Ce este dragostea?

Dragostea este unul dintre cele mai intense sentimente pe care le poate experimenta fiinta umana. Desi suna paradoxal, este asociat cu vremuri bune si rele. Toti au ras din dragoste si au si plans pentru ea. Definirea a ceea ce este dragostea nu este o sarcina usoara, desi bineinteles ca putem spune multe lucruri despre ea.

Pentru a incerca sa raspundem la intrebare vom face o plimbare prin stiinta, psihologie si filosofie. Vom descoperi caracteristicile acestui sentiment dupa care tanjeste toata lumea.

Dragoste din stiinta

Dragostea este o experienta chimica. Este ceva ce stim de cateva decenii. Biochimia si neurobiologia, printre altele, au facut lumina asupra proceselor care au loc in creierul indragostitilor.

Studiile indica faptul ca oamenii indragostiti dezvolta un raspuns fiziologic la eliberarea de dopamina, serotonina, oxitocina, vasopresina, norepinefrina, testosteron si estrogen. De exemplu, bataile rapide ale inimii, palmele transpirate, balbaiala si blocarea aparenta a gandurilor sunt direct legate de acesti hormoni.

Desigur, nu toate manifestarile iubirii sunt la fel. Inseamna asta ca unii hormoni sunt legati de fiecare manifestare? Ai dreptate. Cel putin asa proclama dr. Helen Fisher, unul dintre autorii de referinta cand vine vorba de dragoste. Alaturi de echipa sa, el distinge trei categorii.

1. Pofta

Pofta este dorinta aproape incontrolabila de a satisface placerea sexuala. In ciuda relatiilor sale negative, este una dintre manifestarile iubirii. Termenul este strans asociat cu libidoul si hormonii dorintei sexuale, cum ar fi estrogenul si testosteronul.

Intr-adevar, atunci cand simti atractie sexuala fata de cineva, nivelurile acestor hormoni din corpul tau sunt mai mari. Centrul de comanda pentru ambele se gaseste in hipotalamus, care ordona ovarelor sau testiculelor sa secrete, respectiv.

2. Atractie

Atractia este una dintre cele mai puternice parti ale indragostirii. Este starea sa initiala, care dureaza in primele luni ale unei relatii.

Nu este ciudat ca este asociat cu hormonii care ne fac sa ne simtim fericiti. In parte, din cauza necesitatii de a consolida uniunea cu acea persoana speciala.

Potrivit autorului, hormonii secretati in aceasta etapa fac acest lucru ca recompensa. Sunt dopamina, norepinefrina si serotonina. Sentimentul coplesitor, euforic si energic de a fi unul cu celalalt se datoreaza acestor trei substante.

3. Atasamentul

Daca secretia hormonilor de mai sus dureaza doar cateva luni, ce anume face ca relatiile sa dureze ani sau decenii? Ei bine, raspunsul consta in oxitocina si vasopresina. Sunt substantele care consolideaza atasamentul si legatura.

De exemplu, mamele elibereaza cantitati mari de atat in ​​timpul nasterii, cat si in timpul alaptarii. Sunt cunoscuti si sub numele de hormoni de imbratisare . Faptul ca poti mentine relatii de prietenie si parteneri ani de zile este responsabilitatea lor.

Dragoste din psihologie

Exista zeci de teorii despre iubire din punctul de vedere al psihologiei. De la Sigmund Freud, prin Erick Fromm, la Robert J. Sternberg, sunt multi savanti care s-au interesat sa dezlege particularitatile acestui sentiment.

A mentiona aici toate perspectivele din acest domeniu este imposibil. Asa ca ne vom concentra pe una care a rezonat cu intensitate: teoria triunghiulara a iubirii. Propus de Robert J. Sternberg, incearca sa descrie diferitele elemente care fac parte din sentimente si relatii.

Confidentialitate

Intimitatea reprezinta sentimentele de apropiere, afectiune si unire care sunt profesate fata de o alta persoana. Se invarte in jurul legaturii, a proximitatii si a conexiunii care se stabileste cu cineva fara un angajament foarte important.

