Boala Lyme

Boala Lyme este o boala bacteriana transmisa de capuse cu picioare negre. Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de capuse de caprioara.. Cu toate acestea, cerbul si caprioara nu sunt singurele rezervoare de animale, la fel si soarecii, veveritele, ratonii si alte mamifere mici.

Capusele se infecteaza cu bacteria Borrelia burgdorferi si apoi o transmit oamenilor prin muscaturi. In acest moment, trebuie mentionat ca, pentru ca boala sa se transmita, capusa trebuie sa ramana in organism timp de aproximativ 24 pana la 36 de ore.

Daca boala Lyme nu este diagnosticata devreme, poate cauza o serie de probleme de sanatate. Pe de alta parte, daca este detectata si tratata rapid, poate fi complet vindecata.

Desi majoritatea oamenilor care sunt muscati de o capusa nu fac boala Lyme, este important sa acordati atentie masurilor de prevenire.

Stadiile bolii Lyme

Ceea ce face diferenta intre o etapa si alta este perioada de timp in care capusa a ramas atasata de corp. Aceasta, la randul sau, determina gradul de diseminare a bacteriei Borrelia burgdorferi in organism.

Cele trei etape sunt dupa cum urmeaza:

  • Stadiul 1 sau boala Lyme localizata precoce. In aceasta etapa, bacteriile nu s-au raspandit inca.
  • Etapa 2 sau raspandire timpurie. Cand bacteriile incep sa se raspandeasca, care apare la 36 pana la 48 de ore dupa muscatura.
  • Etapa 3 sau raspandire tarzie. Ea corespunde fazei in care bacteriile s-au raspandit in tot organismul.

Simptome initiale

Starea generala de rau este de obicei unul dintre primele simptome ale bolii.

Simptomele initiale ale bolii Lyme apar la cateva zile dupa infectare. La unii pacienti, aceste simptome dureaza cateva saptamani sa apara. Tabloul clinic poate fi confundat cu gripa. De obicei, include alte simptome, cum ar fi:

  • Durere de cap
  • Mialgii.
  • Dureri articulare.
  • Rigiditate a gatului.
  • Febra cu frisoane.
  • Stare generala de rau si oboseala.
  • Noduli limfatici umflati.

De asemenea, este obisnuit sa apara o eruptie rosie plata sau usor ridicata la locul intepaturii. O zona mai deschisa este vazuta in centrul leziunii. Aspectul este ca al unui ochi de taur. Aceasta eruptie cutanata se numeste eritem migrator si poate incepe sa apara in diferite zone ale corpului. Dureaza 4 saptamani sau mai mult, daca este lasata netratata.

Simptome de raspandire precoce si tarzie

Conform dovezilor stiintifice pana in prezent, simptomele initiale pot veni si dispar. Daca boala Lyme nu este tratata, incepe sa provoace probleme grave de sanatate.

Cand este atins stadiul 2 sau diseminarea precoce, este de obicei sa apara alte simptome, cum ar fi:

  • Slabiciune.
  • Dureri in piept.
  • Respiratie dificila.
  • Paralizie in muschii fetei.
  • Rigiditate si durere in zona nervoasa.
  • Palpitatii neregulate ale inimii.

Cand boala Lyme ajunge la stadiul 3, pot aparea simptome sau complicatii mai severe, cum ar fi:

  • Artrita. Se manifesta prin dureri la nivelul articulatiilor inflamate, in special la genunchi.
  • Probleme neurologice. Acestea includ meningita, paralizia lui Bell (muschii faciali) si durerea sau amorteala la nivelul extremitatilor. Apar adesea dificultati cognitive si probleme de somn.
  • Probleme cu inima. Apar batai neregulate ale inimii, care de obicei dispar in cateva zile.

In unele cazuri apar si simptome severe. Acestea includ inflamatia ochilor, hepatita si oboseala extrema. Astfel de dificultati apar la luni sau chiar la ani dupa ce infectia a fost contractata.

Diagnosticul si prognosticul bolii Lyme

Tehnicile moleculare precum ELISA sunt un instrument puternic de diagnostic pentru boala Lyme.

Cel mai frecvent, diagnosticul se face dintr-un test de sange numit test ELISA pentru boala Lyme. Cu toate acestea, este posibil ca in stadiul incipient al bolii rezultatul sa fie negativ, in ciuda faptului ca infectia este prezenta. Acelasi lucru se intampla si daca in fazele initiale se administreaza antibiotice.

In multe cazuri, medicul pune diagnosticul pe baza simptomelor. Acestea, impreuna cu prezenta pacientului in zonele in care a fost expus la capuse, permit diagnosticarea bolii Lyme. In etapele ulterioare, sunt comandate alte teste, cum ar fi electrocardiograma, imagistica prin rezonanta magnetica, ecocardiografia si puntia vertebrala.

Daca tratamentul este inceput in stadiile incipiente, acesta are un prognostic excelent. Cand boala este mai avansata, pacientul poate continua sa prezinte simptome, uneori foarte severe. Intr-o minoritate de cazuri, unele simptome, cum ar fi artrita sau tulburarile de ritm cardiac, devin cronice.

Este recomandat ca daca suspectezi boala sa mergi cat mai repede la medic. Din cate am vazut, este mai bine ca patologia sa fie diagnosticata si tratata la timp, astfel incat sa isi poata imbunatati prognosticul.