Inteligenta emotionala in dragoste si relatii

Aflati de ce conteaza inteligenta emotionala in relatiile romantice si cum o puteti folosi pentru a va consolida parteneriatul, a creste intimitatea, a ramane conectat si a construi o dragoste care dureaza.

Cum influenteaza inteligenta emotionala relatiile

Inteligenta emotionala este secretul relatiilor intime de durata, in mare masura deoarece ne face extrem de constienti de schimbarile – mari si mici – care au loc in mod constant in noi si in ceilalti. Prin construirea EQ, veti avea sensibilitatea pe care fiecare dintre noi o cauta intotdeauna. Veti simti automat, prin constientizare activa si empatie, micile schimbari in dinamica romantismului dvs. care semnaleaza nevoia de actiune.

Avem potentialul de a atinge genul de dragoste la care visam cu totii – intimitate profunda, bunatate reciproca, angajament real, grija sufleteasca – pur si simplu datorita empatiei, abilitatii noastre innascute de a impartasi experienta emotionala. Dar pentru a atinge apogeul romantismului avem nevoie de toate abilitatile unui EQ ridicat: o constientizare emotionala ascutita pentru a evita confundarea indragostirii sau a poftei de dragoste durabila; acceptarea de a experimenta emotii care ar putea dauna unei relatii, daca ar fi lasat sa starneasca; si o constientizare activa vigilenta pentru a ne evalua ceea ce functioneaza si ce nu functioneaza.

Construirea unor relatii romantice inteligente emotional

Nu trebuie sa alegem indragostitii gresiti, sa ajungem in mai multe casatorii esuate sau sa lasam romantismul sa iasa din relatiile noastre pe termen lung. Nu trebuie sa lasam nevoi conflictuale si vrea sa se intalneasca intre doi oameni care se iubesc. Nu trebuie sa ne resemnam plictiselii sau certurilor in viata noastra amoroasa.

Avem potentialul de a atinge genul de dragoste la care visam cu totii – intimitate profunda si bunatate reciproca, ingrijire reala, angajata, sufleteasca – pur si simplu datorita empatiei si abilitatii noastre innascute de a impartasi experienta emotionala. Dar pentru a atinge aceste obiective de relatie, avem nevoie de toate abilitatile unui EQ ridicat:

-constientizare emotionala inteleapta pentru a evita confundarea cu pasiunea sau pofta de dragoste durabila
-acceptarea de a experimenta emotii care ar putea dauna unei relatii daca ar fi lasata sa fie distrusa
-constientizare activa vigilenta pentru a ne informa despre ce functioneaza si ce nu functioneaza.

Din fericire, EQ-ul dvs. nu trebuie sa fi atins punctul culminant inainte de a va angaja in dragoste. De fapt, pentru multi oameni, indragostirea serveste drept motivatie pentru reeducarea inimii. De aceea, unii dintre cei mai profund pasionati iubitori au vreo optzeci de ani: descopera ca doua ecualizari ridicate se aduna la o poveste de dragoste care nu inceteaza niciodata sa creasca, nu pierde niciodata emotie si intareste intotdeauna pe amandoi, atat individual, cat si colectiv.

Cautati in mod activ schimbarea relatiei voastre

Cand iti scapi frica de schimbare, descoperi ca diferit nu inseamna neaparat mai rau. Lucrurile ies adesea mai bine ca niciodata pe latura indepartata a schimbarii. Relatiile sunt ele insele organisme si, prin natura lor, trebuie sa se schimbe. Orice relatie care nu este indreptata catre tipul de crestere pe care o doriti se va transforma intr-o schimbare de alt tip – poate una pe care nu o doriti. Abilitatea ta de a imbratisa schimbarea da roade in curaj si optimism. Intreaba-te, iubitul tau are nevoie de ceva nou de la tine? Trebuie sa programati ceva timp pentru a reevalua impreuna? Sunt influentele externe care necesita o schimbare in rolurile dvs. respective? Esti la fel de fericit ca pe vremuri? Fara EQ, astfel de intrebari sunt adesea prea infricosatoare pentru a le face fata, asa ca multi iubitori ignora semnalele de schimbare pana cand este prea tarziu.

Priveste provocarile pe care le intampini ca oportunitati, mai degraba decat ca probleme

Curajul si optimismul va permit sa vedeti dilemele nu ca probleme, ci ca oportunitati provocatoare. Cat de creativi pot fi voi doi? Cand nu trebuie sa va invinuiti reciproc pentru emotiile voastre, nu sunteti controlat de amintirile emotionale negative si sunteti alerta sa nu repetati aceeasi veche greseala. Cand aveti un EQ ridicat, sunteti eliberat de bariere si resemnare si puteti ajunge la rezolvarea problematica. Puteti intalni diferente intre dvs. si crize inevitabile, ca invitatii de a va gasi reciproc, provocari pentru a va apropia si a iesi individual si colectiv mai puternic.

Respectati toate sentimentele pe care le aveti unul pentru celalalt

Nu suntem intotdeauna incantati de descoperirile pe care le facem despre persoana pe care o iubim, dar cand vine vorba de emotii, este necesar sa le acceptam pe toate. A fi indragostit nu inseamna sa te simti niciodata suparat, dezamagit, ranit sau gelos. Cum depindeti de emotiile voastre depinde de dvs.; ceea ce este important este ca le simti de fapt. Multe relatii au fost distruse de vina si milioane de cupluri au pierdut intimitatea profunda din cauza rusinii. Ambele sunt resturi crude de furie, frica si anxietate nesimtite. Daca ati facut munca de construire a EQ-ului, veti experimenta emotiile si veti continua viata impreuna.

Pastreaza rasul in viata ta amoroasa

Pentru a evita intelectualizarea emotiilor pe care le aveti, aveti nevoie de acceptare, iar o mare parte din acceptarea dvs. provine din ras . Iubitorii care nu pot rade impreuna despre ei insisi probabil ca nu prea accepta relatiile lor. Este posibil ca acestia sa nu poata tolera defectele sale unice si poticnirile inevitabile, mai mult decat pot rezista cu ale lor. De asemenea, sunt mai putin probabil sa fie deschisi la cele mai placute surprize ale unei relatii. In schimb, EQ-ul dvs. ridicat inseamna ca va puteti imbunatati relatia, dar nu veti fi niciodata prins de asteptari intolerante de perfectiune.

Fii atent la modul in care te simti cand iubitul tau nu este in preajma

Din fericire, aveti un mod impecabil de a monitoriza exact modul in care merge relatia voastra: folositi cele trei indicatoare ale bunastarii pentru a afla cum merge restul vietii voastre. Te simti nelinistit sau iritabil in general? Va treceti ziua la birou sau la scoala dupa o noapte de fericire conjugala? Va suparati familia si prietenii, chiar daca voi doi petreceti fiecare minut disponibil singuri impreuna? Iubirea nu beneficiaza niciodata de viziunea in tunel. Daca nu te simti energic, cu capul limpede si binevoitor tot timpul, nu conteaza cu adevarat daca iti place sa pornesti porumbeii cand esti impreuna. Daca sexul nu ar putea fi mai bun, dar alunecati la locul de munca, daca va simtiti in siguranta si confortabil auzind „Buna, draga”, cand vii acasa noaptea, dar ai probleme sa te trezesti dimineata, ceva nu este bine totul se simte cald si neclar in castel.

Cand se intampla acest lucru, toate informatiile despre tine, iubitul tau si relatia pe care le-au adunat emotiile si intelectul tau te vor indruma catre cea mai buna solutie.