Facebook elimina paginile de dezinformare electorală legate de Steve Bannon

Facebook a eliminat o serie de pagini legate de fostul consilier Trump Steve Bannon. Paginile au fost eliminate dupa ce organizatia non-profit Avaaz le-a marcat ca raspandind – si amplificand artificial – dezinformarea legata de alegeri sub eticheta „Stop The Steal” .

Facebook a confirmat pentru New York Times ca a eliminat „mai multe clustere de activitate” la sfarsitul saptamanii trecute „pentru ca a folosit tactici de comportament neautentice pentru a spori artificial cate persoane si-au vazut continutul”. Aceasta a inclus pagini legate de Bannon, precum si un grup „Stop the Steal” care i-a adus pe sustinatorii lui Trump sa se alature si apoi a schimbat titlul in „Comunisti gay pentru socialism” Purtatorul de cuvant al Facebook, Andy Stone, spune ca grupul „a indus in eroare oamenii despre scopul sau folosind tactici inselatoare”.

Avaaz spune ca reteaua avea un total de 2,45 milioane de adepti si ca paginile sale erau legate prin administratori, inclusiv Bannon si Brian Kolfage, sau presupusul conspirator intr-un sistem de frauda . Dupa cum Gizmodo explica , paginile au trimis linkuri catre site-ul de agregare de dreapta Populist Press, evitand aparent steagurile pe care Facebook le plasase pe adresele URL originale.

Bannon insusi a fost interzis pe Twitter saptamana trecuta, dupa ce a postat un videoclip care cerea moartea imunologului Anthony Fauci si a directorului FBI Christopher Wray. Facebook a eliminat, de asemenea, o copie a videoclipului.

Facebook a infiintat „camere de razboi” electorale concepute pentru a combate dezinformarea si a interzis un grup imens „Stop the Steal” dupa alegerile prezidentiale din 2020. Dar Avaaz si-a exprimat nemultumirea ca platforma nu a eliminat mai devreme paginile legate de Bannon. „Daca putem observa aceste lucruri, o companie de miliarde de dolari, cu zeci de mii de angajati, concentrata pe alegeri si dezinformare cu siguranta poate”, a declarat directorul de campanie Fadi Quran pentru Gizmodo. „Ne-am saturat sa le facem treaba pentru ei.”