Pentru a obtine rezultate mai bune, putem combina mai multe dintre aceste remedii expectorante, cum ar fi vaporii, infuziile si alimentele medicinale, si astfel sa le sporim efectele.
Unul dintre cele mai enervante simptome atunci cand suferim de raceli, gripa, raceli sau alergii este tusea cu flegma. In acest sens, unele remedii expectorante pot fi foarte eficiente in eliminarea mucusului si ameliorarea iritatiei si congestiei gatului.
In acest articol vom descoperi care sunt cele mai bune 6 remedii expectorante si va vom explica cum le puteti lua pentru a va recupera cat mai curand posibil.
6 remedii expectorante
1. Lemn dulce
Lemnul dulce este un remediu traditional in multe culturi, cum ar fi Ayurvedic in India, datorita numeroaselor sale proprietati vindecatoare. Dintre acestea, se remarca virtutile sale expectorante, antiinflamatorii si antispastice. In acest sens, este un remediu excelent pentru a trata tusea cu flegma si pentru a calma iritatiile cailor respiratorii.
Cum il consumam?
- Putem consuma lemn dulce sub forma de infuzie sau prin pastile, bomboane sau tablete.
- Putem manca si bat de lemn dulce, adica radacina acestei plante.
- Este important de mentionat ca persoanele cu hipertensiune arteriala ar trebui sa controleze consumul acestui remediu, deoarece ar putea agrava aceasta tulburare.
2. Fenicul
Feniculul este bine cunoscut pentru proprietatile sale digestive, deoarece este un bun remediu pentru combaterea gazelor si a digestiei grele si pentru a va trezi pofta de mancare. In plus, este un ingredient comun in bucatarie, deoarece ofera un punct dulce foarte placut. Totusi, feniculul dulce este ideal si pentru tratarea tusei cu mucus.
Cum il consumam?
- Putem consuma fenicul in infuzie, extract sau tinctura.
- Il putem manca si crud (salate, sucuri, smoothie-uri) sau gatit (supe, creme, tocanite). In acest fel putem preveni si trata tusea in cel mai natural mod.
3. Ghimbir
Ghimbirul este un condiment aromat cu o aroma picant si racoritoare cu atat de multe virtuti vindecatoare incat ar trebui sa-l consumam zilnic, mai ales femeile.
Aceasta radacina stimuleaza metabolismul, elimina excesul de lichide si faciliteaza digestia. De asemenea, este unul dintre cele mai bune remedii expectorante, deoarece calmeaza tusea si favorizeaza eliminarea mucusului. Este, de exemplu, o optiune buna pentru tusea copiilor.
Cum il consumam?
- O modalitate buna de a beneficia de ghimbir este sa prepari un decoct si sa-l bei foarte fierbinte, indulcit cu miere . Putem folosi radacina proaspata (tacata sau rasa) sau pudrata.
- De asemenea, putem gasi diferite tipuri de bomboane de ghimbir.
- Ca o curiozitate, bucataria asiatica o prezinta murata.
4. Eucalipt alb
Eucaliptul alb este un antiseptic puternic foarte potrivit pentru tulburari respiratorii precum tusea.
Cum il consumam?
- Il putem lua in infuzie, tinctura sau il putem aplica topic prin uleiul sau esential. In acest din urma caz trebuie sa il combinam cu un ulei vegetal (nuca de cocos, masline, migdale, jojoba etc.).
- Un alt mod excelent de a beneficia de eucalipt alb este prin vapori. Mai ales pentru copii, deoarece poate fi prea puternic pentru ei.
Inhaland aburul decoctului de eucalipt vom obtine imediat un efect decongestionant si calmant.
5. Scortisoara
Scortisoara este un condiment exotic cu o aroma dulce si aromata. Pe langa faptul ca este un ingredient ideal in tot felul de retete dulci, in multe culturi se adauga si in tocanitele sarate pentru a imbunatati aroma si digestia. In acest caz, va recomandam scortisoara pentru tratarea diferitelor tipuri de tuse: cu flegma, uscata sau cronica.
Cum o consumam?
- Putem lua scortisoara in infuzie fierbinte.
- Il putem combina si cu alte plante medicinale si indulci cu miere sau stevie, desi aroma ii este deja dulce.
- Daca dorim, putem consuma uleiul sau esential, dar in cantitati foarte mici , si intotdeauna diluat in ulei sau miere.
6. Usturoi
Usturoiul este un antibiotic natural puternic care ne ajuta sa tratam raceala, gripa, raceala sau bronsita si unele simptome comune precum congestia, tusea sau iritatia gatului. In acest fel, consumul de usturoi poate fi si o metoda preventiva de intarire a sistemului imunitar.
Cum il consumam?
- Pentru a indeplini aceste beneficii, cel mai bine este sa consumati usturoi crud.
- Cei care intampina dificultati in digerarea acestuia il pot include in sucuri de legume crude precum gazpachos sau il pot intinde pe paine prajita.
- Pot fi gasite si capsule de usturoi.
Putem alege unul dintre aceste remedii expectorante pentru a trata tusea cu flegma sau le putem combina pentru a obtine un rezultat mai rapid si mai eficient. Am putea pregati o infuzie de lemn dulce, ghimbir si scortisoara, sa includem fenicul si usturoi in alimentatia noastra si sa facem vapori de eucalipt.