Cei care se bazeaza pe cafea pentru a ramane atenti la locul de munca sunt foarte familiarizati cu beneficiile sale. Cafeaua stimuleaza sistemul nervos al organismului, ajutandu-ne sa ne concentram mai bine si sa acceleram timpul de reactie.
Desigur, exista si dezavantaje. Cei care consuma o multime de cofeina pot prezenta, de asemenea, efecte secundare negative, incluzand un flux de gandire si vorbire, zvacniri musculare, greata, anxietate si insomnie.
Dar stim ca senzatia de alerta dupa o ceasca de cafea poate dura pana la sase ore, in medie. De aceea, conteaza si calendarul. Deci, cand este cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea, daca doriti cel mai bun impuls posibil la locul de munca? Iata ce spun cercetatorii si nutritionistii:
Momentul ideal poate fi influentat de varsta ta …
Pentru adultii tineri obositi, o cafea de dimineata poate ajuta la cresterea performantei. Un studiu publicat in 2016 a implicat studenti care erau bautori obisnuiti de cafea. Cercetatorii le-au testat la examenele de memorie la 6 dimineata si la 14, si au constatat ca cei carora li s-a dat o bautura de cafea inainte de examenele de dimineata au prezentat performante imbunatatite. Cei carora li s-a dat cafea inainte de testele de dupa-amiaza nu.
Dar nu anula beneficiile cafelei de dupa-amiaza. Adultii mai in varsta au tendinta de a experimenta o scadere a performantei memoriei de dimineata pana dupa-amiaza, dar un studiu realizat in 2002 la persoane cu varsta peste 65 de ani a constatat ca o singura ceasca de cafea, ingerata cu 30 de minute inainte de un test, a sters complet acest declin.
… dar depinde si de biologia particulara a corpului tau.
Cofeina din cafea intra in vigoare la scurt timp dupa consum, deci luati in considerare momentul in care trebuie sa fiti cel mai ,,treaz” inainte de a lua o ceasca.
,,Daca sunteti cineva care are o toleranta medie la cofeina, atunci dupa ce ati luat cafea, indiferent daca este dimineata sau dupa-amiaza, ar trebui sa va simtiti mai vigilenti si mai concentrati in urmatoarele ore pana la sase ore”, a declarat Tamar Samuels, dietetician inregistrat si -fondator Culina Health . ,,Poti fi strategic in privinta momentului in care ai cofeina, in functie de momentul in care trebuie sa te simti cel mai alert pe parcursul zilei.”
Modul in care cafeaua te face sa te simti in timp ce lucrezi depinde de biologia ta personala.
,,Ceea ce invatam este ca fiecare celula a corpului nostru are propriul sau ceas biologic. Daca folosesti cofeina … pentru a-ti trezi creierul, nu inseamna neaparat ca restul corpului tau se afla pe acelasi fus orar. S-ar putea sa va ridicati, dar s-ar putea sa va simtiti lent „, a spus Zhaoping Li, profesor de medicina si sef al diviziei de nutritie clinica de la Universitatea din California, Los Angeles. ,,Cum reactioneaza corpul nostru la alimente, substante nutritive, inclusiv cofeina, este foarte variabil. Fiecare individ poate avea propriul sau punct dulce. „
Li a spus ca nu exista cercetari concludente cu privire la faptul daca o cafea dimineata sau dupa-amiaza este cea mai buna pentru toti profesionistii. ,,Incercam sa-i tratam pe toti la fel intr-un anumit sens, dar nu este cazul”, a spus ea, mentionand ca varsta, etnia si cultura pot afecta toti ce moment al zilei este cel mai potrivit pentru tine sa bei cafea pentru performanta ta la serviciu.
,,Acest lucru il face foarte confuz pentru consumatori, asa ca cel mai bun sfat pe care il dau pacientilor mei este sa incercati ce este mai bine pentru dvs.”, a spus ea.
Pentru a face acest lucru, Li sugereaza sa beti cafea la diferite ore ale zilei de lucru si sa vedeti cum va simtiti. Daca nu simtiti deloc nimic, a spus ea, atunci va trebui sa incercati alte ori sau sa o sincronizati diferit cu orice medicamente pe care le luati.
Dar daca simtiti palpitatii ale inimii, insomnie sau anxietate nervoasa sau sunteti deosebit de sensibil la cofeina sau nu intentionati sa trageti o noapte, atunci asigurati-va ca nu beti cafea prea tarziu in ziua lucratoare.
,,De regula, cu cat este mai aproape de consum, cu atat te vei simti mai alert si mai concentrat”, a spus Samuels. ,,Oamenii care sunt mai sensibili la efectele cofeinei ar trebui sa-si limiteze consumul dimineata pentru a preveni tulburarile de somn, anxietatea, ritmul cardiac rapid si alte simptome ale unei cantitati prea mari de cofeina.”