Quinoa este o cereala care merge mana in mana cu cerealele integrale cu un continut ridicat de fibre, totusi, se pozitioneaza cu un pas mai sus datorita continutului de proteine, fiind preferata veganilor si celor cu boala celiaca, precum si nu contine gluten.
In prezent, numarul persoanelor care se angajeaza intr-o dieta mai ecologica a crescut. In acest sens, quinoa sau quinoa furnizeaza proteine, grasimi si carbohidrati completi. In acest fel, devine unul dintre superalimentele care nu pot lipsi din dieta.
In continuare, va vom explica ce este quinoa si cum poate contribui la sanatatea dumneavoastra.
Ce este quinoa?
Este o cereala in boabe de culoare oarecum galbena sau bej, care este versatila in bucatarie, deoarece aroma sa blanda ii permite sa fie folosita atat in retete sarate, cat si in deserturi. Ofera proteine, prin urmare este ideala pentru cei care au decis sa-si scada consumul de carne de origine animala.
Se crede ca quinoa a fost hrana de baza a culturilor indigene din Peru sau Bolivia cu mii de ani in urma. Timp de multe secole, proprietatile nutritionale au fost necunoscute.
Cu toate acestea, in secolul al XX-lea au inceput cercetari stiintifice care au adus beneficii surprinzatoare din aceasta samanta sau bob de origine umila.
Proprietati quinoa
Proprietatile quinoei o fac un mare aliat pentru pacientii diabetici, vegetarieni si altii. Iata principalele proprietati nutritive pentru sanatate.
- Are o mare contributie in fibre solubile si insolubile.
- Are minerale, hidrati, amidon si energie asemanatoare cu ovazul care favorizeaza sportivii.
- Are o mare contributie de proteine, grasimi si acid folic. A fost listat ca aliment complet.
- Are acizi omega 6 si omega 3.
- Are micronutrienti precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu si zinc si fier.
- Ofera vitamine din complexul B si E.
- Este un antioxidant.
Beneficiile pentru sanatate ale quinoei
Aceasta samanta pseudo-cereala este potrivita pentru celiaci, deoarece nu contine gluten. La randul sau, este un mare aliat pentru cei care doresc sa mentina o greutate sanatoasa. In plus, este ideala pentru pacientii cu diabet, deoarece are un indice glicemic scazut.
Amelioreaza constipatia
Quinoa are un continut mare de fibre care face posibila reglarea tranzitului intestinal. Cu toate acestea, frunzele de quinoa pot fi folosite pentru a prepara infuzii sau ceaiuri care ajuta la combaterea constipatiei.
Ajuta la pierderea in greutate
Aportul carbohidratilor complecsi previne varfurile de insulina, ceea ce face posibil sa simtiti o mai mare satietate, prin urmare este un mare aliat pentru a atinge o greutate ideala. Este important de mentionat ca are un aport caloric scazut, in ciuda faptului ca are un procent bun de proteine. Se estimeaza ca pentru 100 g de quinoa se pot obtine doar 6 g de grasime.
Ajuta la controlul colesterolului si trigliceridelor
Cerealele integrale sau laptele de quinoa sunt o sursa de omega-3, ceea ce permite nivelurilor de trigliceride si colesterol sa ramana la niveluri adecvate. In legatura cu laptele de quinoa, este ideal pentru cei care nu sunt intoleranti la lactoza sau care, din convingeri personale, prefera sa nu consume lapte de origine animala.
Sustine sanatatea pielii
Consumul acestui superaliment este evident intr-o piele mai sanatoasa, mai neteda si mai hidratata. Acest lucru se datoreaza lizinei; unul dintre aminoacizii sai esentiali, precum si compozitia de colagen si elastina. Pe de alta parte, are o mare putere antioxidanta, care ajuta la prevenirea semnelor imbatranirii premature.
Intareste sanatatea oaselor
Copiii si adultii pot beneficia de aportul de fier, potasiu, magneziu, calciu si fosfor de la quinoa. In acest fel, sustine sanatatea dintilor, oaselor si muschilor.
Este o sursa completa de proteine
Acesta este unul dintre cei mai importanti factori ai quinoei. Spre deosebire de orice cereale, quinoa are proteine complete. In asa fel incat, poate fi consumat pentru a dobandi macronutrienti esentiali. Ideal pentru vegetarieni sau sportivi.