Apendicita este o afectiune destul de banala, care poate aparea doar o data in viata si care necesita operatie. Cu siguranta ai auzit cel putin o data de aceasta afectiune, insa noi iti spunem mai multe despre apendicita.
Cauze
De cele mai multe ori, apendicita este cauzata de obstructia cavitatii organului din cauza unui mic corp strain sau unei proliferari limfatice stimulate bacterian. Obstructia provoaca o crestere a presiunii din interiorul organului, iar aceasta inflamatie poate evolua pana la perforatie, denumita peritonita.
Specialistii cred ca exista si o predispozitie genetica pentru aparitia apendicitei, in cazul in care in familie sunt mai multe persoane operate de aceasta afectiune.
Simptomele
Iata cele mai semnificative simptome in cazul in care suferi de apendicita:
- durerea surda in partea superioara a abdomenului sau in partea din dreapta jos a acestuia;
- pierderea apetitului;
- umflarea abdomenului;
- febra usoara;
- greata, varsaturi, senzatia de rau;
- constipatie sau diaree.
Daca simti oricare dintre aceste simptome, este bine sa te prezinti de urgenta la medicul de familie sau chiar la un spital pentru un consult. Acesta iti poate spune daca ai apendicita sau daca este vorba de vreo alta afectiune.
Tratament
Lasata netratata, apendicita va evolua pana la peritonita, caz in care iti poate pune chiar si viata in pericol. Apendicita se trateaza exclusiv prin operatie, care se numeste apendictomie.
Operatie se face sub anestezie generala, apendicul fiind eliminat printr-o incizie mica sau chiar laparoscopic. Vei sta cateva zile in spital, iar dupa 10 zile se vor scoate firele. Activitatea normala se reia dupa maxim 3 saptamani, atunci cand apendicita va fi doar o amintire urata.
Prevenire
Din nefericire, nu exista nicio cale de a preveni apendicita, iar cei mai multi care sufera de aceasta afectiune sunt copiii sau adolescentii.