Apariția mașinii de surfilat a deschis o lume cu totul nouă, plină de posibilități în croitorie. Proiectele de cusut au obținut un aspect mai profesional, iar cusăturile au devenit mult mai durabile.
Dar, dacă nu ai mai auzit până acum de acest tip de cusut, cumpărarea unei mașini de surfilat poate fi provocatoare. În acest articol, explorăm caracteristicile deținute de mașinile de surfilat pentru a ști dacă ai nevoie de un astfel de aparat și ce anume să cauți dacă iei decizia de cumpărare. Cunoașterea diferenței dintre o mașină de cusut și o mașină de surfilat va fi un prim pas esențial pentru a găsi mașina de care ai nevoie.
Ce este mașina de surfilat?
Mașina de cusut cu siguranță nu mai are nevoie de prezentare. Știm cu toții că se folosește la îmbinarea a două bucăți de materiale și crearea unor articole de îmbrăcăminte, accesorii sau decorațiuni textile. Dar, ce este mașina de surfilat?
Cunoașterea diferenței dintre aceste două tipuri de mașini este utilă deoarece fiecare vine cu avantajele sale. Funcția principală a unei mașini de surfilat (cunoscută și sub numele de triplock) este de a întări marginea oricărui tip de țesătură pentru ca aceasta să nu se mai destrame.
Dar, o mașină de surfilat îți oferă cusături cu aspect profesional, combinând simultan trei sarcini diferite în timp ce coși: unește două bucăți de material, decupează surplusul de material și finisează marginile țesăturii brute. Prin combinarea acestor trei funcții, efectuarea proiectelor de croitorie cu o mașină de surfilat va economisi foarte mult timp.
Mașinile de surfilat sunt potrivite pentru coaserea hainelor, în special pentru țesăturile tricotate. Sunt recomandate pentru finisarea cusăturilor, mult mai durabile și cu aspect profesional.
Cea mai vizibilă diferență între mașini de cusut și mașini de cusut este că dispozitivele de cusut folosesc mai multe bobine de ață simultan. Diferitele modele de mașini de surfilat vor folosi între 2 și 6 bobine în timp ce coase.
Ce caracteristici trebuie să aibă mașina de surfilat
Acum că știi ce este o mașină de surfilat, află ce caracteristici ar trebui să urmărești atunci când vrei să cumperi una:
➢Numărul de fire
Câte fire de ață folosește mașina de surfilat? Majoritatea mașinilor folosesc între 3 și 4 fire, dar unele modele oferă posibilitatea de a face cusături decorative, așadar pot ajunge chiar la 8 fire. Dacă ești în căutarea unei mașini de surfilat pentru începători, ar trebui să începi, în general, cu un model cu 4 fire (bobine cu ață). Numărul de fire determină tipurile de cusături de care este capabilă mașina.
De exemplu, mașina de surfilat Brother “Lock” 2104D utilizează 4 fire și este mașina ideală pentru atelierele de croitorie cât și pentru persoanele care confecționează acasă obiecte vestimentare sau proiecte casnice decorative.
➢Numărul de ace
Ce tip de ace sunt indicate pentru mașinile de surfilat? Majoritatea folosesc același tip de ace ca și mașinile de cusut obișnuite. Există însă și ace speciale pentru mașina de surfilat, însă sunt mai scumpe și mai greu de găsit. O mașină de surfilat poate folosi două ace deodată, iar o mașină combinată poate coase cu 3 ace deodată.
➢Cuțit retractabil
Mașinile de surfilat moderne au un cuțit retractabil, pe care vrei să nu-l folosești pentru proiectele în care nu dorești tăierea rezervei de cusătură. Cusăturile decorative nu necesită folosirea cuțitului, așa că, dacă intenționezi să faci proiecte cu acest tip de cusătură, vei avea nevoie de o mașină cu opțiunea de a nu tăia materialul.
Mașina de surfilat BERNINA L460 este soluția perfectă pentru cei ce doresc o mașină care taie, coase și surfilează, toate realizate într-un singur pas, putând lucra selectiv cu brațul liber sau pe masa plană.
➢Sistem de tensiune
Cum reglezi tensiunea la mașina de surfilat? Modelul dorit oferă tensionare automată? O mașină de surfilat modernă îți va oferi posibilitatea să setezi tensiunea aței, folosind cadrane sau discuri de tensiune poziționate pe partea din față a aparatului.
Unele modele de mașini de surfilat computerizate pot regla tensiunile automat – acest lucru înseamnă că au senzori care reglează tensiunea în funcție de tipul de fir, tipul de țesătură și cusătura selectată.
➢Reglarea lățimii și lungimii cusăturii
Cât de dificil sau ușor este să reglezi lățimea și lungimea cusăturii? Persoanele familiarizate cu mașinile de cusut standard știu că lungimea și lățimea cusăturii aduc o mare diferență atât în procesul de cusut, cât și în produsul finit. Mașinile de surfilat nu fac excepție, așadar e de preferat să alegi o mașină care este ușor de reglat, pentru toate tipurile de țesături și tehnici de cusut.
➢Cusături diferite
Ce tipuri de cusături efectuează mașina de surfilat pe care o dorești? Poți face o cusătură de acoperire frumos finisată? Poți face alte cusături decorative? Pentru începători, un model simplu de mașină de surfilat îți poate oferi exact ce ai nevoie pentru a realiza operațiunile de bază.
Dar, dacă ești în căutarea unei mașini de surfilat care poate coase orice tip de țesătură – de la șifon ușor de mătase până la denim greu – atunci e bine să verifici această caracteristică în detaliile tehnice. Unele mașini sunt dotate cu 5 tipuri de cusături, unele 15, iar altele pot realiza peste 25 de cusături diferite.
➢Piciorușe presoare
Piciorușele presoare speciale te vor ajuta să faci o serie de cusături diferite și operațiuni de coasere cu ajutorul mașinii de surfilat. Tivuri oarbe (ascunse), încrețire, aplicare șnur, atașarea benzilor, atașarea mărgelelor și volanelor sunt doar câteva dintre opțiuni. De asemenea, există un picioruș presor care te ajută să adaugi elastic la marginea proiectelor de croitorie, de genul costumelor de baie, îmbrăcămintea pentru copii sau lenjerie.