În timpul lunilor de toamnă este posibil să experimentați mai mult decât o simplă stare de tristețe trecătoare. În anumite situații este vorba despre astenie, care se caracterizează prin moleșeală, oboseală accentuată și lipsă de dorință de socializare. Important de reținut este faptul că nu este ceva ieșit din comun să experimentați asemenea stări și că există lucruri pe care le puteți face pentru a depăși momentele în care vă cuprinde tristețea.
Ce este astenia și la cine apare mai frecvent?
Odată cu venirea toamnei, zilele încep să devină tot mai scurte, sistemul imunitar își pierde din rezistență, iar toate astea au un rol și asupra psihicului nostru. Astenia, o formă de depresie, poate fi cauza insomniilor, a lipsei de concentrare sau a schimbărilor în apetit pe care le resimțiți toamna.
Simptomele acestei tulburări apar odată cu lunile de toamnă, dar se pot prelungi și în sezonul de iarnă, iar rezultatul este că veți rămâne fără energie și cu o stare de tristețe permanentă. Există posibilitatea ca această tulburare să apară și în lunile de primăvară.
Cu toate că orice persoană este predispusă la dezvoltarea acestei tulburări, există câteva categorii la care poate apărea mai frecvent: persoane care locuiesc în țările nordice unde zilele sunt foarte scurte, oamenii cu o dietă alimentară săracă în fructe și legume proaspete, femeile ce suferă de tulburări endocrinologice, oamenii preponderent sedentari.
Care sunt simptomele asteniei?
În cazul în care ați avut simptome identice trei sezoane la rând și dacă s-au ameliorat pe timpul verii și al primăveii, atunci poate fi atribuit diagnosticul de astenie. Sunt multe simptome ce pot fi asociate cu astenia de toamnă. Un simptom este depresia, cu manifestari ca apatie, sentimente de vină, nefericire și subapreciere. Alte simptome sunt anxietatea și schimbările stării de spirit, tulburările de somn și senzația de oboseală însoțită de neputința de a face față unor activități zilnice. Pofta excesivă de mâncare, iritabilitatea și dorința de a evita socializarea sunt alte câteva simptome ce pot apărea.
Ce metode naturale există pentru a trece peste astenia de toamnă?
Sunt câteva metode recomandate de specialiști și care vă pot ajuta să treceți peste astenia de toamnă.
În primul rând, încercați să faceți mai multe activități în aer liber alături de persoanele dragi. Înconjurându-vă de oameni la care țineți și cu care aveți relații bune, șansele să zâmbiți sunt mari. Zâmbetul și râsul sunt foarte importante în sănătatea noastră pentru că au un rol în reducerea stresului, în întărirea sistemului imunitar și în reglarea presiunii sângelui. În cazul în care vă faceți griji că nu aveți zâmbetul perfect, puteți apela oricând la aplicarea unor fatete dentare.
În al doilea rând, mergeți la culcare mai devreme. Ideal ar fi să dormiți începând cu maxim ora 22:30 ca să puteți avea parte de un somn odihnitor. Somnul este modul în care organismul se reface fizic și psihic, așa că e foarte important să luați în calcul acest aspect.
În al treilea rând, renunțați sau, cel puțin, reduceți mâncarea de tip fast-food. Pentru că metabolismul este încetinit în perioada asta, poate apărea creșterea în greutate care la rândul ei va afecta stima de sine.
După cum puteți observa, astenia de toamnă nu este ceva ieșit din comun și toții se pot confrunta cu această tulburare la un moment dat. Drept urmare, în cazul în care aveți simptome ca cele menționate mai sus, încercați să aplicați metodele naturale prezentate și lucrurile vor începe să se îmbunătățească pentru dumneavoastră.