Cele mai vandute 10 jocuri video din toate timpurile

Jocurile au existat intotdeauna intr-o industrie obsedata de cifre. Sega vs. Nintendo a definit o generatie in anii ’90, in timp ce razboaiele consolei actuale si rapoartele lunare NPD mentin cifrele de vanzari in prim-planul discutiilor legate de jocuri. Noile modele de monetizare necesita noi metrici de succes – utilizatori activi lunar, rate de retentie a jucatorilor, venituri in joc etc. – dar una dintre cele mai mari intrebari ale industriei ramane: Care sunt cele mai vandute jocuri video din toate timpurile?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, ne-am propus sa compilam cea mai precisa lista posibila, contactand editorii si cercetand rapoarte financiare, stiri, interviuri si multe altele. Rezultatul este lista urmatoare a celor zece cele mai vandute jocuri video din toate timpurile.

Cele mai vandute jocuri video din toate timpurile

10. Overwatch – 50 de milioane

Shooterul hero al Blizzard, Overwatch, a vandut 50 de milioane de exemplare, conform unui raport Bloomberg publicat in aprilie 2022. Overwatch a ridicat genul shooterelor hero prin designul sau excelent de joc, eroi bine ganditi si suport continuu pentru esports. In octombrie 2022, Overwatch a fost inlocuit de continuarea sa gratuita, Overwatch 2.

9. The Witcher 3: Wild Hunt – peste 50 de milioane

The Witcher 3 a fost adaugat pe aceasta lista in mai 2023, cand CD Projekt Red a anuntat ca RPG-ul sau semnificativ a depasit 50 de milioane de exemplare vandute. Vanzarile totale pentru seria The Witcher se ridica la peste 75 de milioane.

Dezvoltatorul lucreaza acum la mai multe jocuri noi Witcher, inclusiv The Witcher 4 si un remake al Witcher 1.

8. Red Dead Redemption 2 – peste 50 de milioane

Cel mai recent joc lansat care a obtinut un loc in top zece este Red Dead Redemption 2. Epopeea vestului salbatic de la Rockstar a vandut peste 50 de milioane de exemplare pana la sfarsitul anului 2022, conform ultimului raport financiar al editorului Take-Two.

7. The Elder Scrolls V: Skyrim – peste 60 de milioane

Dupa ani de tacere in ceea ce priveste numarul de vanzari al lui Skyrim, Todd Howard de la Bethesda a dezvaluit in iunie 2023 ca RPG-ul a vandut peste 60 de milioane de unitati de la lansarea sa in 2011. Urmatorul proiect al Bethesda Game Studios este Starfield, un RPG ambientat in spatiu, care va fi lansat pe Xbox si PC pe 6 septembrie.

6. Mario Kart 8 + Deluxe – 62,25 milioane

Cu peste 53 de milioane de exemplare vandute pana la 31 martie 2023, Mario Kart 8 Deluxe este cel mai bine vandut joc pentru Switch, conform Nintendo. Daca adaugam vanzarile versiunii originale de pe Wii U, numarul total ajunge la peste 62 de milioane, situandu-se pe locul sase in topul celor mai bine vandute jocuri din toate timpurile. Avand in vedere diferenta de vanzari de 15 milioane de unitati intre acest joc si urmatorul cel mai bine vandut joc, este putin probabil sa avanseze mai sus pe aceasta lista.

5. PUBG – 75 de milioane

Avand in vedere rolul sau critic in cresterea popularitatii jocurilor battle royale in ultimii cinci ani, nu este surprinzator faptul ca PUBG a avut un mare succes de vanzari. Directorul creativ al Krafton, Dave Curd, a declarat pentru The Verge ca s-au vandut 75 de milioane de exemplare ale PUBG pana in decembrie 2021. Acesta va fi probabil totalul final de vanzari pentru shooter, deoarece a devenit gratuit din ianuarie 2022.

Desi descarcarile gratuite pe dispozitive mobile nu sunt incluse in totalul de vanzari, merita mentionat ca PUBG Mobile fusese descarcat peste 1 miliard de ori pana in martie 2021.

4. Wii Sports – 82,9 milioane

Potrivit cifrelor oficiale de vanzari ale Nintendo, Wii Sports este cel mai bine vandut joc al companiei. In timp ce majoritatea jocurilor de pe aceasta lista au fost incluse intr-o consola la un moment dat, Wii Sports a fost inclus cu consola Wii in aproape toate teritoriile la lansare. Cu aproape 83 de milioane de exemplare vandute, este cel mai bine vandut joc exclusiv pentru o singura platforma din toate timpurile.

3. Grand Theft Auto V – peste 175 de milioane

Grand Theft Auto 5 este cel mai bine vandut joc exclusiv pentru console/PC din toate timpurile (primele doua pozitii de pe aceasta lista au si versiuni pentru dispozitive mobile). Vanzarile celui mai ambitios GTA al celor de la Rockstar au depasit 170 de milioane de unitati pana la 30 septembrie 2022. Aceasta cifra include vanzarile jocului pe parcursul a trei generatii de console si pe PC intre 2013 si 2022.

GTA 5 a fost cel mai rapid joc din toate mediile de divertisment care a atins 1 miliard de dolari – si de atunci, Rockstar si Take-Two au castigat miliarde de dolari in plus, transformandu-l in cel mai profitabil lansare de divertisment pana in 2018.

2. Minecraft – 238 de milioane

Pana in aprilie 2021, Minecraft a vandut 238 de milioane de exemplare, conform Microsoft, desi numarul total de vanzari s-a ridicat sigur in ultimul an. Compania mentioneaza ca aceasta cifra cuprinde totalul de vanzari pe cele 22 de platforme disponibile. Minecraft a depasit mediul jocului si a devenit un fenomen transcedent, cu adaptari in film, pe Netflix, in educatie, jucarii si multe alte proiecte.

1. Tetris – 520 de milioane

Fara indoiala, Tetris este unul dintre cele mai remarcabile jocuri video create vreodata si ocupa cu incredere primul loc in lista celor mai bine vandute jocuri din toate timpurile, cu 520 de milioane de exemplare vandute, conform The Tetris Company. Aceasta cifra include vanzarile pe toate platformele disponibile, majoritatea provenind de pe dispozitivele mobile. Henk Rogers, directorul general al The Tetris Company, a declarat ca Tetris a avut 425 de milioane de descarcari platite pe dispozitive mobile pana in 2014.

Tetris a fost lansat initial pentru computerul Elektronika 60 dezvoltat in Uniunea Sovietica, iar variante ale acestui joc clasic au fost create pentru peste 50 de platforme diferite. De asemenea, a contribuit la succesul Game Boy si a vandut in cele din urma 35 de milioane de exemplare pe consola portabila Nintendo.

Variante moderne ale acestui joc clasic continua sa fie lansate: Tetris Effect: Connected a adus acest joc de puzzle pe consolele de generatie actuala cu o abordare emotionala, iar cel mai recent, in 2020, SEGA a lansat Puyo Puyo Tetris 2.