Sursa foto: piqsels.com
Motricitatea fină se referă la mușchii mici de la palme și degete, precum și la capacitatea de apuca, a stânge sau a manipula cu precizie diverse lucruri. Cunoscută și sub denumirea de abilități motorii fine, motricitatea se dezvoltă în strânsă legătură cu alte abilități, cum sunt coordonarea ochi mână sau capacitatea ochilor de a identifica un obiect și a transmite semnale importante creierului. Ulterior, creierul va ordona mâinilor ce să facă, astfel încât acțiunea finală să fie un succes.
Iată care sunt cele mai simple modalități ce pot ajuta la dezvoltarea motricității fine:
1. Modelarea plastilinei
Fiind o activitate senzorială, modelarea plastilinei implică multiple mișcări ale degetelor, care vor presa în mod diferit, în funcție de rezultatul dorit. Cu ajutorul plastilinei, copilul va exersa cum să întindă, să ciupească, să strângă ori să frământe diverse forme și figurine. Poți găsi diferite tipuri de plastilină sigură pentru copii, care nu conțin coloranți sau arome toxice. De asemenea, poți face plastilină de casă, doar din ingrediente naturale, ce se găsesc în orice bucătărie în care se gătește.
2. Jocuri de construcții
Așezarea pieselor în diferite structuri complexe ajută atât la dezvoltarea abilităților motorii fine dar și la înțelegerea unor concepte importante. Oferă-i celui mic un set magnetic pentru copii, iar el va învăța ce este echilibrul și care este legătura dintre cauză și efect. De asemenea, îi vor fi stimulate creativitatea și concentrarea pe o singură sarcină.
3. Lipirea autocolantelor
Cărțile cu autocolante sunt o adevărată provocare pentru cei mici, care sunt nevoiți să își utilizeze cu multă finețe degetele de la mâini. Ei vor trebui, în primul rând, să dezlipească autocolantele de pe foaia din carte, iar apoi să le poziționeze pe suprafața pe care doresc să o decoreze. Este nevoie de multă muncă, concentrare, atenție și răbdare pentru a lucra cu autocolante, dar în același timp este vorba despre o activitate foarte distractivă și apreciată de copii.
4. Înșirarea mărgelelor
Va trebui să supraveghezi în permanență copilul când se joacă cu mărgele mici, deoarece pot reprezenta pericol de înghițire ori sufocare. Chiar dacă este vorba despre o grijă suplimentară, fascinația celui mic va fi atât de mare încât merită orice efort din partea ta. Fiecare mărgică ce este înșirată pe șnur reprezintă un exercițiu complet pentru degețelele copilului, iar progresele lui în ceea ce privește activitățile casnice vor fi vizibile într-o scurtă perioadă de timp.
5. Pictură și desen
Atâta timp cât copilul desenează, nu este foarte importantă metoda pe care i-o pui la dispoziție. Indiferent dacă este vorba despre culori, markere, pictură ori cretă pe asfalt, desenatul reprezintă un exercițiu grozav pentru dezvoltarea motricității fine. De asemenea, nu uita că desenele nu trebuie să fie perfecte, orice linie trasată pe foaie și orice mâzgăleală implică folosirea mușchilor de la degete și palme.
6. Gătitul
Pe lângă faptul că îl implică în activitățile din familie și reprezintă o oportunitate minunată să petreceți timp împreună, gătitul ajută enorm la dezvoltarea motricității fine. Cel mic te poate ajuta la prepararea rețetelor, măsurând, cântărind, sortând sau amestecând ingredientele. De asemenea, el poate să frământe aluatul, să îl întindă, poate să bată ouăle sau chiar să taie legumele (sub stricta ta supraveghere). Copilul tău va utiliza ambele mîini într-un mod foarte distractiv și va exersa toți mușchii mici de la palme și degete. De asemenea, el își va dezvolta coordonarea mână ochi, va învăța să numere și să sorteze, iar la final stima lui de sine va fi foarte mare, având în vedere toate realizările pe care le-a avut.
Dezvoltarea motricității fine este o abilitate importantă pentru a putea duce o viață independentă. Profită de timpul pe care îl petreci alături de copilul tău și implică-l în toate activitățile casnice care pot reprezenta atât o sursă de distracție, dar și un exercițiu benefic pentru dezvoltarea abilităților motorii fine.