Intimitatea este pilonul care este responsabil pentru semanatul de obiceiuri precum respectul, comunicarea, bunastarea, fericirea si intelegerea reciproca. De asemenea, alteritatea, increderea, acceptarea, sprijinul emotional si multe altele. Este strans legat de prietenie si afectiune.

Pasiune

Al doilea pilon al triunghiului se gaseste in pasiune. Este legat de romantism, desavarsire sexuala si atractie fizica. Este o stare de dorinta intensa fata de o alta persoana care se reactioneaza pe masura ce se realizeaza.

Potrivit autorului, pasiunea scade pe masura ce este satisfacuta in mod repetat. Ea creste, totusi, atunci cand satisfactia este intermitenta.

Angajament

In cele din urma, Sternberg clasifica angajamentul drept al treilea pilon al triunghiului. Acest lucru poate fi pe termen scurt sau lung. In primul caz, se refera la iubirea rasplatita, la decizia de a iubi deschis o persoana. Pe termen lung este legat de intentia de a perpetua acea decizie.

Fidelitatea, loialitatea si responsabilitatea determina daca aceasta relatie va fi pe termen scurt sau lung. Autorul subliniaza ca cele trei componente ale triunghiului au stari diferite de evolutie. Ele pot creste si scadea pe masura ce uniunea se consolideaza.

Dragoste din filozofie

La fel ca in cazul precedent, este o sarcina titanica sa rezumam toate modelele de idei pe care le-a oferit filozofia atunci cand defineste ce este iubirea si care este importanta ei. Avand in vedere ca nu putem acoperi mai mult de doua mii de ani de ganduri, rezumam mai jos ideea care s-a mentinut in Grecia Antica.

Grecii de atunci nu credeau ca iubirea este un concept unitar. Dimpotriva, aveau diverse cuvinte pentru a descrie diferitele lor manifestari.

Au fost identificate o duzina de cuvinte pentru a se referi la el, desi principalele au fost urmatoarele:

  • Agape: se refera la iubirea neconditionata. Adica unul care transcende in ciuda circumstantelor. Dragostea parintilor fata de copiii lor sau iubirea pe care Dumnezeu o poate simti fata de om in religiile monoteiste.
  • Storge:  definit ca dragoste de familie. Legat de afectiunea care este perceputa in cercurile de familie, prieteni si chiar animale.
  • Philia: pentru greci a fost cea mai inalta manifestare a sentimentului. Aristotel se refera la aceasta in „Etica lui Nicomahe”. Este asociat cu concepte precum virtutea si egalitatea. Desi cuprinde mai multe manifestari, de obicei cel mai frecvent este gradul de afectiune pe care il simti pentru prietenii de o viata.
  • Eros:  spre deosebire de cele precedente, acest concept includea componente ale pasiunii, erotismului, senzualitatii si dorintei. Este opusul iubirii platonice, adica iubirea fara atractie sexuala.
  • Xenia:  se spune despre dragostea care se simte fata de musafiri sau straini. Este legat de generozitate si face parte din traditiile morale.
  • Philautia:  nu este nimic altceva decat iubire de sine. Este adesea asociat cu egoismul, narcisismul sau vanitatea.

Pentru filozofii greci existau diferiti termeni care puteau descrie iubirea.

Ce este dragostea depinde de cultura

Toate cele de mai sus servesc drept baza pentru a proclama ca iubirea este intotdeauna legata de cultura. Ideea pe care o poate avea o persoana este conditionata de educatia sa, de tara sa, de religia si de obiceiurile sale morale. Acest lucru este valabil si pentru dragostea romantica, asa cum arata dovezile.

Cu acesta din urma incheiem scurtul nostru tur al ceea ce este dragostea. Departe de a va incurca sau de a va coplesi, intentia noastra este sa intelegeti ca sentimentul nu poate fi incapsulat doar dintr-un singur punct de vedere. Face parte din ceea ce suntem si este un protagonist atunci cand stabilim relatii cu prietenii, familia si oamenii care ne atrag.