Schimbarea semnificatiei barbatiei de-a lungul timpului

Inainte, barbatii erau de asteptat sa fie galanti, cavaleri si perfecti. Astazi, semnificatia barbatiei implica asumarea responsabilitatii depline pentru actiunile cuiva si a fi suficient de curajos pentru a-si sustine parerile. Barbatii pot fi acum la fel de transparenti ca si femeile in ceea ce priveste sentimentele, ideile si convingerile lor.

Asa s-a schimbat conceptul de barbatie de-a lungul anilor.

Conflictul de trasaturi la barbati

In mod traditional, barbatii mergeau la vanatoare, in timp ce femeile strangeau fructe de padure si isi hraneau copiii. Erau dominanti, puternici si nu dadeau semne de lasitate.

Cu toate acestea, in lumea rapida de astazi, barbatii pot renunta la trasaturile masculinitatii traditionale fara a fi vazuti ca lasi. Ei pot arata sensibilitate fara a-si pierde caracterele. Unul dintre cele mai comune motive pentru aceasta este cresterea egalitatii de gen. Cu femeile care castiga acelasi tip de putere si castiga acelasi nivel de respect, barbatii nu mai trebuie sa depuna prea mult efort pentru a se dovedi si a-si afirma dominatia si conducerea.

Din moment ce nu mai este nevoie de afirmare a superioritatii de gen, barbatii pot manifesta la fel de multe emotii ca si femeile. Pot fi sensibili, romantici si chiar evitanti in anumite circumstante. Astazi, castigarea bataliilor intr-un mod mai inteligent a devenit mantra fiecarui barbat.

Ei pot alege sa se retraga, sa se predea sau chiar sa fuga de situatii dificile. Ei se pot indeparta de anumite circumstante fara sa arate mai putin barbat.

Aceasta schimbare de caracter, totusi, pare a fi o sabie cu doua taisuri. Desi ii poate imbunatati viata, aratarea prea multor emotii si vulnerabilitate poate scadea atractivitatea femeilor fata de barbati.

Schimbarea moderna a barbatiei

Nu trebuie sa fii violent pentru a fi considerat barbat. Desi nivelul de masculinitate aratat frecvent in filme este, a fi calm, umil si bland sunt caracteristicile pe care oamenii le cauta la barbati in aceste zile. Societatea are acum mai putina toleranta fata de barbatii morocanosi si violenti.

Inainte, a putea avea si creste mai multi copii erau cateva dintre semnele unui barbat adevarat. Sexul era considerat darul lui Dumnezeu si astfel oamenii si-au implinit cuvintele de a se inmulti. Cu cat un barbat are mai multi copii, cu atat este considerat mai barbatesc.

Astazi, barbatii respecta partenerele lor, in special in domeniul parentalitatii, al nasterii de copii si al sexului. A avea mai putini copii nu mai este o problema, dar a avea mai multi copii decat isi poate permite un barbat este inca o preocupare puternica. A fi un „furnizor bun” este o trasatura esentiala a omului de astazi.

Cu educatia moderna disponibila barbatilor din intreaga lume, acestia sunt mai receptivi la sentimentele si idealismul femeilor. Aceasta capacitate imbunatatita a oamenilor moderni de a asculta si de a face compromisuri este mai apreciata fata de caracteristicile insensibile si dominante ale oamenilor primitivi.

Competitivitate

Iti amintesti vremurile cand femeile erau obsedate de competitii precum „Cel mai sexy barbat al anului”?

Aceste competitii au stabilit anumite standarde fizice la barbati. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, aceste standarde au devenit irelevante. Pe langa aspectul frumos, societatea ii admira acum pe barbati care au inima mare pentru altii si au si o inteligenta remarcabila. Un adevarat om modern vine intr-un pachet complet.

In afara de aceasta tranzitie, anumite rituri catre barbatie au devenit, incet, din ce in ce mai putin necesare. Circumcizia si alte rituri pentru a stabili barbatia nu mai sunt strict impuse in societate inainte ca unui barbat sa i se permita sa-si indeplineasca indatoririle – fizic, psihologic, spiritual sau chiar sexual.

Intelesul de astazi al barbatiei este inca in evolutie, se adapteaza si se descurca pentru a indeplini conditiile prezente. Pe masura ce lumea devine mai egala pentru ambele sexe, ar trebui sa ne asteptam la mai multe schimbari in rolul barbatilor in urmatorii ani.