Desenul in carbune pentru incepatori: 4 sfaturi practice

Sursa foto: pexels.com

Cand vine vorba despre exprimare artistica, cei talentati si pasionati au la dispozitie nenumarate mijloace. Desen, pictura, design grafic, sculptura, modelaj in lut, fotografie si lista poate continua: Toate acestea pot oferi artistului ocazia de a transforma inspiratia si ideile in realitate.

Fie ca ai experimentat cu alte materiale si acum vrei sa incerci desenul in carbune sau este prima ta incercare in ceea ce priveste desenul in general, nu trebuie sa te simti intimidat(a). Poti invata principiile de baza destul de repede, cu ambitie si consecventa.

Iata cateva sfaturi utile pentru orice incepator in desenul in carbune!

1. Pregateste-ti toate ustensilele necesare

Pentru a reusi sa te familiarizezi cu arta desenului in carbune, trebuie sa ai la dispozitie cele mai bune materiale. In caz contrar, vei fi sabotat(a) inca din start si nu vei sti de ce nu obtii rezultate, chiar daca urmezi tutoriale si faci totul ca la carte.

Asadar, cumpara carbune pentru desen de pe site-ul Pictorshop; fiind un magazin online specializat, vei avea garantia unor produse calitative, care te vor ajuta sa inveti mai repede si sa obtii rezultate mai frumoase. Pe langa carbune, este indicat sa ai langa tine si cateva creioane si, bineinteles, o hartie potrivita, mata si rezistenta, fara acid in compozitie. In caz contrar, aceasta se va ingalbeni in timp.

2. Incepe intotdeauna cu o schita

Multi incepatori in arta desenului se ambitioneaza sa creeze opere de arta din prima incercare, fara o schita initiala sau un contur.

Ei, bine, pentru a te scuti de frustrare si de esecul de neevitat in caz contrar, iti recomandam sa incepi intotdeauna desenul tau de la o schita. Chiar daca aceasta este vaga si trasata foarte usor cu un creion, cu o linie fina, ea este esentiala.

Iti ofera, in primul rand, o idee clara despre proportii. Apoi, te ghideaza in ceea ce priveste amplasarea pe foaie, pentru a nu realiza prea tarziu ca elementele tale sunt asezate prea sus sau prea la stanga – va fi greu sau chiar imposibil sa remediezi problema si vei fi nevoit(a) sa o iei de la inceput.

3. Ofera dimensiune desenului prin intensitati si umbre

Multe persoane se simt intimidate de arta desenului in carbune tocmai pentru ca aceasta presupune folosirea unei singure culori, mai exact griul si diferitele sale tonuri. Spre deosebire de pictura cu acuarele sau culori acrilice, desenul in carbune poate parea mai lipsit de expresivitate si mai limitativ.

Cu toate acestea, un desen in tonuri de gri poate fi extraordinar de complex, daca folosesti intensitatile si umbrele in favoarea ta.

Asadar, deosebeste elementele din desen prin intensitati diferite, aplicand mai multa sau mai putina presiune pe carbune. Accentueaza contururile cu partea ascutita a carbunelui si umple uniform spatiile mai subtile cu partea tocita, apasand cu mai multa putere sau foarte usor.

Apoi, creeaza umbre cu miscari suave, cu bratul relaxat, pentru a oferi si mai multa dimensiune si pentru a aduce desenul tau la viata, facandu-l cat mai real cu putinta.

4. Exerseaza in mai multe feluri

Vei observa ca, la inceput, trecerea intre diferite tehnici nu va fi cea mai fina, iar acest lucru se va vedea pe foaie. Totusi, pentru a-ti imbunatati abilitatile si pentru a obtine rezultate uimitoare, este necesar sa exersezi si sa experimentezi cat mai mult.

Poti face acest lucru desenand direct obiecte, peisaje sau personaje, sau poti exersa miscari diferite pe o foaie, concentrandu-te pe trecerea dintre ele. Vei observa, in scurt timp, ca te descurci din ce in ce mai bine.

In final, nu ezita sa urmaresti tutoriale online si sa copiezi opere pe care le admiri. Este o metoda excelenta de a-ti forma abilitatile si de a te obisnui treptat cu tehnica presupusa de carbune.