Cele mai bune jocuri video din acest an

Jocul video 2023 a inceput in urma cu mai putin de trei luni, dar aceasta perioada a fost atat de plina de lansari excelente incat deja putem intocmi o lista cu cele mai bune jocuri video ale anului. Desigur, inca lipsesc multe jocuri importante pentru viitor, precum Final Fantasy XVI , The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom si Starfield , ca sa numim cateva, titluri care cu siguranta vor fi incluse in aceasta selectie imediat ce vor deveni disponibile, dar pentru moment exista deja multe jocuri valoroase care au sosit intre ianuarie si martie.

Printre lansarile pentru PlayStation 5, Xbox Series S si X si Nintendo Switch gasim titluri pentru toate gusturile: intre platforme, impuscaturi, jocuri de actiune si aventura este greu sa nu gasesti  un joc potrivit pentru tine. Intreaga lista de jocuri video o gasesti pe platforma Fuzzy.

Resident Evil 4 Remake

Refacerea originala a Resident Evil aproape a stabilit standardul pentru format in 2002, cu comenzi mai elegante, detalii grafice mai nuantate si zone cu totul noi de explorat in emblematicul Spencer Mansion. Refacerea Resident Evil 2 a schimbat intreaga perspectiva a materialului sau sursa fara a sacrifica accentul pe groaza si supravietuire. Remake-ul lui Resident Evil 3 , oricat de uitat a fost, a adus totusi ideile de design ale jocului original, negi si toate acestea, unui public modern. Si acum avem Resident Evil 4 — si ce remake este.

In aceasta versiune reimaginata a jocului de actiune-supravietuire-horror din 2005, Capcom a reusit sa sterga multe dintre petele de pe unul dintre cele mai indragite jocuri din serie, daca nu tot timpul. Refacerea este plina de noi infloriri si detalii suplimentare in fiecare dintre cele trei zone extinse, facandu-l mai putin un remake si mai mult o reinterpretare dramatica. De asemenea, a reusit sa adauge si mai multe elemente de supravietuire luptei centrate pe actiune a originalului, fara a sacrifica tabara si branza care au facut din aceasta o prezenta atat de durabila de-a lungul anilor. Un joc mai mic s-ar fi micsorat in fata unui astfel de material sursa intimidant , dar remake-ul Resident Evil 4 a atins actul de echilibru in pica. 

Tchia

Tchia , de la dezvoltatorul Awaceb, este un joc de aventura in lume deschisa, plasat intr-o versiune fictiva a natiunii insulare Noua Caledonie – inspirat de copilaria co-fondatorului Awaceb in tara.

Totul este filtrat prin ochii personajului principal titular, Tchia, ochi cu o putere deosebita care ii permite sa se transforme in orice animal sau obiect din mediul ei. Pasari, delfini, o camera sau stanci… Totul este o optiune pentru Tchia.

Jocul, desi este in mod clar inspirat de The Legend of Zelda: Breath of the Wild , ajunge sa ramana singur din cauza mecanicii inovatoare de schimbare a formei. Tchia nu este la fel de rafinat din punct de vedere tehnic ca un titlu Nintendo cu sute de dezvoltatori; Awaceb are o echipa de aproximativ o duzina. Totusi, este greu sa inovezi intr-un gen atat de omniprezent, totusi Awaceb a reusit sa faca exact asta cu Tchia , facandu-l unul dintre cele mai bune jocuri de pana acum in acest an.

Patch Quest

Patch Quest m-a legat initial cu creaturile sale indraznete, dar am ramas pentru amestecul sau expert de genuri disparate. Acesta imprumuta elemente din Pokemon, Castlevania, The Binding of Isaac si Enter the Gungeon pentru a crea un roguelike unic, care imblanzeste monstri, in care tu si animalele tai insotiti lumea inapoi impreuna, o bucata pe rand. Imblanzi monstri inselator de draguti, exploreaza labirintul serpuit din Patchlantis si extermina pe oricine iti sta in cale cu un smoothie cu munitie de fructe. Dezvoltatorul Lychee Game Labs (o echipa de o singura persoana, nu mai putin) a cusut mai multe bucati de panza impreuna pentru a face Patch Quest , iar pilota rezultata este o experienta fascinanta. 

Paranormasight: Cele sapte mistere ale lui Honjo

Square Enix are o multime de mega-francize pentru a-si umple timpul (si cuferele). Anul acesta, avem noi intrari pentru Octopath Traveler si Final Fantasy, impreuna cu noi jocuri Dragon Quest si Kingdom Hearts intr-un viitor nu atat de indepartat. Dayenu !

Si totusi, editorul nu se poate abtine sa ne bombardeze cu experimente surprinzatoare, interesante, uneori grozave, adesea destul de bune. In 2022, am primit un remake in limba engleza a bijuteriei pierdute Live A Live , jocul de rol tactic surprinzator de placut DioField Chronicle , un spin-off nebun al Final Fantasy cu stilurile muzicale ale lui Limp Bizkit si o pereche de jocuri de carti ciudate imbucate in traditia jocurilor. Anul acesta, avem Avengers of rhythm games, Theatrhythm Final Bar Line si Paranormasight: The Seven Mysteries of Honjo , un riff excelent al romanului vizual scris de un povestitor indragit.

Dar daca insisti: este un mister – si un mister de groaza. Calatoresti in Japonia anilor 1980, in special in cartierul Tokyo Honjo, situat nu atat de departe de modernul Tokyo Skytree. Este greu de imaginat acel reper modern care se ridica vreodata de-a lungul acestor strazi, care sunt pline de umbre si blesteme letale.

Brigada Fantoma

Bataliile unice „in timp real pe ture” ale Brigazii Fantoma se simt ca o revelatie in genul mecha. Cea mai potrivita comparatie este cronologia unui editor video, doar ca in loc sa defilati printr-un film pe care l-ati facut deja, puteti schimba fara efort valul bataliei cu cateva miscari inteligente. Odata ce ti-ai configurat cele cinci secunde frenetice de actiune, poti sa stai pe spate si sa vezi cum se desfasoara totul intr-un slo-mo glorios.

Pentru fanii mecha, se va vedea rapid cat de profund respecta dezvoltatorii robotii giganti. Mecha dvs. poate fi personalizat complex, pana la generatorul lor, ceea ce afecteaza direct lucruri precum cat de des isi pot trage armamentul. Apropo de asta, arsenalul jocului este atat frumos, cat si brutal: pusti infricosator de devastatoare, sabii cu energie gratioasa si baraje de rachete care trag intr-un circ perfect Itano. Chiar daca jocul este jucat din vedere, mech-urile tale se simt mari si grele, calcand in picioare lumea jocului in timp ce darama cladiri si arunca tancurile deoparte ca pe niste jucarii. Chiar si a privi cinci secunde in viitor pentru a vedea miscarile inamicilor tai se simte ca o referire la ESP comun in anime-ul mecha.