza fricii sau a incapacitatii de a inchide si a parasi o relatie, merg mana in mana.