În primii ani de viață copiii se pot confrunta cu numeroase afecțiuni silențioase, fără simptome, ceea ce face foarte dificil pentru părinți să le detecteze. În aceste cazuri, o vizită de rutină la logoped poate fi o soluție salvatoare, depistându-se astfel orice tulburare în stare incipientă, iar interventia derulându-se mult mai ușor. Beneficiați de servicii specializate de logopedie pentru copii la Priority Clinic pentru a identifica și trata în mod eficient tulburările de comunicare socială, dar și alte afecțiuni de limbaj care afectează dezvoltarea celor mici!
Ce este o tulburare de comunicare socială și cum poate afecta copiii?
Când spunem tulburare de comunicare socială, ne referim la incapacitatea celor mici de a relaționa verbal cu cei din jur, fiind considerată o formă de mutism.. Chiar dacă în spațiul familial reușesc să se exprime, să se facă înțeleși sau chiar să poarte discuții, în prezența unor persoane străine apare un blocaj. Acest lucru împiedică integrarea copilului în societate, nereușind să formeze sau să mențină legături într-un ritm natural. Chiar și salutul devine dificil pentru cei care se confruntă cu o asemenea tulburare, conducând la izolare și la dorința de a limita interacțiunile de orice fel până în momentul în care problema este rezolvată.
Care sunt principalele cauze ale apariției tulburărilor de comunicare socială?
Diagnosticul de tulburare de comunicare socială poate fi pus în momentul în care sunt excluse alte afecțiuni medicale sau neurologice care ar putea conduce la o manifestare similară a simptomatologiei. Cu alte cuvinte, tulburarea socială de comunicare poate fi o consecință a autismului, a unor leziuni sau tumori cerebrale, anumite sindroame sau boli.
Abordată ca o afecțiune independentă, TCS poate avea cauze de natură psihologică, precum anumite traume sau experiențe negative însă, în cele mai multe cazuri, motivele care au dus la apariția problemei sunt greu de depistat. Întârzierea în dezvoltarea limbajului, tulburările de comportament, de atenție sau învățare pot fi corelate cu această afecțiune, iar intervenția unui specialist este esențială.
Ce poate face un logoped pentru un copil cu tulburare de comunicare socială?
De îndată ce ați observat primele semne că cel mic s-ar putea confrunta cu o astfel de tulburare, este esențial să luați legătura cu un specialist. Acesta va stabili în primul rând dacă este vorba într-adevăr de TCS, de autism sau de o altă afecțiune similară. Ulterior, se pregătește un plan de interventie care să vină în întimpinarea nevoilor pacientului. Una dintre terapiile care s-a demonstrat a fi foarte eficientă de-a lungul timpului este abordarea comunicării sociale ca un joc. În funcție de vârstă, logopedul va încerca metode variate de a-l încuraja să se exprime, să depășească blocajul și să se bucure de efectele pozitive ale comunicării. Pentru început se va încerca găsirea unor metode alternative de comunicare, de la utilizarea semnelor sau a dispozitivelor tehnologice, până în punctul în care cel mic prinde suficientă încredere și curaj pentru a se exprima și verbal. Fiecare progres va fi răsplătit, exercițiile vor crește treptat în dificultate, iar terapia va fi continuată chiar și acasă, de către părinți.
Cum se adaptează terapia logopedică la nevoile individuale ale copilului?
Fiecare caz are particularitățile sale, motiv pentru care nu există o soluție universal valabilă de tratare a tulburărilor de comunicare. Un logoped cu experiență va ști ce instrumente și tehnici să testeze pentru a crea un cadru optim terapiei. Alternarea unor forme de comunicare augmentativă și alternativă este primul pas spre o vindecare optimă, urmând să se introducă treptat tehnici adaptate și aprofundate care să trateze cauza problemei și să îmbunătățească rezultatele pe care cel mic le înregistrează.
Asigurați-i o dezvoltare optimă copilului dumneavoastră programând chiar acum un consult logopedic la Priority Clinic!