Pielea este cel mai mare organ al nostru, iar atenția oferită trebuie să fie una semnificativă. Există anumiți factori care perturbă sănătatea și implicit, frumusețea pielii. Pe unii dintre ei îi poți evita, deoarece depind în mod direct de tine și de stilul tău de viață. Iată care sunt aspectele care dăunează pielii!
1. Dieta săracă în antioxidanți
Pielea ta nu răspunde la impactul luminii solare și al poluării dacă mănânci fructe și legume bogate în antioxidanți. Consumul de alimente bogate în grăsimi, carne și zahăr conduce la un aspect tern al pielii. Un studiu efectuat pe femei japoneze a constatat că nutriția este responsabilă pentru până la 30% din ridurile pe care le avem. Un mic dejun format din ingrediente ce conțin vitamina C și E protejează de efectele dăunătoare ale soarelui, deoarece mecanismele naturale de apărare a pielii sunt în măsură să o protejeze mai bine. Vitamina C amplifică, de asemenea, rolul cremelor cu factor de protecție solară.
2. Radiațiile solare
Radiația solară este un alt factor determinant în sănătatea pielii. Studiile arată că persoanele care nu folosesc cremele cu protecție solară riscă o îmbătrânire prematură, apariția ridurilor și cel mai important, poate apărea cancerul de piele. Soarele și lumina, în general, modifică compoziția lipidelor pielii și favorizează pigmentarea acesteia. Se recomandă utilizarea produselor de protecție solară cu un factor mai mare, deoarece lumina și diferitele lungimi de undă care o compun pătrund în piele și o afectează la diferite niveluri.
3. Tutunul
Fumatul reprezintă unul dintre principalele motive pentru apariția ridurilor și a îmbătrânirii premature a pielii. Abundența substanțelor nocive prezente în fumul de țigară afectează în mod direct pielea. Aceasta este practic prima care intră în contact cu factorii agresivi, în special cu toxicitatea emisă de țigări. Fumul de tigară crește, de asemenea, acțiunea razelor ultraviolete și modifică procesele biologice ale pielii, prin favorizarea distrugerii fibroblastelor. Aceste celule sunt responsabile pentru producerea de colagen, care este cea mai importantă proteină structurală a pielii.
4. Lipsa somnului
Stresul și lipsa somnului modifică mecanismele naturale de apărare ale pielii și reduc funcția de barieră. Mai puțin de cinci ore de somn sunt asociate cu mai multe semne de îmbătrânire, precum și cu expunerea frecventă la ecranele tabletelor, telefoanelor și computerelor.
5. Schimbările climatice
Temperaturile foarte ridicate sau prea scăzute afectează pielea. Astfel, persoanele care trăiesc într-un climat cald sunt mai expuse riscului de a avea o deteriorare a pielii și a suferi leziuni oxidative, în timp ce indivizii care trăiesc în frig persistent au pielea uscată cauzată de reducerea secreției glandelor sebacee.
6. Produse cosmetice pline de parfum și alcool
Alcoolul prezent în produsele cosmetice poate cauza uscarea pielii, în timp ce parfumul creează frecvent alergii. Atunci când discutăm despre iritatie piele, trebuie să știi că o poți evita căutând alternative ale produselor ce conțin aceste două ingrediente cosmetice (parfum și alcool). Este recomandat să citești lista ingredientelor, iar dacă acei doi factori sunt prezenți spre sfărșitul listei, acest lucru denotă o concentrație mai mică a acestora, ceea ce nu este atât de dăunător.
7. Stresul
Stresul declanșează o adevărată ”furtună” în organismul nostru, afectând nu doar psihicul, ci și aspectul fizic. Apariția ridurilor sau accentuarea celor existente sunt urmări ale unui nivel mare de stres constant.
8. Introducerea mai multor activi în rutină
De multe ori, femeile sunt tentate să folosească mai mulți activi (retinol, diferiți acizi, etc.) din dorința de a vedea rezultate spectaculoase peste noapte. Este recomandat ca orice produs nou să fie introdus treptat în rutina de skincare, și nu pe toți în același timp.
Sănătatea pielii tale este în strânsă legătură cu stilul tău de viață, produsele cosmetice folosite, stresul, fumatul. Încearcă pe cât posibil să reduci factorii nocivi, iar pielea îți va mulțumi prin aspectul său sănătos!