Cum știi când este timpul pentru un laptop nou?

Ca regulă generală, un laptop are durata de viață de aproximativ trei ani, la modelele de nivel mediu. Cele de top, care sunt mai scumpe și mai durabile, pot funcționa fără probleme pentru aproximativ cinci ani. Chiar dacă la expirarea acestor perioade, laptopurile în sine funcționează încă fără probleme, s-ar putea să observi că majoritatea aplicațiilor de ultimă generație nu mai sunt compatibile sau că funcționează la o viteză foarte mică ori se blochează. 

Iată care sunt cele mai importante semne că este timpul să îți cumperi un laptop nou:

  1. Nu poți să descarci ultimele update-uri

  Acesta este cel mai important semn că laptopul tău este învechit, iar funcționarea lui este limitată. Regula în acest domeniu spune că la fiecare doi ani, noile generații de laptopuri și calculatoare își dublează viteza de funcționare. Asta înseamnă că un laptop de opt ani va funcționa la o viteza de doar 6% față de unul nou lansat. Din acest motiv și aplicațiile noi sunt create pentru a funcționa la viteză mare, iar laptopul tău, în mod cert, nu va face față. Dacă te întrebi când este nevoie de schimbarea laptopului tău Dell, ia în calcul momentul în care nu mai poți să faci update-uri la aplicații. 

   2. Nu reușești să pornești laptopul

   Dacă știi că există destulă baterie sau laptopul este la încărcat, dar apeși pe butonul de start și nimic nu se întâmplă, atunci trebuie să te gândești la achiziționarea unuia nou. Bineînțeles, poți încerca înainte câteva trucuri pentru a porni laptopul, printre care: 

   • verifică dacă încărcătorul este bine conectat la laptop și la priză;

   • încearcă să încarci laptopul cu alt încărcător;

   • încearcă să montezi o altă baterie ca să vezi dacă aceasta este cauza;

   • verifica dacă priza este alimentată cu energie electrică.

    3. Laptopul se încinge foarte tare

    Este normal ca laptopul să se încălzească puțin, mai ales dacă nu este așezat pe o suprafață tare, cum ar fi biroul, ci îl ții în brațe sau pe o pernă. Cu toate acestea, dacă laptopul se încinge prea tare și chiar nu mai poți să ții mâna pe el, s-ar putea să ai o problemă. Oprește-l și lasă-l să se răcească, în speranța că este vorba doar despre un incident izolat. Dacă, însă observi că situația se repetă frecvent, înseamnă că este cazul să cumperi un laptop nou. 

     4. Bateria nu se mai încarcă

     Dacă, indiferent cât de mult stă laptopul la încărcat, atunci când îl scoți din priză, nu poți să îl pornești, înseamnă că este o problemă legată de baterie. Poți face o probă, împrumutând o baterie de la un prieten (sau poți apela la un service specializat, pentru o constatare); dacă ipoteza se confirmă, poți alege să cumperi o baterie nouă. Este doar o variantă de moment, pentru că în perioada următoare, oricum trebuie să te pregătești să cumperi un laptop nou. 

      5. Ecranul rămâne negru

      Chiar dacă laptopul pornește și îl auzi cum merge, dar ecranul rămâne negru, este mai mult ca sigur că nu mai poți să repari acest laptop. Cu toate acestea, poți merge la un service pentru o părere autorizată dar, dacă ai un model mai vechi de 3-5 ani, ar trebui să te aștepți la cele mai neplăcute vești. Partea bună, dacă vei merge la un service pentru constatare, este că angajații de acolo pot face backup la toate datele pe care le ai în laptop, astfel încât să nu rămâi fără ele. Eventual, după backup, se poate încerca o reinstalare a sistemului de operare, în speranța că problema se va rezolva în acest mod. 

      Cu siguranță, îți dorești să te bucuri cât mai mult de laptopul tău, atât pentru că te-ai atașat de el, dar și pentru că nu îți dorești acum să cheltui o sumă importantă de bani. Dar trebuie să ții minte că orice laptop are o anumită durată de viață, iar asta înseamnă că tot va trebui să cumperi unul nou.