Inainte de a-ti da demisia, asigura-te ca stii urmatoarele lucruri importante

O demisie este atunci când îi spuneți formal si in scris angajatorului dvs. că vă părăsiți slujba. Contractul dvs. de muncă va explica de obicei in detaliu cum ar trebui să demisionați. Când vă scrieți demisia, includeti când va fi ultima zi la locul de muncă.

Sunteti sigur de decizia dvs.?

Retineti ca odata depusa demisia, nu o veti mai putea anula decat daca angajatorul este de acord, lucru care nu se prea intampla de obicei. Dacă spuneti că doriți să demisionați, de exemplu, în timpul unei dispute cu angajatorul dvs., atunci acest lucru poate fi considerat o demisie. Insa, aceasta decizie trebuie sa fie una foarte bine gandita si nicidecum una luata la nervi. Pe https://ad-avocat.ro/incetarea-contractului-de-munca-prin-demisie/ ai mai multe informatii utile despre demisie si ce implica aceasta.

Perioada de preaviz

Perioada de preaviz este, de obicei, menționată în contractul dvs. Dacă nu este indicat acest detaliu, atunci trebuie să va consultati cu departamentul de resurse umane pentru a afla exact ce aveti de facut. De obicei, veți fi obligați să lucrați în perioada de preaviz. Veți fi plătit pentru această perioada în mod obișnuit.

Demisia forțată

Dacă simțiți că ați fost forțați să demisionați, atunci este posibil să fiți în măsură să dati in judecata compania respectiva. Insa, pentru a face acest lucru si pentru a avea castig de cauza, este esential sa aveti dovezile necesare ca ati fost fortat sa demisionati.

Plata finală ar trebui să includă:

·       Salariul obișnuit;

·       Orice bonusuri sau ore suplimentare încă datorate;

·       Plata pentru concediul anual pe care nu l-ați luat.

Alte lucruri importante de stiut

·       Pentru a-ti lasa slujba, trebuie să demisionezi formal. Demisia dvs. ar trebui să fie scrisă și să precizeze în mod clar perioada de preaviz și ultima zi la locul de muncă.

·       Trebuie să demisionați în mod oficial dacă doriți să vă părăsiți slujba.

·       Angajatorul dvs. trebuie să vă plătească pentru perioada de preaviz.

Se poate lua concediu pe perioada de preaviz?

Un avocat online te poate ajuta sa cunosti toate informatiile necesare pentru a demisiona de la locul de munca. Cu ce altceva se mai ocupa avocatii online, poti afla accesand turnulsfatului.ro. Multi se intreaba daca acest lucru este posibil. Ei bine, se poate lua concediu pe perioada de preaviz, insa acest lucru este posibil doar atunci cand angajatorul este de acord. Ne referim aici strict la concediul de odihna. Pe de alta parte, daca este vorba de concediu medical, atunci situatia este diferita. In acest caz, perioada de preaviz se va suspenda in mod automat, dar se va continua in momentul in care concediul medical se va fi incheiat iar angajatul se va intoarce la munca.

Cererea de demisie

Cererea de demisie trebuie depusa la departamentul de resurse umane. Acesta se va depune in forma fizica si se va specifica perioada de preaviz. Daca nu este vorba de nici un preaviz, atunci textul trebuie sa contina motivul legal pentru care se solicita acest lucru. In general, demisia este ceva normal care nu ar trebui sa creeze nici un fel de probleme. Daca angajatul si-a indeplinit obligatiile, atunci atat demisia cu preaviz cat si cea fara preaviz sunt perfect acceptate din punct de vedere legal. Este important sa stii si care sunt riscurile unei demisii fara preaviz.