Incaltamintea pentru alergat: 5 lucruri importante

Vrei să te menții în formă dar nu ești pasionat de sala de fitness? Poți începe cu o activitate fizică practicată de persoanele de toate vârstele, precum alergarea. Această activitate se poate realiza în propriul tău ritm și îți aduce beneficii reale pentru sănătate.

Indiferent dacă îți place să alergi în parc sau pe stradă, ai nevoie de un echipament corect, care să te ajute să duci la bun sfârșit antrenamentele. Pe lângă haine lejere și adecvate pentru alergare, este extrem de utilă încălțămintea special concepută pentru acest sport, care să-ți vină perfect. Iată care sunt lucrurile de care să ții cont în alegerea pantofilor pentru alergare.

Poartă pantofi sport confortabili

Primul lucru de care trebuie să ai grijă când vine vorba despre încălțămintea de alergare? Perechea pe care o alegi trebuie să fie confortabilă, pentru ca alergatul să nu se transforme într-o corvoadă.

Atunci când porți încălțăminte sport în mărimea corectă, întreaga sesiune de alergare devine mai plăcută. Pentru o zi de alergat, poartă îmbrăcăminte pentru bărbați la fel de lejeră, alături de pantofi comozi. Desigur, poți ține cont atât de designul pantofilor sport, cât și de căptușeală sau de modul în care îți susțin glezna. Există numeroase perechi confortabile, însă asigură-te că le probezi, înainte să pleci la alergat.

Alege încălțăminte cu o greutate redusă

Pantofii sport pentru alergare trebuie să fie ușori, pentru a împiedica durerile de picioare și senzația de greutate la nivelul membrelor. De obicei, vei găsi încălțăminte pentru alergare cu o greutate de aproximativ 300 de grame, deși modelele pot varia. Pentru competiții sportive, sunt recomandate modelele mai ușoare, care nu depășesc 250 de grame.

Deși ai crede că diferența de greutate este neglijabilă, acest criteriu este extrem de important dacă alergi pe distanțe lungi.

Ține cont de suprafața pe care alergi

Înainte să cumperi pantofii sport pentru alergare, merită să ții cont și de suprafața pe care obișnuiești să te antrenezi. Îți place să faci mișcare pe un teren plat, pe asfalt sau pe o pistă? Îți trebuie încălțăminte sport cu o talpă subțire și aderență medie. În schimb, dacă alergi pe munte sau pe un teren accidentat, sunt mai potriviți pantofii sport cu o talpă groasă, chiar și modele prevăzute cu crampoane.

Pentru un teren dificil, vei avea nevoie de pantofi sport pentru alergare cu o aderență mare, care oferă stabilitate optimă. Alergi în parc? Achiziționează pantofi sport flexibili și ușori, care oferă o amortizare bună. Și pentru alergarea pe bandă, există pantofi sport special concepuți pentru sala de fitness. Gândește-te și la distanța pe care o parcurgi în alergare. Atunci când alergi mult și pe distanțe mari, se recomandă să ai la îndemână două perechi de pantofi sport, pe care să-i alternezi, pentru a împiedica uzura excesivă.

Caută pantofi sport în materialul potrivit

Alege un magazin de haine pentru bărbați, de unde să cumperi pantalonii și tricourile ideale pentru alergare! Continuă cu achiziționarea pantofilor sport pentru această activitate și verifică materialul din care sunt confecționați. Încălțămintea trebuie să fie potrivită, în funcție de anotimp. Pentru sezonul cald, ar fi bine să porți pantofi sport din pânză sau materiale ușoare, care împiedică transpirația excesivă a picioarelor.

Alergi în sezonul rece? Pune accent pe pantofii sport din materiale mai groase, care oferă aderență. Pentru zilele ploioase, merită să investești și în pantofi de alergare impermeabili, care-ți protejează picioarele.

Verifică sistemul de închidere a pantofilor sport

În ultimul rând, poți să verifici și modul în care se închid pantofii de alergare. Astfel, îți vei da seama dacă rămân stabili în timpul alergării. Sunt potriviți pantofii sport cu șiret, deoarece se ajustează pe picior și îți oferă confort. Ai putea să eviți încălțămintea sport cu elastic, fiindcă nu oferă o fixare optimă și te pot incomoda.

Ai în vedere aceste recomandări și poartă cele mai bune încălțări pentru alergare. Bucură-te de antrenamente reușite și te poți menține în formă, indiferent de anotimp!

Sursa foto: pexels.com